Pääministeri Boris Johnson valotti Britannian uutta tietä: Britannia ei aio seurata enää EU-sääntöjä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Pääministeri Boris Johnson valotti Britannian uutta tietä: Britannia ei aio seurata enää EU-sääntöjä

EU:n ja Britannian neuvottelut uudesta suhteesta alkavat pian. Johnsonin konservatiivihallitus aikoo vetää tiukkaa linjaa.

Britannian pääministeri Boris Johnson Kuva: Paul Ellis / REUTERS

Julkaistu: 3.2. 12:39, Päivitetty 3.2. 17:41

Lontoo

Britannian pääministeri Boris Johnson valotti maanantaina linjaa, jolla konservatiivihallitus tulee avaamaan EU:n ja Britannian väliset neuvottelut uudesta suhteesta.

”Vuosikymmeniä kestäneen horroksen jälkeen teemme paluun vapaakaupan puolustapuhujina”, Johnson sanoi maanantaina.

Pääviesti oli, että Britannia ei aio noudattaa enää EU-lainsäädäntöä brexitin siirtymäkauden loputtua. Johnsonin mukaan EU:nkaan ei tarvitse noudattaa Britannian lakeja.

Brexit-sanaa pääministeri ei suostunut enää käyttämään. ”Se alkaa B:llä”, Johnson sanoi viitaten Britanniaa repivään EU-eroon.

Britannia aikoo käydä nyt useita kauppaneuvotteluja samaan aikaan. Tavoitteena on muun muassa Britannian ja Yhdysvaltain välinen vapaakauppasopimus.

Yhdysvaltoihin epäilevästi suhtautuvia Johnson kehotti ”kasvamaan aikuisiksi”. Pääministeri sanoi, että Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä ei ole uhattuna tulevissa kauppaneuvotteluissa.

Britannian EU-ero eli brexit toteutui viimein perjantaina tammikuun 31. päivänä.

Eropäivästä alkoi vuoden loppuun kestävä siirtymäaika, jonka aikana Britannia säilyy yhä EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa. Aluksi brexit ei juuri näykään käytännössä.

EU:lla ja Britannialla on nyt kuitenkin kiire sopia siirtymäkauden jälkeisestä ajasta eli esimerkiksi tulevan kaupan ehdoista.

EU-komissio kertoi omasta näkemyksestään maanantaina. EU-maat päättävät neuvottelumandaatistaan helmikuun loppupuolella.

Johnsonin hallitus on jo sanonut useasti, että Britannia ei aio seurata orjallisesti EU-lainsäädäntöä. Britannia haluaa jatkossa – eli siirtymäkauden jälkeen – päättää itse omista laeistaan. Samalla lakkaa EU-kansalaisten vielä toistaiseksi nauttima oikeus muuttaa vapaasti Britanniaan.

Britannia tavoittelee EU:n kanssa ensisijaisesti vapaakauppasopimusta, jonka esikuvana toimii EU:n ja Kanadan solmima kauppasopimus.

”Olemme valintamme tehneet: haluamme samantyylisen vapaakauppasopimuksen kuin Kanadalla. Siinä hyvin epätodennäköisessä tapauksessa, että emme onnistu tässä, kauppasuhteemme tulee perustumaan erosopimukseemme EU:n kanssa”, Johnsonin sanoi maanantaina Lontoossa.

Pääministerin mukaan valinta ei ole enää kaksijakoinen ”sopimus tai ei sopimusta”, kuten aiemmin brexitistä neuvoteltaessa. Jos kauppasopimusta ei synny EU–Kanada-sopimuksen kaltaiselta pohjalta, sitten mahdollista on löyhempi kauppasuhde kuten EU:n ja Australian välillä.

Kriitikoiden mukaan päätyminen EU–Australia-kauppasuhteen kaltaiseen ratkaisuun on uusi kiertoilmaisu sille, että siirtymäaika tulee päättymään ilman kunnon kauppasopimusta.

Johnson ei ottanut asiaan suoraa kantaa, kun häneltä kysyttiin asiasta puheen jälkeen.

Johnson esiintyi maanantaina korostetun optimistisena. Puheeseen oli siroteltu myös sukkeluuksia.

Pääministeri muun muassa kovisteli yleisössä istunutta Yhdysvaltain Britannian suurlähettilästä siitä, että amerikkalaiset ovat asettaneet skottiviskille raskaat tuontitullit.

”Kävi miten kävi, olen varma siitä, että Britannia menestyy. Ja on selvää, että uusi suhteemme lähinaapureittemme kanssa ulottuu paljon kauppaa laajemmalle.”

Britannia tavoittelee nyt myös ”pragmaattista turvallisuussopimusta”, joka ”suojelee kansalaisia” ilman, että se sanelee Britannialle mitä soveltaa lainsäädäntöä tai mitä lakeja säätää.

Kiistakysymykseksi tulevissa EU–UK-neuvotteluissa on nousemassa muun muassa se, sitoutuuko Britannia noudattamaan EU:n vähimmäisstandardeja muun muassa ympäristö-, kuluttaja- ja työlainsäädännössä sekä sääntöjä valtiontuista.

EU-maita huolestuttaa se, että aivan sisämarkkinoiden naapurissa sijaitseva Britannia alkaa polkea standardeja ja saa näin epäreilua kilpailuetua. Britannian hallitus puolestaan on painottanut, että brittilait ovat jo nyt useimmiten EU:n vähimmäistasoa tiukemmat, ja että höllennyksiä ei ole suunnitteilla.

”On tärkeää painottaa jo nyt, että Britannia tulee säilyttämään korkeimmat mahdolliset standardit näillä aloilla – monessa suhteessa jopa paremmat kuin EU:lla – ilman sopimuksen luomaa pakkoa.”

Johnsonin mukaan pikemminkin brittien pitäisi olla huolissaan siitä, kuinka EU-maat käyttävät valtiontukia.

Kiistanalaista tulevissa kauppaneuvotteluissa on myös se, missä elimessä mahdolliset tulevat EU:n ja Britannian kauppariidat ratkaistaan. Brittihallitus ei hyväksy EU-tuomioistuimen tuomiovaltaa.

Britannian EU-ero ja lähteminen omille teilleen johtaa käytännössä siihen, että EU ei voi päästää brittejä enää nauttimaan yhtenäismarkkinoiden eduista.

Tämä taas voi tarkoittaa kaupan esteitä eli muun muassa sitä, että erilaisia rajatarkastuksia voi olla vaikea jatkossa välttää.

Vapaamatkustaminen söisi EU:n perusteita. Yksittäiset jäsenmaat voisivat alkaa ihmetellä, miksi heidänkään pitäisi alistua EU-lainsäädäntöön.

EU löi pöytään omat ehdotuksensa tulevista brexit-neuvotteluista: ”Emme ole naiiveja”