Ulkomaat

HS-analyysi: Yhteistyö oikeistopopulistien kanssa mursi poliittisen tabun Saksassa ja sai kansan kaduille: ”Hänet valittiin myös natsien äänillä”

Suomessa porvaripuolueiden yhteistyö oikeistopopulistien kanssa on rauhallisen pohdinnan paikka, mutta Saksan se ajoi poliittiseen kriisiin, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Hanna Mahlamäki.

Berliini

Tabu murtui! Historiallisen surullinen päivä.

Miksi yhteistyö oikeisto­populistisen puolueen kanssa on Suomessa relevantti pohdinnan aihe porvaripuolueessa, mutta Saksassa oikeistopopulistien yhteistyö perinteisten porvarien kanssa saa aikaan valtakunnallisen poliittisen myrskyn ja spontaaneja mielenosoituksia ympäri maata?

Suomessa perinteinen oikeisto eli kokoomus on pohtinut julkisuudessa yhteistyön mahdollisuuksia perussuomalaisten kanssa kansanedustaja Wille Rydmanin HS-haastattelun jälkeen. Saksassa taas nähtiin keskiviikkona liberaalien ja kristilliskonservatiivien sekä oikeisto­populististen kansalliskonservatiivien yhteistyön tulos, joka sai osan kansasta šokkiin liittokansleri Angela Merkeliä myöten.

Arviolta tuhannet mielenosoittajat lähtivät keskiviikkona kaduille Berliinissä, Münchenissä ja Hampurissa sekä eri puolilla Thüringeniä, josta koko soppa alkoi.

Keskellä Saksaa sijaitsevassa 2,2 miljoonan asukkaan ex-ddr:läisessä Thüringenin osavaltiossa valittiin keskiviikkona osavaltion pääministeriksi liberaalipuolue FDP:n edustaja Thomas Kemmerich. Vasemmistoa edustava aiempi pääministeri Bodo Ramelow hävisi vaalin Kemmerichille yhdellä äänellä.

Ramelowin Linke nousi viime syksyn osavaltiovaaleissa kannatukseltaan suurimmaksi, mutta kiemuraisen prosessin päätteeksi suurin puolue ei saanut pääministerin paikkaa.

Kristilliskonservatiivinen CDU ja liberaali FDP päättivät kammeta vasemmiston pois vallasta, ja ne ottivat avukseen oikeistopopulistisen AfD:n eli äärioikeistoyhteyksistäänkin tunnetun Vaihtoehto Saksalle -puolueen. Vaali oli salainen, mutta liittouma oli julkisesti ääneen lausuttu.

Vaikka kyse on paikallisvaaleista, tapaus oli historiallinen koko Saksan mittakaavassa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta natsidiktatuurin kaatumisen jälkeen, kun äärioikeiston äänet ratkaisivat osavaltion johtajavalinnan.

”Anteeksiantamaton menettely”, kommentoi liittokansleri Merkel Etelä-Afrikan-matkaltaan käsin. Keskiviikon ja torstain aikana valtakunnantason poliitikkojen vaatimukset Kemmerichin valinnan perumisesta yltyivät, ja torstaina hän ilmoittikin siirtyvänsä syrjään.

Lopputuloksena monet valtakunnantason poliitikot päätyivät suosittelemaan Thüringeniin uusia osavaltiovaaleja, ja pääministeriksi valitulla Kemmerichillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin yhtyä tähän kantaan.

Perinteisten puolueiden kanta on ehdoton: oikeistopopulistien kanssa ei tehdä yhteistyötä. Niin Kemmerichkin vakuutti keskiviikkona, vaikka oli juuri tullut valituksi heidän tuellaan. Mielenosoittajat syyttivät Kemmerichiä petturiksi, joka haluaa valtaan natsien tuella, kun sitä kerran sillä keinoin on tarjolla.

Miten on mahdollista, että päähallituspuolue CDU ja liberaalipuolue FDP toimivat osavaltiotasolla vastoin puoluejohtonsa linjaa, ja ottivat vastaan AfD:n yhteistyötä tarjoavan käden? Tätä selvitellään puolueissa vielä pitkään.


Kyse on periaatteiden ja käytännön ristiriidoista sekä siitä, että Thüringenissä AfD:n kannatus on suuri, kun se valtakunnan tasolla on pienempi.

Erityisen kuumottavan Thüringenin pääministerivalinnasta teki se, että juuri siellä AfD:n johtohahmona on puolueen kohutuimpiin poliitikkoihin kuuluva äärioikeistolaisen siiven kärkinimi Björn Höcke.

Höcke onnitteli Kemmerichiä valinnan jälkeen pitkään ja lämpimästi. Sellaisen kättelyn näkeminen oli monille Saksassa painajainen, vaikka pääministerin valintaprosessi olikin teknisesti demokraattinen.

”Hänet valittiin myös natsien, kuten herra Höcken, äänillä”, sanoi Merkelin puolueen CDU:n puoluesihteeri Paul Ziemiak tv-kanava ARD:n haastattelussa Kemmerichin valinnasta.


CDU:n puheenjohtaja Anne­gret Kramp-Karrenbauer oli vaatinut paikallispoliitikkoja kieltäytymään tekemästä yhteistyötä AfD:n kanssa.

Nyt nähtiin, että osavaltio­tasolla CDU ei kuuntele puoluejohdon Berliinistä huutelemia vaatimuksia. Se kertoo karulla tavalla poliittisen sekaannuksen syvyydestä Saksan johtavassa puolueessa.

”Surullinen päivä Saksalle”, Kramp-Karrenbauer luonnehti.

Epäselvä tilanne osavaltion ja liittovaltiotason välillä on kaikkea muuta kuin ohi. Valtakunnanpoliitikkojen tapa puuttua osavaltion asioihin ei ole läpihuutojuttu. Thüringenin CDU-pomo Mike Mohring ei halua osavaltioon uusia vaaleja. Demokraattisen kulttuurin takia parlamenttiin valittujen on kyettävä ratkaisemaan tilanne, hän sanoi torstaina Twitterissä.
Saksassa oikeistopopulistien ja äärioikeiston kannatus on kasvanut, poliittisesti motivoitunut väkivalta ja uhkailu arkipäi­väistynyt ja antisemitismi kasvanut.

Thüringenissä mielenosoittajat muistuttivat keskiviikkona, että juuri täällä valittiin vuonna 1930 valtaan ensimmäinen natsipuoluetta edustanut ministeri, myöhemmin Hitlerin kabinettiin noussut Wilhelm Frick, joka tuomittiin kuolemaan Nürnbergin oikeudenkäynnissä toisen maailmansodan jälkeen.

Hävinnyt vasemmistojohtaja Ramelow twiittasi keskiviikkona Hitlerin sitaatin tasan 70 vuoden takaa: ”suurimman menestyksen saavutimme Thüringenissä”. Ramelow liitti twiittiinsä rinnakkain kuvat Hitleristä kättelemässä natsien tahtoon taipunutta kenraali Paul von Hindenburgia sekä Kemmerichin ja Höcken kättelykuvan.
AfD ei ole natsipuolue, eivätkä sen kaikki edustajat, saati kannattajat, ole radikaaleja äärioikeistolaisia. Sen piirissä on kuitenkin yhteyksiä radikaaleihin äärioikeistolaisiin. Siksi – ja historian takia – kompromisseihin ei kerta kaikkiaan ole varaa, ajattelee enemmistö poliitikoista ja kansasta.

Monet saksalaiset eivät kestä kuulla tällaista kaikua historiasta edes osavaltiotason yhteistyön muodossa. Ei, vaikka uudet vaalit tai ylipäätään prosessiin puuttuminen pääkaupungista käsin tuskin kääntää AfD:n äänestäjien päätä, voisi kuvitella että päinvastoin.

Suomessa puolueissa on halua määritellä suhde oikeistopopulismiin pragmaattisemmin kuin Saksassa: käsitellä yksittäis­tapauksina eikä koko puoluetta määrittelevinä asioina esimerkiksi oikeuden antamat tuomiot ja yksittäisten jäsenten äärimmäinen retoriikka.

Tämä johtuu siitä, että suomalaisilla ei ole tunnollaan ­samanlaista historian taakkaa kuin saksalaisilla. Lisäksi ääri­oikeiston liikehdintä on Suomessa pienimuotoisempi ilmiö kuin Saksassa.

Kun kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo luetteli vastikään HS:n haastattelussa kokoomuksen arvoja, hän mainitsi muun muassa ihmisarvon, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaatteen mutta myös ”si­vistyneen käytöksen”, kuin suorana viittauksena perussuomalaisten suuntaan. Kuitenkin ”hallitusratkaisut ovat sitten erikseen”, hän sanoi.

Saksassa tällainen joustavuus puoluejohdon tasolla on va­lovuosien päässä todellisuudesta, mutta paikallistaso osoittaa, että politiikka on myös käytännönläheistä toimintaa eikä vain jaloja periaatejulistuksia.

Suomessa perussuomalaiset ovat niin vahvassa gallupjohdossa, että muiden puolueiden on pakko asemoida itseään suhteessa siihen. Saksassa AfD:n kannatus on valtakunnallisesti selvästi pienempi, mutta Thüringenissä se kasvoi viime syksyn vaaleissa yli 23 prosenttiin.

Kiintoisa kysymys on, miten poliittinen kriisi ratkeaa. Kukaan ei vielä tiedä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Työhaalareissa ei pitäisi olla asiaa julkiseen liikenteeseen

  4. 4

   Juha Marin alkoi seurustella unelmiensa naisen kanssa, ja neljän päivän päästä hän kosi – Asiantuntijat kertovat, miksi osa ihmisistä rakastuu salamannopeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Koronavirus voisi Suomessakin sulkea kouluja ja päiväkoteja – tartuntatautilaki tarjoaa viranomaisille järeät keinot

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  3. 3

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  4. 4

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää