Ulkomaat

HS-analyysi: Ukraina siirtyy vaaran vuosista suomettumisen tielle – Itä-Ukrainan salainen ohjailija näyttää saavan lähtö­passit Venäjällä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kaudella Venäjä ja Ukraina ovat ryhtyneet suitsimaan Itä-Ukrainan sotaa pienin askelin, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala.

Viikko sitten nimitetty Venäjän uusi hallitus on yhtä kokenutta vallankäyttäjää vailla: energia-asioista vastannut varapääministeri Dmitri Kozak siirtyi presidentinhallinnon varapäälliköksi. Perjantaisen nimityksen jälkeen oletettiin, että Kozak olisi jo kuudes hallintopäällikkö Anton Vainon varamies.

Viikonvaihteessa Moskovan kommentaattoreiden näkemys tarkentui. Varapäälliköitä olisikin edelleen vain viisi, sillä varajohtaja Vladislav Surkov olisi jättänyt tehtävänsä. Kozakin kerrottiin perineen Surkovin paikan.

Kremlin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov tosin kertoi maanantaina toimittajille, että Surkovia ei ole irtisanottu, joten hän on ”de facto” töissä. Kysymykseen, käykö Surkov todella töissä, Peskov vastasi seuraavasti: ”Kuulkaa, en tarkalleen tiedä. En harjoita työntekijän läsnäolovelvoitteen valvontaa.”

Surkovin oletettu lähtö on Kozakin ilmoitettua saapumista suurempi uutinen, sillä teatteriohjaajan koulutuksen saanut 55-vuotias ekonomisti on ollut presidentti Vladimir Putinin aatteellinen neuvonantaja tämän ensimmäiseltä presidenttikaudelta lähtien.

Voisi sanoa, että Putin on luonut oman poliittisen kuvakirjansa mutta Surkov on värittänyt sen. Neljä romaania salanimellä Natan Dubovitski kirjoittaneen Surkovin kynästä ovat peräisin muun muassa sellaiset putinismin käsitteet kuin ”suvereeni demokratia” ja ”vallan vertikaali”.

Viime vuodet Surkovin vastuulla on ollut Ukraina ja erityisesti Venäjän ja sen presidentinhallinnon suhteet niin sanottuihin kansantasavaltoihin. Hänen historianäkemyksensä on tuonut julkiseen kielenkäyttöön venäläistä Kaakkois-Ukrainaa merkitsevän termin Novorossija ja koko Ukrainaa tarkoittavan ilmaisun Vähä-Venäjä.

Presidentin neuvonantajan Surkovin harjoittama separatistialueiden ohjailu selvisi vuonna 2014 vuodetuista sähköposteista. Sittemmin hän on osallistunut valtiojohtajien Ukraina-tapaamisiin ja edustanut Venäjää Minskin Ukraina-työryhmissä.

Surkovin ohjauksessa Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavalloista” on tullut eräänlaisia näköisvaltioita.

Niissä kerätään veroja, jotka eivät tuota verokertymää. Niissä maksetaan eläkkeitä rahoilla, joiden alkuperää ei kerrota. Niiden kaupoissa maksetaan sekä ruplilla että hryvnioilla. Niiden järjestystä valvoo poliisi, vaikka todellisuudessa niissä vallitsee anarkia.

Niissä järjestetään vaaleja, jotka ajoittain muistuttavat oikeita vaaleja. Niissä on poliittisia johtajia, mutta näytelmästä ja sen käsikirjoituksesta riippumatta nimityksen on tehnyt Surkov.

Venäjä ei ole tunnustanut näitä omia tekeleitään itsenäisiksi valtioiksi. Sen sijaan Venäjä on myöntänyt alueen asukkaille omia passejaan.

Muutoksen merkkejä on kuitenkin näkyvissä. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kaudella Venäjä ja Ukraina ovat ryhtyneet suitsimaan Itä-Ukrainan sotaa pienin askelin: vankienvaihdoilla ja joukkojen vetämisellä etäämmäksi niin sanotulta Minskin tulitaukolinjalta.

Kuolleeksi kirjaimeksi jääneestä Minskin tulitaukosopimuksesta on kehitelty yksinkertaistettu versio, joka voisi ennen pitkää johtaa separatistialueiden jäämiseen osaksi Ukrainaa mutta siten, että niille taattaisiin perustuslaillinen erityisasema.

Tämä tavoite on vielä todella kaukana, ja sille riittää vastustusta erityisesti Ukrainassa. Venäjään ei juuri luoteta neuvottelukumppanina, eikä Surkovin istuminen neuvottelupöydässä lisää luottamusta.


Huhut Surkovin potkuista ja Kozakin nimittämisestä Putinin Ukraina-vastaavaksi alkoivat levitä viime elokuussa, kun asioista usein perillä oleva radio Eho Moskvyn päätoimittaja Aleksei Venediktov ennusti asian ukrainalaisen Polit-sivuston haastattelussa.

61-vuotiaalla Kozakilla on ansionsa. Hän on Leningradin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan kasvatti kuten presidentti Putinkin. Asepalveluksensa aikana Kozak siirtyi sotilastiedustelu GRU:n riveihin. Opintojen jälkeen hän työskenteli syyttäjänvirastossa ja siirtyi sieltä Putinin työtoveriksi Pietarin kaupunginhallintoon.

Presidentinhallinnon varajohtajana Kozak on työskennellyt aiemminkin, Putinin ensimmäisellä presidenttikaudella. Tuolloin hän laati suunnitelman, jolla on luultavasti merkitystä hänen tuoreen nimityksensä kannalta.

Kozak laati niin sanotun Kozakin muistion, jonka tarkoituksena oli ratkaista Moldovasta irronneen Transnistrian alueen ongelma tekemällä Moldovasta liittovaltio. Suunnitelma ei lopulta toteutunut, ja venäläiset syyttivät Yhdysvaltoja hyvän hankkeen sabotoinnista.

Ukrainan liittovaltiokehityksestä venäläiset ovat puhuneet ennenkin, mutta nyt ilmeisesti riittäisi vähempikin eli Donetskin ja Luhanskin ”erityisalueiden” itsehallinto.

Lisäksi Kozakilla on puolellaan merkittävä etu: hän syntyi ja vietti nuoruutensa Kirovohradin alueella Ukrainassa eli melkein Zelenskyin kotiseuduilla. Armeijan jälkeen hän opiskeli Vinnitsan teknillisessä instituutissa ennen pääsyään Leningradin yliopistoon.

Mikä sitten on Kozakin ja Surkovin Ukrainan-politiikan ero? Ehkä eroa on vain tyylissä.

”Surkovin elegantisti demonisoivasta postmodernismista siirrytään Kozakin brutaaliin teknokraattisuuteen”, määrittelee politiikan tutkija Andrei Okara oppositiolehti Novoje Vremjan Ukrainan-versiossa.

”Elegantti postmodernismi” on merkinnyt Surkovin luomaa Kremlin tarinaa, jossa seikkailevat aseistautuneet natsilaumat ja Novorossijan ristiinnaulitut pikkulapset, ainakin Venäjän tiedotusvälineissä. ”Brutaalin teknokratian” sisältö selvinnee vasta myöhemmin.

Toisaalta Kozakin nimityksen merkitystä ei pidä vähätelläkään. Itä-Ukrainan sodassa on tapahtunut lientymistä, ensimmäisen kerran vuosiin. Jos vertauskohtaa hakee Suomen historiasta, voisivat vaaran vuodet olla Ukrainassa ohitse. Edessä olisi pitkä ”suomettumisen” kausi, jonka aikana hyvistä idänsuhteista tulisi vähitellen ukrainalainen hyve ja vaatimus.

Putin voisi sitten luovuttaa separatistialueet vähän niin kuin Nikita Hruštšov palautti Suomelle sodan jälkeen Porkkalan niemimaan vuokra-alueen.

Suomelle Kozakin lähtö hallituksesta merkitsee ensiksi suomalais-venäläisen talouskomission venäläisen johtajan vaihtumista. Ulkoministeriön mukaan Venäjä ei vielä ole kertonut, kuka tämän työn Kozakilta perii.

Komissio on kokoontunut viime aikoina Venäjällä, sillä Kozak on EU:n matkustuskiellossa. Eipä silti, niin on Surkovkin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää