Ulkomaat

”Tulen ikävöimään pahiksen rooliani” – Brexitin isähahmo Nigel Farage uhoaa Tanskan, Puolan ja Italian tulevan perässä

Brexit-puolueen voimahahmo piti viimeisen tiedotustilaisuutensa EU-parlamentissa, joka äänestää erosopimuksesta tänään.

Bryssel

Tämän miehen ei pitänyt enää olla täällä. Britannian kuuluisin brexit-poliitikko, europarlamentaarikko Nigel Farage, 55, on kiivennyt lavalle pitämään viimeistä tiedotustilaisuuttaan Euroopan unionissa.

Britannian piti luopua europarlamentaarikoistaan ja erota EU:sta alun perin jo ennen viime kevään eurovaaleja. Eron viivästyttyä Britannia ajautui eurovaaleihin tahtomattaan. Britannian 73 europarlamentaarikkoa lopettavat työnsä tämän viikon lopussa.

Farage on ollut merkittävimpiä äänitorvia Britannian EU-erolle. Konservatiiveihin alun perin kuulunut Farage oli mukana perustamassa Britannian itsenäisyyspuoluetta Ukipia 1990-luvulla.

Kolmen vuosikymmenen ajan Farage arvosteli Euroopan unionia kaikissa toimissaan. Työ huipentui Britannian kansanäänestykseen EU-jäsenyyden jatkosta vuonna 2016.

Farage nousee Brysselin EU-parlamentin lehdistösalin lavalle silmin nähden tyytyväisenä. Tukijoukot taputtavat ja kamerat välähtelevät.

”Monet lähtevät politiikkaan suurten tavoitteiden kera, ja useimmilla ne jäävät saavuttamatta. Minä onnistuin tässä”, Farage sanoo.

Kevään eurovaalit olivat Faragelle vielä oma, erillinen menestys. Hänen perustamansa Brexit-puolue sai läpi ennätykselliset 29 edustajaa, ja siitä tuli europarlamentin suurin kansallinen puolueryhmä.

Tämä keskiviikko on Faragelle historiallinen päivä. Se on hänen viimeinen työpäivänsä Euroopan parlamentissa. Samana päivänä alkuillasta parlamentti äänestää vielä erosopimuksen hyväksymisestä. Farage ei ollut tyytyväinen sopimukseen mutta aikoo äänestää keskiviikkona kyllä.

”Protestilla tässä kohtaa ei olisi enää mitään mieltä.”


Tiedotustilaisuudessa Farage kertaa uraansa euroedustajana. Vuonna 1999 ensimmäinen taksimatka Brysselissä asemalta europarlamenttiin oli hämmentävä.

”Meillä ei ollut mitään käsitystä siitä, mitä olimme tekemässä. Luulen, että kaikki pitivät meitä hullujenhuoneen asukkeina.”

Farage pitää onnekkaana, että on saanut tehdä euroskeptikon työtään juuri Euroopan parlamentista käsin. Hänen istumapaikkansa oli eturivissä, aivan komission puheenjohtajan vieressä.

”Tulen ikävöimään pahiksen rooliani”, Farage sanoo.

Todellinen oivallus Faragelle oli, että euroedustajan informaatiobudjettia saattoi käyttää myös EU:n haittapuolista kertomiseen.

Farage muistelee kampanjointiaan vuonna 2005 EU:n perustuslakisopimuksen uudistamisessa sekä Lissabonin sopimuksessa. Perustuslakisopimus kaatui Ranskan ja Hollannin ei-ääniin, mutta Lissabonin sopimus meni läpi, vaikka Irlanti äänesti ensimmäisessä kansanäänestyksessä ei.

Faragen mielestä Irlanti pakotettiin äänestämään seuraavassa äänestyksessä kyllä.

”Tämä muutti mielipiteeni EU:sta lopullisesti. Sen jälkeen olen ajanut koko Eurooppaa ulos EU:sta.”Farage myöntää, että eurovastaiset ryhmät ovat viime vuosina ”pehmentäneet kampanjointiaan”. Moni EU-eroa ajanut poliittinen ryhmä on luopunut kampanjateemastaan.

Farage uskoo, että Britannian EU-ero tuo muutoksen.

”Odotan aktiivista keskustelua. Uskon, että brexit aloittaa Euroopan unionin täydellisen uudelleenkokoamisen”, hän sanoo.

Kun Faragelta kysytään, mitkä maat ovat uloskäynnillä jonossa Britannian jälkeen, hän nostaa kolme: Tanskan, Puolan ja Italian.

”Tanska muistuttaa Britanniaa monin tavoin. Tanska on halunnut pitää Euroopan unioniin Britannian tavoin etäisemmän suhteen, eikä se ole mennyt mukaan esimerkiksi euroon.”

Eropuheiden nykyisen hiljentymisen Tanskassa Farage selittää sillä, että Tanska on pieni, vain viiden miljoonan asukkaan maa.

Italian kohdalla Farage uskoo, että seuraava mahdollinen talouskriisi tulee voimistamaan voimakkaasti erohaluja. Puolan osalta EU:n oikeusvaltiokritiikki taas voi olla liikaa.

Farage haluaa europarlamentaarikkouransa jälkeen jatkaa politiikassa, mutta vapaammassa roolissa. Hän aikoo luennoida, kirjoittaa ja matkustaa, ja olla aktiivisesti mukana esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanjassa.

”Vaikka lähdenkin taistelukentältä, Brexit-puolue jatkaa. Jatkamme Britannian nykyhallinnon tukena ja arvostelijana. Jos he pudottavat pallon uudelleen, olen varma että olen nappaamassa sen kiinni”, Farage sanoo ja viittaa Britannian nykyiseen pääministeriin Boris Johnsoniin.

Faragen mukaan on ollut jo pitkään selvää, että ”eurooppalainen projekti ei ole Britanniaa varten”.

”Olemme aina olleet neliönmuotoinen tappi pyöreässä aukossa.”


Juttua korjattu 30.1.2019: Korjattu sitaatti ”Olemme aina olleet neliönmuotoinen sika pyöreässä aukossa.” muotoon ”Olemme aina olleet neliönmuotoinen tappi pyöreässä aukossa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää