Koronavirukseen kuollut ainakin 566 ihmistä, Wuhanissa on pulaa vuodepaikoista ja työläisiä patistetaan etätöihin - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Koronavirukseen kuollut ainakin 566 ihmistä, Wuhanissa on pulaa vuodepaikoista ja työläisiä patistetaan etätöihin

Maailman terveysjärjestön mukaan on liian aikaista sanoa, että koronavirusepidemia olisi saavuttanut huippunsa. Keskiviikkona uusien todettujen tapausten määrä Kiinassa kuitenkin tasaantui.

Julkaistu: 6.2. 5:52, Päivitetty 6.2. 18:00

Kiinassa uuden koronaviruksen kuolleisuusluvut jatkavat jyrkkää nousuaan. Kuolleita on nyt ainakin 566.

Tartunnan saaneita on Manner-Kiinassa yhteensä ainakin 28 000. Hubeista uusia tartuntoja raportoitiin vuorokaudessa lähes 3 000 ja noin 700 muualta maasta.

Lähes kaikki kuolemaan johtaneet tautitapaukset on todettu Kiinassa.

Maailman terveysvirasto (WHO) kertoi torstaina, että keskiviikko oli ensimmäinen päivä epidemian alkamisen jälkeen, kun uusien todettujen tartuntojen määrä tasaantui Kiinassa. WHO:n mukaan on kuitenkin liian aikaista sanoa, että koronavirusepidemia olisi saavuttanut huippunsa.

Hongkongissa ilmestyvä South China Morning Post -lehti seuraa laskurissaan tartuntalukujen lisäksi toipuneiden määriä. Uuden koronaviruksen on lehden mukaan selättänyt noin 900 ihmistä. Viruksen itämisajaksi on arvioitu noin kaksi viikkoa.

Hubeissa sijaitsevan Wuhanin viranomaisten mukaan kaupungilla on vaikeuksia löytää sairaalapaikkoja kaikille tarvitseville. Viranomaisten mukaan kaupungissa on myös huutava pula muista sairaalamateriaaleista ja -välineistöistä.

Wuhaniin on rakennettu pikavauhtia uusi sairaalaksi kutsuttu rakennus, ja julkisiin rakennuksiin on pystytetty kymmenien ihmisten makuusaleja, mutta tilaa ei edelleenkään ole kaikille tarvitseville. Seuraavaksi lisää petipaikkoja aiotaan sijoittaa hotelleihin ja kouluihin, viranomaiset suunnittelevat.

Kiinassa koronavirus on myös pakottanut tuhannet työntekijät etätöihin. Kiinan viranomaiset ovat kehottaneet yhtiöitä pidentämään uudenvuodenlomia viikolla tai pidempään viruksen leviämisen estämiseksi.

Myös suomalaisyritykset Kone, UPM ja Konecranes ovat keskeyttäneet tuotantonsa toistaiseksi Kiinassa tartuntojen ehkäisemiseksi.

Kiinassa ei olla juurikaan totuttu kotoa käsin työskentelemiseen, kertoo uutistoimisto Reuters. Yllättävä etätyön tekemisen yleistyminen onkin nostanut erilaisten töihin tarkoitettujen viestisovellusten kysyntää. Esimerkiksi WeChat Work -nimisen sovelluksen latausmäärät kasvoivat viime viikolla 70 prosentilla sitä edeltäneestä viikosta.

Japanin edustalla eristyksissä olevalla Diamond Princess -risteilyaluksella on todettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa, maan viranomaiset kertoivat varhain torstaina. Jo keskiviikkona laivalta löytyi testeissä kymmenen tartunnan saanutta. Yhteensä Japanissa on nyt todettu 25 virustartuntaa.

Diamond Princess -risteilijä pantiin karanteeniin tiistaina. Aluksella on noin 3 700 ihmistä.

Lue lisää: ”USA auta meitä” – Liki 4 000 ihmistä laitettiin koronakaranteeniin luksusristeilijälle, ja nyt brittimiehen nettilivet paljastavat karun arjen

Päätös risteilijän eristämisestä tehtiin sen jälkeen, kun laivalla aikaisemmin olleella matkustajalla todettiin virustartunta Hongkongissa. 80-vuotias mies oli poistunut risteilijältä viime viikolla.

Laivalla oleville ihmisille on kerrottu, että he joutuvat jäämään alukselle karanteeniin 14 päiväksi. Määräys koskee myös heitä joiden virustesti on osoittautunut negatiiviseksi. Yhteensä laivalla on toistaiseksi testattu noin 270 ihmistä. Sairastuneet on kuljetettu maihin hoitoon.

Uutistoimisto AFP:n mukaan aluksella olijat on määrätty pysymään hyteissä.

Risteilyalus seisoo eristyksissä Japanin lisäksi myös Hongkongin satamassa. Kyseessä on World Dream -alus, joka risteili viime kuussa Kiinasta Vietnamiin. Sen miehistön jäsenistä noin 30:llä on todettu koronatartuntaan viittaavia oireita, kuten kuumetta. Alukselta on löydetty kahdeksan varmistettua tartuntaa. Aluksella on yhteensä 3 600 matkustajaa ja miehistön jäsentä, kertoo South China Morning Post.

Virustartuntoja on varmistettu yli 20 maassa. Kaikista tartunnoista yhteensä parisataa on todettu Kiinan ulkopuolella.

Seuraa uutisia tästä aiheesta