YK: Libyan kriisin osapuolet sopineet pysyvästä tulitauosta - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

YK: Libyan kriisin osapuolet sopineet pysyvästä tulitauosta

Vasta periaatteen tasolla sovitun tulitauon ehdoista neuvotellaan yhä.

Julkaistu: 4.2. 11:27, Päivitetty 4.2. 12:21

Libyan kriisin osapuolet ovat sopineet pysyvästä tulitauosta, kertoo YK.

YK:n Libya-edustajan mukaan tulitauosta on sovittu periaatteen tasolla, mutta sen tarkemmista ehdoista vielä neuvotellaan.

Libyan sotilaskomitean jäsenet ovat käyneet neuvotteluja maanantaista lähtien. Sotilaskomitea nimettiin tammikuussa. Siinä on mukana viisi jäsentä Libyan kansainvälisesti tunnustetusta GNA-hallinnosta ja viisi jäsentä sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukoista. Sen on tarkoitus keskustella väkivaltaisuuksien lopettamisesta Libyan pitkässä konfliktissa.

Väliaikainen tulitauko neuvoteltiin aiemmin Libyan sodassa eri osapuolia tukevien Venäjän ja Turkin välillä, mutta se on rakoillut. Osapuolet ovat syyttäneet toisiaan tulitauon rikkomisesta.

Muut maat ovat yrittäneet ratkoa Libyan kiemuraista kriisiä alkuvuodesta lähtien. Berliinin huippukokoukseen kokoontuivat tammikuun puolivälissä muiden muassa Turkki, Venäjä, EU, YK ja Afrikan unioni. Kokouksessa sovittiin muun muassa sotilaskomitean muodostamisesta.

Komiteaan on tarkoitus nimetä viisi jäsentä Libyan kansainvälisesti tunnustetusta GNA-hallinnosta ja viisi jäsentä sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukoista. Komitean tehtävänä on määritellä keinoja, joilla väkivaltaisuudet saadaan loppumaan. Niistä yksi oli juuri pysyvästä tulitauosta sopiminen.

Libyaan on sovittu myös asevientikielto.

Libyassa on käyty sisällissotaa vuoden 2011 kanssanoususta lähtien, jolloin pitkäaikainen diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin. Nyt vastakkain ovat olleet etenkin suuria maa-alueita joukkoineen valloittanut sotapäällikkö Khalifa Haftar ja hauras GNA-hallinto.

Sotaan on myös sotkeutunut monia muita maita. Turkki on tukenut GNA-hallintoa, kun taas monet arabimaat ja Venäjä ovat tukeneet Haftarin joukkoja.

Turkki päätti hiljattain lähettää joukkoja Libyaan.

YK on vaatinut osana neuvotteluja, että ulkovallat lopettavat sekaantumisen Libyan asioihin.

Seuraa uutisia tästä aiheesta