Brexitistä tuli totta kun EU-parlamentti hyväksyi erosopimuksen – Euroedustajat herkistyivät videolla äänestyksen jälkeen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Brexitistä tuli totta kun EU-parlamentti hyväksyi erosopimuksen – Euroedustajat herkistyivät videolla äänestyksen jälkeen

Äänestys oli viimeinen etappi ennen EU-eroa perjantaina keskiyöllä.

Julkaistu: 29.1. 15:54, Päivitetty 29.1. 20:55

Bryssel

Britannian EU-erosta tuli totta keskiviikkona, kun Euroopan parlamentti antoi viimeisen hyväksynnän erosopimukselle. 621 edustajaa äänesti puolesta ja 49 vastaan. Äänestys huipentui monien europarlamentaarikkojen yhteislauluun, jolla Britannialle toivotettiin hyvästit.

Parlamentin äänestys oli viimeinen etappi kolme ja puoli vuotta käynnissä olleesta eroprosessista. Britannia eroaa EU:sta perjantaina 31. tammikuuta kello 12 yöllä Brysselin aikaa eli kello yksi yöllä Suomen aikaa.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen muistutti puheessaan brittejä, ettei mikään kumppanuus korvaa jäsenyyttä Euroopan unionissa.

”Emme aio altistaa yrityksiämme epäreilulle kilpailulle”, von der Leyen sanoi.

Von der Leyen kiitti kaikki brittivirkamiehiä ja europarlamentaarikkoja vuosikymmenten työstä unionin hyväksi.

”Rakastamme teitä aina, emme ole koskaan kaukana”, von der Leyen muistutti lopuksi.

Vaikka monet brittiedustajat toivoivat viimeisissä puheissaan, että Britannia palaisi EU:n jäseneksi, EU-eron isänä tunnettu brexit-puolueen johtaja Nigel Farage vakuutti, että nyt on saavutettu ”piste, josta ei ole enää kääntymistä takaisin”.

”Nyt kun lähdemme, emme enää palaa”, Farage sanoi.

Britannian EU-erosta käynnistyy siirtymäaika, jonka aikana monikaan asia ei muutu Britannian ja EU:n toiminnassa. Esimerkiksi kansalaisten vapaa liikkuvuus jatkuu tämän vuoden loppuun, samoin kuin kaupan ehdot säilyvät ennallaan.

Yksi konkreettisimmista muutoksista EU-eron koittaessa tapahtuu Euroopan parlamentissa, sillä 73 brittiedustajaa jättää paikkansa heti. Monelle edustajalle erosopimuksen hyväksyminen oli viimeinen kädenjälki EU-päätöksenteossa.

Lue myös: ”Tulen ikävöimään pahiksen rooliani” – Brexitin isähahmo Nigel Farage uhoaa Tanskan, Puolan ja Italian tulevan perässä

Brysselin EU-parlamenttirakennuksen 13. kerroksen kulmahuone tyhjenee pian, kun pitkäaikainen Britannian työväenpuolueen euroedustaja Richard Corbett lähtee. Hän on istunut EU-parlamentissa yhtä vaalikautta lukuun ottamatta vuodesta 1996.

Corbett on jo pakannut ja lajitellut tavarat laatikoihin. Vain 15 laatikkoa saa muuttokuormaan mukaan, hän sanoo. Viimeksi Corbett pakkasi ennen eurovaaleja, joihin brittien ei pitänyt enää osallistua. Vaalit pidettiin, ja Corbett tuli valituksi viimeiselle kaudelleen europarlamentaarikkona.

Nyt laatikot on pakattava viimeistä kertaa.

”Sydäntäsärkevää. Toisaalta olen myös edelleen raivoissani, miten tähän oikein tultiin”, hän pohtii.

Puoluetovereiden tuki on lämmittänyt, ja yksi heistä, sosiaalidemokraattien Miapetra Kumpula-Natri on tullut tervehtimään Corbettia vielä ennen lähtöä.

Miapetra Kumpula-Natri kävi tapaamassa lähtevää brittimeppikollegaa Richarh Corbettia keskiviikkona. Kuva: Juha ROININEN

Kumpula-Natri muistaa Corbettin jo eduskunta-ajaltaan, kun suuri valiokunta vieraili Brysselissä. Sittemmin Corbettista ja Kumpula-Natrista tuli läheisiä kollegoita.

”Corbett on ollut elävä EU-sanakirja. Lisäksi hänellä on aina ollut aikaa pienen maan kollegoille ja vierailuryhmille jopa yöhön asti”, Kumpula-Natri muistelee.

Corbett on ollut pitkään EU:n perustuslakivaliokunnassa ja kirjoittanut useita EU-aiheisia perusteoksia. Hän on ollut erityisen kiinnostunut parlamentista ja EU:n vallan jakautumisesta.

Illan istunnossa osa sosialistien ja demokraattien ryhmästä aikoo pitää brexit-kaulaliinaa, jossa lukee ”always united”, aina yhtenäisenä.

Corbett ei halua miettiä vielä jatkoa Britannian EU-eron jälkeen. ”Ostan ehkä hevosen ja ratsastan auringonlaskuun”, hän kuvaa.

Pitkän europarlamentaarikkouran tehneen kokoomuksen Henna Virkkusen mukaan keskiviikon tunnelmat parlamentissa ovat olleet pitkälti ”surkeat”.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen Brysselissä keskiviikkona. Kuva: Juha ROININEN / EUP-IMAGES

”Surullinen päivä. Nyt ero tapahtuu lopullinen ja lauantaina alkaa uusi vaihe”, hän sanoo.

Virkkunen kuuluu europarlamentissa keskustaoikeiston EPP-ryhmään, josta brittikonservatiivit aikanaan lähtivät pois. Kevään eurovaaleissa brittikonservatiivien kannatus romahti: vain neljä edustajaa palasi parlamenttiin.

Virkkunen on tehnyt brittien kanssa pitkäaikaista yhteistyötä muun muassa digitalisaatioon liittyvissä lainsäädäntöhankkeissa.

”Britannia on ollut meille tärkeä kumppani. Meitä ovat yhdistäneet samankaltainen, avoin suhtautuminen vapaakauppaan ja avoimeen markkinatalouteen”, Virkkunen kuvaa.

Yli 60 miljoonaa brittiä menettää EU-kansalaisuutensa: ”Kukaan ei tiedä varmasti, mitä tulevaisuudessa tapahtuu”

Asiantuntijat varoittavat Britannian EU-eron vaikutuksista kauppaan: ”Mikään ei jää tässä neuvotteluasemassa ennalleen”

”Tulen ikävöimään pahiksen rooliani” – Brexitin isähahmo Nigel Farage uhoaa Tanskan, Puolan ja Italian tulevan perässä