Ulkomaat

Koronaviruksen tartuntojen määrä ylittää nyt sars-epidemian lukemat – Maailman terveysjärjestö kutsuu koolle uuden hätäkokouksen

Tartunnan saaneita on Kiinan terveysviranomaisten mukaan jo lähes 6 000.

rac
Maailman terveysjärjestö (WHO) kutsuu torstaina koolle uuden hätäkokouksen Kiinan koronaviruksen vuoksi. Kokouksessa asiantuntijat päättävät, julistetaanko koronavirus kansainväliseksi terveysuhkaksi.

WHO järjesti hätäkokouksen samasta aiheesta jo viime viikolla, mutta päätti tuolloin olla julistamatta kansainvälistä terveysuhkaa.

Uudesta hätäkokouksesta ilmoitti WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus Twitterissä.

Kiinan koronavirukseen on kuollut jo 132 ihmistä. Hubein maakunnan viranomaiset ja Kiinan valtion terveysviranomaiset vahvistivat keskiviikkona 26 uutta kuolonuhria.

Viranomaiset kertoivat myös yli tuhannesta uudesta vahvistetusta tartunnasta, mikä nostaa vahvistettujen tartuntojen määrän Kiinassa jo lähes 6 000:een. Viranomaiset kertoivat lisäksi tarkkailevansa yli 9 000:ta epäiltyä tapausta.

Juuri tapauksien määrän nopea kasvu on suuri huoli WHO:ssa, sanoi järjestön terveyshätätilanteiden ohjelman päällikkö Michael Ryan tiedotustilaisuudessa. Toinen huolestuttava piirre on taudin tarttuminen ihmisestä ihmiseen. Tällaisia tapauksia on todettu Kiinan lisäksi jo ainakin Saksassa ja Japanissa.

Koronaviruksen tiedetään tarttuvan hengitysteitse pisaratartuntana, ja virus voi pysyä elossa pinnoilla jonkin aikaa.

Tartuntatapausten määrä ylittää nyt Manner-Kiinassa vuosien 2002–2003 sars-epidemian vastaavan lukeman. Sarsin sai Manner-Kiinassa vahvistetusti 5 327 ihmistä ja siihen kuoli 349. Maailmanlaajuisesti sars tappoi yli 770 ihmistä.

Sars-epidemiassa kuoli kymmenen prosenttia niistä, joilla tauti todettiin. Uuden koronaviruksen tappavuus on sitä vastoin noin kolme prosenttia varmistetuista tartunnoista.

”On todennäköisesti runsaasti ihmisiä, jotka ovat saaneet infektion ja jääneet vähäoireisiksi. Joidenkin arvioiden mukaan heitä voi olla kymmeniätuhansia. Jos heidät lasketaan mukaan, kuolleisuus vähenee huomattavasti”, sanoi zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta HS:lle alkuviikosta.

Koronavirukseen kuolleet ovat olleet enimmäkseen yli 60-vuotiaita, joilla on ollut muitakin sairauksia ja heikentynyt vastustuskyky.


Lue lisää: Onko koronavirus pahempi kuin tavallinen influenssa ja kuinka monta ihmistä yksi sairastunut voi tartuttaa? Tämä viruksesta tiedetään nyt

WHO arvioi, että nyt, kun tautia osataan epäillä ja tunnistaa, mietoja tapauksia alkaa paljastua kiihtyvällä tahdilla. Epidemian huippua on kuitenkin vielä mahdotonta ennustaa.

Koronaviruksen oireettomista tapauksista ja näiden tartuttavuudesta on hyvin vaikea saada tietoa, sillä oireettomat taudinkantajat eivät hakeudu terveysviranomaisten luo.

”Oireettomien tapausten määrästä on vaikea saada tietoa katsomalla vain tunnettuja tapauksia”, Ryan sanoi tiedotustilaisuudessa.

”Se vaikuttaa merkittävästi taudinkuvaan.”

Uuden koronaviruksen tartuntatapauksia on todettu myös Kiinan ulkopuolella, esimerkiksi muissa Aasian maissa, Australiassa ja Euroopassa. Keskiviikkona myös Suomessa todettiin ensimmäinen koronavirustapaus. Potilas on eristyksessä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä.

Keskiviikkona myös Arabiemiirikunnat ilmoitti vahvistaneensa ensimmäisen Lähi-idän virustapauksen, mutta esimerkiksi Afrikasta ole ilmoitettu yhdestäkään tapauksesta. Tämä ei välttämättä tarkoita, ettei tapauksia olisi, vaan on myös mahdollista, ettei tapauksia ole havaittu tai niistä ei ole kerrottu, WHO kertoo.

”Yksi huolistamme ovat köyhät maat, joissa ei välttämättä ole kykyä hallita viruksen leviämistä”, sanoo Ryan.EU-komission ensimmäisen evakuointilennon on määrä lähteä keskiviikkona Kiinan Wuhaniin, ilmenee EU-komission tiedotteesta. Koneella on määrä tuoda pois noin 250 ranskalaista.

Toisen lennon on ilmoitettu lähtevän myöhemmin viikolla, ja sillä lennolla Wuhanista on poistumassa runsaat 100 EU-kansalaista. Tiedossa ei ole, onko joukossa suomalaisia. Ulkoministeriöstä mahdollista suomalaisten mukanaoloa ei kommentoida ihmisten yksityisyyden suojan vuoksi.

Wuhanissa on ulkoministeriölle tehtyjen matkustusilmoitusten perusteella alle kymmenen suomalaista.

”Suomi seuraa tilannetta aktiivisesti yhdessä EU-maiden ja Pohjoismaiden kanssa”, kertoo Piritta Kaartio ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä.

Japani ja Yhdysvallat lennättivät keskiviikkona satoja kansalaisiaan pois viruksen piinaamasta Wuhanin kaupungista.

Australia ilmoitti keskiviikkona suunnittelevansa kansalaistensa evakuoimista, kertovat uutistoimistot. Maan evakuointisuunnitelmissa on laittaa Hubein maakunnasta evakuoidut ihmiset karanteeniin Joulusaarelle, joka sijaitsee noin 1 400 kilometriä Australiasta luoteeseen Intian valtameressä. Evakuointisuunnitelmasta ilmoitti Australian pääministeri Scott Morrison. Maa suunnittelee evakuointeja yhdessä Uuden-Seelannin kanssa, kertoo muun muassa CNN.

Morrisonin mukaan Kiinasta lennätettävät Australian kansalaiset olisivat karanteenissa Joulusaarella 14 päivän ajan. Joulusaari on tunnettu vastaanottokeskuksestaan.

Useat lentoyhtiöt ovat myös keskeyttäneet lentonsa Kiinaan. Keskiviikkona Britannian suurin lentoyhtiö British Airways ilmoitti keskeyttävänsä kaikki suorat lentonsa Manner-Kiinaan ja sieltä pois. Myös saksalainen Lufthansa kertoi keskeyttävänsä lentonsa Manner-Kiinaan 9. helmikuuta saakka.

Tiistaina myös Finnair ilmoitti peruvansa lentojaan Pekingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti.

Lue lisää: Myös Lufthansa peruu lennot Kiinaan – Näin lentoyhtiöt ovat reagoineet tartuntauhkaan

Lisäksi Kazakstan kertoi keskiviikkona keskeyttävänsä kaiken liikenteen naapurimaa Kiinaan. Kovimmat keinot otti käyttöön Papua-Uusi-Guinea, joka tiedotti keskiviikkona, ettei se päästä maahan Aasiasta tulevia ollenkaan, kertoo AFP. Aasiasta maahan palaavat omat kansalaisensa Papua-Uusi-Guinea aikoo asettaa 14 päivän karanteeniin.

Viime viikonloppuna Kiina päätti keskeyttää kiinalaisten ryhmämatkat ulkomaille.

Yli 50 miljoonaa ihmistä on jumissa Wuhanissa ja sen ympäristössä, sillä liikenneyhteydet kaupungista muualle Kiinaan ovat poikki viruksen leviämisen estämiseksi. Myös turistimatkoja Kiinasta ulkomaille on vähennetty ja koulujen ja yliopistojen lomakautta on jatkettu.

Kiinan viranomaiset ovat saaneet kiitosta siitä, että ne ovat reagoineet tämänkertaiseen virukseen nopeammin ja olleet tiedotuslinjassaan avoimempia kuin sarsin kohdalla. Kiinaa on kuitenkin myös kritisoitu hitaasta reagoinnista ja yhteistyöhaluttomuudesta. Yhdysvallat on kritisoinut Kiinaa haluttomuudesta ottaa apua vastaan.

WHO kertoi tiistaina, että Kiina päästää ryhmän kansainvälisiä asiantuntijoita maahan tekemään yhteistyötä kiinalaistutkijoiden kanssa. WHO:n johto vieraili alkuviikosta Kiinassa tapaamassa maan johtoa. WHO:n pääjohtaja Ghebreyesus kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona olevansa vaikuttunut Kiinan mittavista toimista ja luottavansa Kiinan viranomaisiin.

”Vastatoimet ovat massiivisia. Emme ole koskaan nähneet toimia tällä tasolla”, Ghebreyesus kehui.

Ghebreyesuksen mukaan Kiinan viranomaiset ovat myös aktiivisesti ottaneet yhteyttä muihin maihin, jos joku juuri matkalta palannut on sairastunut.

”Emme voi pyytää enempää.”

Kiina on julkistanut koronaviruksen genomin kansainvälisten tutkijoiden käyttöön mutta ei ole jakanut itse virusta ulkomaisten laboratorioiden kanssa.

Australiassa tutkijat onnistuivat kuitenkin kasvattamaan koronavirusta potilaalta saadusta näytteestä ja lupasivat jakaa sitä WHO:n kautta. Doherty-instituutin tutkijoiden mukaan viruksen avulla pystytään selvästi aiempaa paremmin diagnosoimaan potilaita ja siitä on apua myös rokotteen kehittämisessä.

WHO alkaa huomisesta lähtien kerätä kaikki virusta ja potilaita koskevat tiedot yhteen ympäri maailmaa.

”Jos kukin maa toimii oman päänsä mukaan, se on mahdollinen resepti katastrofille”, Ghebreyesus sanoi tiedotustilaisuudessa.


Oikaisu 29.1. klo 7.24: Koronavirukseen kuolleita on 132, ei 32, kuten uutisen otsikossa virheellisesti aiemmin kirjoitettiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää