Karibianmerellä voimakas maanjäristys, tsunamivaroitus peruttiin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Karibianmerellä voimakas maanjäristys, tsunamivaroitus peruttiin

Järistyksen keskus oli noin 125 kilometrin päässä Jamaikasta.

Julkaistu: 28.1. 22:01, Päivitetty 29.1. 0:08

Voimakas järistys liikutti maata Karibianmerellä Jamaikan ja Kuuban välissä, kertoo uutistoimisto Reuters. Järistyksen vuoksi annettiin tsunamivaroitus kuuteen eri maahan. Myöhemmin varoitus peruttiin.

Jamaikan ja Kuuban varoituksen saivat Caymansaaret, Belize, Honduras ja Meksiko. Aallon ennustettiin kohoavan noin metrin verran tavanomaista vuorovettä korkeammaksi.

Caymansaarten rannoilla ja alavilla alueilla asuvia ihmisiä kehotettiin hakeutumaan turvaan korkeisiin paikkoihin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan järistys oli voimakkuudeltaan noin 7,7. Yhdysvaltain geologisen laitoksen mukaan sen keskus oli noin kymmenen kilometrin syvyydessä 125 kilometrin päässä Jamaikasta. Laitos arvioi vakavien vahinkojen todennäköisyyden pieneksi.

Jamaica Observer -lehden mukaan järistys oli selvästi havaittavissa Jamaikalla, ja se kesti useita sekunteja. Suuria vahinkoja ei havaittu sen enempää Jamaikalla kuin Caymansaarillakaan, uutistoimistot kertovat. Rakennusten tärinää havaittiin Yhdysvaltain Miamissa asti.

Havaijilla sijaitsevan Tyynenmeren tsunamivaroituskeskuksen mukaan näytti alustavasti siltä, että vaarallisia tsunamiaaltoja voi rantautua noin 300 kilometrin päähän järistyksen keskuksesta.

Caymansaarten lähellä mitattiin myöhemmin voimakkuudeltaan 6,5:n jälkijäristys.