Näin sujuivat Britannian viimeiset hetket EU:ssa: tunnelma on kuin kahvi­huoneessa, kun hyvää työtä tehnyt kollega on juuri saanut potkut - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Näin sujuivat Britannian viimeiset hetket EU:ssa: tunnelma on kuin kahvi­huoneessa, kun hyvää työtä tehnyt kollega on juuri saanut potkut

Britannian viimeisen jäsenyyspäivän iltaa Brysselissä valaisee joukko kynttilöitä. Tilaisuuden teemana on ”Me jätämme valot päälle”. Ehkä britit löytävät valonkajon avulla joskus takaisin.

Alison Harries osallistui brittien jäähyväisjuhlaan Brysselin Grand-Placella torstaina. Kuva: Juha ROININEN

Julkaistu: 31.1. 16:59

Bryssel

Tunnelma on kuin kahvihuoneessa, kun hyvää työtä tehnyt kollega on juuri saanut potkut. Näin kuvailee mielialoja sosiaalidemokraattien europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri ja painaa hissin nappulaa keskiviikkona Euroopan parlamentissa Brysselissä.

Alkamassa on istunto, jossa parlamentti on sinetöimässä Britannian EU-eron. Matkalla ajatus kiteytyy: tunnelma on kuin yt-neuvotteluiden jälkeen, kun ei oikein vielä ymmärrä, mitä tuleman pitää.

Olemme tulossa Kumpula-Natrin pitkäaikainen brittikollegan Richard Corbettin huoneesta, jossa valmiiksi pakatut pahvilaatikot odottivat muuttokuormaa. Corbett kampanjoi viimeiseen asti Britannian jäämisen puolesta.

Käsillä ovat Britannian viimeiset hetket Euroopan unionin jäsenenä. Britannian EU-erosta on lopulta tulossa totta kolmen ja puolen vuoden väännön jälkeen. Brittien niukka enemmistö kannatti EU-eroa kansanäänestyksessä kesällä 2016.

Vaikka asiat säilyvät loppuvuoden kestävällä siirtymäajalla kansalaisten tai yritysten näkökulmasta ennallaan, Bryssel ei ole enää helmikuun ensimmäisenä lauantaina entisensä. Ero näkyy konkreettisimmin juuri täällä Euroopan unionin instituutioissa. Britannian europarlamentaarikot lähtevät. Osallistuminen kokouksiin ja kaikkeen EU-päätöksentekoon päättyy kuin veitsellä leikaten.

Euroopan unioni halusi, että perjantaihin mennään sammutetuin lyhdyin. Britannian lähtöä ei korosteta eikä varsinkaan juhlisteta. Britannian liput hilataan alas vaivihkaa ja nimikyltit ruuvataan pois viikonlopun hiljaisuudessa. Virkamiehiä muistutetaan siitä, että brittikollegat on syytä poistaa sähköpostijakelusta.

Brysselin kaupunki toivotti hyvästit Britannialle valaisemalla Grand-Place-aukion Britannian lipun värein. Kuva: Juha ROININEN

Lähes 50 vuoden yhteisiä siteitä ei niin vain katkota. Ensi viikolla monessa EU-elimessä mietitään, miten tästä eteenpäin. Tulevan suhteen neuvottelut ovat vasta alkamassa, eikä sopiminen vielä kata käytännön asioita: miten asioista sovitaan, kun ei enää olla samassa huoneessa. Brittilähetystö kertoo lisänneensä jo henkilökuntaa ja jalkatyötä, mutta yhteistyön muodosta ei tiedä vielä kukaan.

Käytännön asioiden lisäksi on käsiteltävä tunteita. Hyvästeltävä työtovereita ja siedettävä toisia, jotka juhlivat EU-eroa, jos itseä vain itkettää.

”Ei voi vain juoda yksin. Aiomme tänään hukuttaa surumme musiikkiin ja tanssiin”, sanoo vihreä europarlamentaarikko ja britti Ellie Chowns.

Hän emännöi jäähyväistilaisuutta, jonka otsikkona on ”Emme lähde ääneti”. Chowns on tilannut paikalle brysseliläis-skotlantilaisen The Hoggies -yhtyeen ja korostaa illan teemaa pyörien ympyrää keskilattialla.

Brittieuroparlamentaarikot Ellie Chowns (vas.) ja Barbara Gibson tanssivat jäähyväisjuhlassa Brysselissä torstaina. Kuva: Juha ROININEN

Chowns ehti olla europarlamentaarikko seitsemän kuukautta. Hänet valittiin Britannian viimeisissä eurovaaleissa, joita ei pitänyt alun perin edes järjestää EU-eron aikataulun takia.

”Luulin, ettei meille annettaisi mitään tärkeää tehtävää, mutta toisin kävi. Tuntui, että täällä olollamme oli todella merkitystä, ja vihreiden painoarvo kasvoi Euroopassa.”

Britannian viimeinen, lyhyeksi jäänyt EU-parlamenttikausi jää mieleen omituisena aikana. Brexitin isän Nigel Faragen johtamasta Brexit-puolueesta tuli parlamentin suurin kansallinen puolueryhmä. Brittiparlamentaarikot jakautuivat selvemmin leireihin: EU-eron puolesta tai sitä vastaan.

Chowns olisi halunnut jäädä. ”Hävisimme taistelun.”

Brexit-puolueen Farage hoitaa lähdön rehvakkaasti. Tiedotustilaisuudessa on paikalla joukko tukijoita, jotka taputtavat oppi-isälleen.

Viimeisessä EU-parlamenttipuheessaan Farage vakuuttaa, ettei Britannia ole palaamassa. Puoluetoverit heiluttavat pieniä Britannian lippuja. Puheenjohtaja ärähtää: ”Ottakaa lippunne ja viekää ne mennessänne.”

Brexit-puolueen johtaja Nigel Farage piti viimeisen lehdistötilaisuutensa Brysselissä keskiviikkona. Kuva: Juha ROININEN

Erosopimuksen hyväksymisen jälkeen osa europarlamentaarikoista pitää toisiaan kädestä ja laulaa hyvästiksi vanhaa, skotlantilaisrunoilijan sanoittamaa kansanlaulua Auld Lang Syne. Osa itkee. Kaulaliinoissa lukee ”Always united” (aina yhtenäisenä).

Brysselissä ei jää epäselväksi, kenen mielestä Britannian EU-ero on parasta, mitä on tapahtunut vuosikausiin.

Brexit-puolueen europarlamentaarikot ovat päättäneet lähteä marssimalla säkkipillimusiikin tahtiin, Britannian lippu korkealla liehuen. Kulkue etenee perjantaina Euroopan parlamentin pääsisäänkäynniltä Luxembourgin aukiolle.

Brexit-puolueen europarlamentaarikot jättivät Brysselin marssien. Eturivissä Jake Pugh, Ann Widdecombe ja Brian Monteith. Kuva: Juha ROININEN

Perjantaina Brexit-puolueen Matthew Patten katsoo parlamenttia viimeistä kertaa europarlamentaarikkona. Konservatiiveista Brexit-puolueeseen vaihtanut Patten valittiin kevään vaaleissa EU-parlamenttiin ensimmäistä kertaa. Hänellä on vihreiden Chownsin tapaan seitsemän kuukauden kokemus EU-päätöksenteosta.

”Keskiyöllä minusta tulee työtön. Pitänee keksiä jotain, että voi elättää perheen ja maksaa asuntolainan. Erikoinen päivä.”

Europarlamentaarikko Matthew Patten kannatti EU-eroa. Kuva: Juha ROININEN

Patten kertaa, miksi hän kannatti EU-eroa. Tärkeitä asioita ovat itsenäinen talous, irtautuminen EU-tuomioistuimesta sekä päätösvalta omiin lakeihin ja rajoihin. Pattenista tuntui, että byrokratia ja prosessi ovat muuttuneet EU:lle tärkeämmiksi kuin ihmisten jokapäiväinen elämä.

”Vaikka pidän ajatuksesta, että samat arvot jakavat maat ovat kauppayhteisössä, siirtyminen poliittiseen yhteisöön on johtanut kansalaisten vieraantumiseen. Jokaisella on tässä opittavaa, mutta myös EU:n on mietittävä, miksi tämä tapahtui, ja tunnustettava oma vastuunsa tästä.”

Patten haluaa korostaa, että lähtö EU-instituutioista ei tarkoita lähtemistä Euroopasta, ”jota Britannia edelleen rakastaa”.

Hän suhtautuu toiveikkaasti neuvotteluihin, joissa vastakkain ovat ”aikuistuneet ja kypsästi käyttäytyvät Euroopan unioni ja Britannia”. Pelissä on Pattenin mukaan liian paljon, jotta asiat epäonnistuisivat.

”Kaikki järjestyy varmasti. Niin olen sanonut myös Kreikassa asuvalle äidilleni.”

Kaikki eivät jaa Pattenin toiveikkuutta. Brysselin Grand-Place-aukiolle kokoontuneet britit ovat yhtä mieltä siitä, että Britannian EU-ero on huono päätös.

Tess Finch on asunut Belgiassa yli 25 vuotta ja seurannut entisen kotimaansa tapahtumia kauhistuneena. Brexitillä on ollut hänen mukaansa suuri vaikutus yleiseen ilmapiiriin.

”Minulta saatetaan nykyään tivata, että mitä te oikein menitte tekemään. Silloin on helpompi väittää olevansa vaikka irlantilainen.”

Finch ei haaveile paluusta. Hän on saanut Belgian passin, ja lapset käyvät paikallista flaaminkielistä koulua. Finchiä harmittaa myös se, ettei hänellä ollut mahdollisuutta vaikuttaa kansanäänestykseen. Häneltä puuttuu äänioikeus pitkän ulkomailla asumisen takia.

Deirdre Thomas osallistui torstaina Brysselin kaupungin brexit-jäähyväisiin. Kuva: Juha ROININEN

Belgiassa pitkään asunut englanninopettaja Deidre Thomas kertoo olevansa täysin väsynyt brexitiin. Hän on anonut Irlannin passia ja saanut sellaisen.

”Tiedän, että unioni ei ollut täydellinen. Se on kuitenkin väylä kommunikoida. Olemme olleet vahvempia yhdessä.”

Vieressä oleva Alison Harries on asunut Belgiassa 21-vuotiaasta, yli 40 vuotta.

”Olen puhunut monen EU-eroa tukeneen puolesta enkä ole saanut selkeää vastausta siihen, mitä hyötyä he ajattelevat tästä olevan. Ihmiset eivät tunnu ymmärtävän.”

Samoin ajattelevat parikymppiset Kate Byrne ja Dominic Whiting. He ovat tutustuneet lobbaustyössä Brysselissä. Byrne on irlantilainen ja Whiting britti.

”Suurin unelmani oli työskennellä jossain EU-instituutiossa. Nyt se on mahdotonta”, Whiting sanoo.

Aine Clarke (vas.), Dominic Whiting ja Kate Byrne pohtivat brexitin vaikutuksia oluella torstaina Brysselin Luxembourgin aukiolla. Kuva: Juha ROININEN

Kaksikko on kokoontunut yhteen monista läksiäisjuhlista Luxembourgin aukiolle, EU-parlamenttitalon eteen. Whiting on asunut kolme vuotta Hollannissa ennen muuttoaan Brysseliin. Britanniaan hän ei enää halua palata.

”Vaikka olemme vitsailleet tästä, niin tämä on kamalaa. Pelottavaa ja surullista”, Byrne ja Whiting sanovat.

”Hävettäisi olla britti, joka uhoaa ’Britannia ensin’”, Byrne jatkaa.

Virallisen EU:n linja oli Britannian viimeisenä jäsenyyspäivänä korostetun yhteistyöhaluinen. Kaikki kolme EU-johtajaa – Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, Euroopan parlamentin puheenjohtaja David Sassoli ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen – lupasivat yhteen ääneen tehdä unionista paremman sen kansalaisille.

EU-johtajat Charles Michel (vas), David Sassoli ja Ursula von der Leyen puhuivat perjantaina Euroopan tulevaisuudesta. Kuva: Juha ROININEN

Michel, Sassoli ja von der Leyen olivat viettäneet Britannian viimeiset jäsenyyshetket keskustellen Euroopan unionin tulevaisuudesta. Siihen kuuluu muun muassa suurten kysymysten, kuten digitalisaation, ilmastonmuutoksen ja maahanmuuton, ratkaiseminen.

Kukaan ei pysty siihen yksin, von der Leyen korosti.

”Voima ei piile suurellisessa erossa vaan ainutlaatuisessa yhteisössämme”, hän näpäytti.

Britannian viimeisen jäsenyyspäivän iltaa Brysselissä valaisee joukko kynttilöitä. Tilaisuuden teemana on ”Me jätämme valot päälle”. Toiveena on, että britit löytävät valonkajon avulla joskus takaisin.

Brexitistä tuli totta kun EU-parlamentti hyväksyi erosopimuksen – Euroedustajat herkistyivät videolla äänestyksen jälkeen