Ulkomaat

Yle: Somalia valmis ottamaan vastaan Suomen kansalaisia al-Holin leiriltä

Ruotsin radion mukaan isovanhemmat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta puuhaavat evakuointia yhdessä. Kahden al-Holin suomalaislapsen isoisä sanoo haluavansa lapset Suomeen.

Joukko Syyriassa sijaitsevan al-Holin vankileirin suomalaisnaisten vanhempia on pyytänyt Somaliaa ottamaan vastaan lapsensa ja lastenlapsensa. Asiasta kertoo Yleisradion ruotsinkielinen uutispalvelu Svenska Yle.

Leirillä on kaksi suomalaisnaista, joilla on somalialaiset juuret. Molemmilla naisilla on huollettavinaan kaksi lasta, joten yhteensä Somaliaan olisi lähtemässä kuusi Suomen kansalaista. Mahdollisista kaksoiskansalaisuuksista ei ole tietoa.

Yleisradion uutinen perustuu haastatteluun, jonka Ruotsin radio julkaisi tiistaina. Siinä Yassin-niminen ruotsinsomali kertoo koonneensa 50 isovanhemman ryhmän Ruotsista, Suomesta ja Norjasta tarkoituksenaan saada lapset ja lastenlapset pois leiriltä.

Ruotsin radion mukaan Somalian presidentti Mohamed Abdullahi Mohamed on lupautunut ottamaan tulijat tarvittaessa vastaan.

”Somalian presidentti on päättänyt, että jos kukaan ei halua heitä eivätkä eurooppalaiset ota heitä takaisin, niin naiset ja lapset voidaan ottaa Somaliaan”, Somalian EU-lähettiläs Ali Said Faqi sanoi Ruotsin radiolle.

Somaliasta irrottautuneen Somalimaan pääkaupungissa Hargeisassa nykyisin asuva suomensomali Faisal Ali Warabe sanoo kuulleensa ruotsalaisten al-Holilla olevien lasten isovanhempien yrityksestä vain huhuja. Politiikkaan heittäytynyt Warabe on ollut kahdesti ehdokkaana Somalimaan presidentinvaaleissa.

”Mogadishun hallitus on tehnyt periaatepäätöksen, että Syyriasta tulevat somalialaiset Isis-taistelijoiden perheenjäsenet otetaan vastaan Somaliaan”, Warabe kertoo puhelimitse Hargeisasta.

”Mutta ei heillä ole mitään kapasiteettia evakuointiin.”

Somalimaassa asia ei ole Waraben mukaan ollut esillä eikä Hargeisassa hänen mukaansa edes tiedetä, kuinka paljon Syyriassa on Somalimaan puolelta kotoisin olevia Isis-vankeja tai heidän omaisiaan.

Warabe tuli Suomeen ensimmäisten somalipakolaisten ryhmien mukana Moskovan kautta vuonna 1990 ja asui Espoon Leppävaarassa.

Hänellä on miniä ja kaksi lastenlasta al-Holin leirillä. Waraben poika Hussein Faisal Ali matkusti parikymppisenä 2013 kotoaan Espoosta Syyriaan ja liittyi vastoin isänsä tahtoa ensin jihadistijärjestö al-Nusran rintamaan ja sitten Isisiin. Hussein Faisal Alin kuolemasta uutisoitiin tammikuussa 2018.

”Lastenlasten pitää ensisijaisesti päästä Suomeen”, Warabe sanoo.

”He ovat Suomen kansalaisia, heillä on siihen oikeus.”

Al-Holin leirillä on ainakin 11 suomalaista naista ja noin 30 suomalaista lasta. Naisten aviomiehet ovat taistelleet terroristijärjestö Isisin riveissä. Terroristien ja perheenjäsenet joutuivat Koillis-Syyrian kurdialueella sijaitsevalle al-Holin leirille sen jälkeen, kun Syyrian SDF-joukot valtasivat Isisin viimeinen linnakkeen Baghuzin itäisessä Syyriassa.

Suomi on noutanut leiriltä kaksi orpolasta Suomeen. Eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee parhaillaan oppositioedustajien tekemää muistutusta, jonka mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto olisi toiminut laittomasti al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamista koskevassa asiassa.

Yleisradion toimittaja Antti Kuronen raportoi keskiviikkona al-Holin leiriltä, että hänen tavoittamistaan seitsemästä suomalaisnaisesta kuusi haluaisi palata Suomeen mahdollisimman pian.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

  4. 4

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  5. 5

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää