Ulkomaat

Korona­virus­tartuntoja jo noin 10 000 ja kuolleita 213 – Yhdysvallat päätti rajoittaa maahantuloa ja julisti viruksen kansalliseksi terveysuhaksi

Maailman terveysjärjestö WHO julisti torstaina koronavirusepidemian kansainväliseksi terveysuhaksi. Euroopan tartuntojen kokonaismäärä kasvoi perjantaina kuutentoista.

Sekä koronavirukseen kuolleiden että vahvistettujen virustartuntojen määrät jatkavat kasvuaan Kiinassa.

Maan viranomaiset kertoivat perjantaina, että virukseen on kuollut jo ainakin 213 ihmistä. Viruksen ydinalueella Hubein maakunnassa kuolleiden määrä nousi torstain luvusta yli 40 ihmisellä.

Maassa raportoitiin myös lähes 2 000 uutta vahvistettua tartuntaa, joista noin 1 200 Hubeista. Kaikkiaan tartuntoja on todettu Kiinassa yli 9 800, Kiinan YK-lähettiläs Wang Qun kertoi perjantaina.

Mahdollisen koronavirukseen liittyvän hengitystieinfektion takia tarkkailussa on Kiinassa noin 102 000 ihmistä, uutistoimisto AFP kertoo.

Koronavirus lähti leviämään Hubeissa sijaitsevan Wuhanin miljoonakaupungin torilta. Kiinan viranomaiset ovat eristäneet kaupungin.

Tartuntatapauksia on vahvistettu niin Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa kuin useissa Aasian maissakin.

Yhdysvallat julisti perjantaina viruksen kansalliseksi terveysuhaksi. Lisäksi se kertoi kieltävänsä ulkomaalaisia, jotka ovat matkustaneet Kiinaan viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana saapumasta Yhdysvaltoihin.

Yhdysvallat on myös määrännyt 14 vuorokauden pakollisen karanteenin niille kansalaisilleen, jotka ovat vierailleet Hubein alueella kahden viimeksi kuluneen viikon aikana.

Euroopan tartuntojen kokonaismäärä lähentelee jo kahtakymmentä.

Perjantaina alkuillasta Ruotsi kertoi ensimmäisestä vahvistetusta koronavirustartunnasta. Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n mukaan tartunta on tavattu Jönköpingissä, jossa sairastunutta naista hoidetaan Ryhovin sairaalassa. Nainen oli palannut Ruotsiin Kiinasta Wuhanin alueelta. Oireena hänellä oli yskä.

Perjantaina iltapäivällä Venäjä ilmoitti, että maasta on löydetty kaksi ensimmäistä tartuntatapausta. Viranomaisten mukaan tartunta on todettu kahdella Kiinan kansalaisella, toisella Siperian Tjumenissa, toisella Taka-Baikalian aluepiirissä.

Myös Britannia kertoi perjantaina maan ensimmäisistä tartuntatapauksista. Terveysviranomaisten mukaan tartunta on todettu kahdella saman perheen jäsenellä.

Italiassa ensimmäiset kaksi tartuntaa vahvistettiin torstaina. Perjantaina hallitus julisti maahan kansallisen hätätilan tartuntojen takia. Aiemmin pääministeri Giuseppe Conte kertoi, että kaikki lennot Italian ja Kiinan välillä on keskeytetty toistaiseksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ranska kertoi torstaina jo kuudennesta vahvistetusta tartunnasta. Italia puolestaan ilmoitti ensimmäisestä kahdesta sen alueella paljastuneesta tartuntatapauksesta.

Saksassa tapausten määrä kasvoi torstaina viiteen. Suomen ensimmäinen tapaus vahvistettiin keskiviikkona, kun Lapin keskussairaalaan tuodulla kiinalaisturistilla todettiin Wuhanista peräisin oleva koronavirustartunta.

Lue lisää: Koronavirukselle altistuneita on karanteenissa Lapissa, sairastunut koronapotilas hyväkuntoinen

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö (WHO) on julistanut uuden koronavirusepidemian kansainväliseksi terveysuhaksi. Järjestö ilmoitti asiasta torstai-iltana Suomen aikaa.

WHO ei kuitenkaan pidä tarpeellisena rajoittaa kansainvälistä matkustamista. Myöskään kaupankäyntiä Kiinan kanssa ei WHO:n mukaan tarvitse rajoittaa.

Genevessä torstai-iltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa järjestö kiitteli vuolaasti Kiinaa sen viruksen leviämisen estämiseksi tekemästä työstä.

”Selvyyden vuoksi todettakoon, että päätöksemme ei ole epäluottamuksen osoitus Kiinaa kohtaan”, totesi WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Suurin huolenaiheemme on viruksen mahdollinen leviäminen maihin, joissa terveydenhuoltojärjestelmä on heikompi.”

Useat maat ovat kehottaneet kansalaisiaan olemaan matkustamatta Kiinaan.

Myös monet lentoyhtiöt ovat peruneet lentojaan Kiinaan, mikä on vaikeuttanut poistumista maasta. Perjantaina Finnair tiedotti peruvansa kaikki Manner-Kiinan lennot helmikuun loppuun saakka.

Useat maat ovatkin evakuoineet kansalaisiaan Wuhanista. Perjantaina muun muassa Ranska ja Britannia evakuoivat kansalaisiaan. Myös Saksa lähetti perjantaina Wuhaniin ilmavoimien lentokoneen, jolla on ulkoministeri Heiko Maasin mukaan tarkoitus kotiuttaa yli sata saksalaista.

Japani evakuoi kansalaisiaan jo keskiviikkona. Sen mukaan evakuoiduista kolmella todettiin koronavirustartunta. Yhdysvallat puolestaan kertoi, että sen evakuoimista vajaasta 200 yhdysvaltalaisesta kenelläkään ei ollut tartuntaa.

Myös Kiina ilmoitti perjantaina, että se aikoo hakea ulkomailla olevia kansalaisiaan takaisin Kiinaan ”niin pian kuin mahdollista”. Kotiuttamiset koskevat Hubein maakunnasta kotoisin olevia kiinalaisia. Kansalaiset on tarkoitus hakea Kiinan järjestämällä tilauslennolla.

Ensimmäiset kaksi kotiutuslentoa suuntaavat Thaimaan Bangkokiin sekä Malesian Kota Kinabaluun, Kiinan ilmailuviranomaiset kertoivat perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kiinan ulkoministeriön mukaan kotiuttamiset johtuvat käytännön vaikeuksista, joita Hubeista, etenkin Wuhanin kaupungista kotoisin olevat kiinalaiset ovat kohdanneet ulkomailla.Kiinan viranomaiset ovat kieltäneet kiinalaisten ryhmämatkat ulkomaille. Myös monet maat ovat pyrkineet rajoittamaan ihmisten tuloa Kiinasta.

Venäjä on ilmoittanut sulkeneensa maantieliikenteen Kiinaan kaikilla viidellä hallintoalueella Kiinan-vastaisella rajalla Venäjän kaukoidässä. Maarajojen sulkemisesta ovat kertoneet myös Kazakstan ja Mongolia.

Myös useat saarivaltiot ovat ryhtyneet järeisiin toimiin estääkseen viruksen saapumisen maaperälleen. Yhdysvalloille kuuluva Pohjois-Mariaanien saariryhmä julisti torstaina hätätilan ja asetti porttikiellon kaikille kiinalaisille matkailijoille.

Marshallsaaret taas vaatii Kiinasta saapuvia henkilöitä viettämään ennen maahan pääsyä vähintään 14 päivää maassa, jossa ei ole tavattu koronavirusta. Palaun keskeytti kaikki lennot Kiinasta, Hongkongista ja Macaosta. Papua-Uusi-Guinea tiedotti jo keskiviikkona, ettei se päästä maahan Aasiasta tulevia ollenkaan.

Kiinalaisten turismi on tärkeä talouden kulmakivi monille Tyynenmeren valtioille.

Kiinassa on peruttu kuluvan viikon aikana useita kiinalaisen uudenvuoden tapahtumia ja julkisia tiloja, kuten temppeleitä, elokuvateattereita ja ravintoloita on suljettu varotoimenpiteenä. Torstaina ruotsalainen huonekalujätti Ikea ilmoitti sulkevansa kaikki liikkeensä koronaviruksen vuoksi. Yhtiöllä on 30 myymälää Kiinassa.

Koronavirus sai myös Kansainvälisen yleisurheiluliiton siirtämään Kiinan Nanjingiin maaliskuulle kaavaillut MM-hallikisat ensi vuoteen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  3. 3

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  4. 4

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  5. 5

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää