Ulkomaat

Koronavirus toi mukanaan syrjinnän: Qi Hongjia huomasi, miten suomalaisten käytös muuttui

Maailmalla kiinalaisia on esimerkiksi kielletty tulemasta ravintoloihin. Kiinalaiset kohtasivat syrjintää ja epäasiallista käytöstä myös sars-epidemian aikana vuosina 2002–2003.

”Koronaviirus!” teini-ikäinen huusi kymmenen vuotta Suomessa asuneelle Qi Hongjialle lauantaina Helsingin messukeskuksessa. Nuoren kaverit purskahtivat nauruun ja porukka jatkoi matkaansa.

Tilanne tapahtui niin nopeasti, ettei Qi ehtinyt vastata huutoon.

”Huuto sai minut tuntemaan oloni jopa epämukavan tietoiseksi omasta etnisyydestäni”, Qi kertoo englanniksi puhelimessa.

Kiinasta kotoisin oleva Qi ei ole käynyt kotimaassaan moneen kuukauteen. Se, että hänen oletettiin kantavan virusta pelkän etnisyytensä perusteella, tuntui hämmentävältä.

Myöhemmin Qi mietti, olisiko huutoon pitänyt vastata jotenkin.

”Ihmiset käyttävät virusta tekosyynä rasistiselle käytökselle”, hän toteaa.

Haastattelun jälkeen Qi kysyi Suomessa asuvien kiinalaisten Facebook-ryhmässä, ovatko muut kokeneet epäasiallista käytöstä koronaviruksen takia. Kokemuksia löytyi.

Yksi nainen oli matkalla kotiin, kun kaksi teini-ikäistä näki hänet. Toinen teineistä peitti suunsa pipolla ja toinen esitti yskivänsä.

Toinen Suomessa asuva kiinalainen oli viemässä roskia, kun häneltä kysyttiin, onko hän Wuhanista. Kolmas kertoi, että kielikurssilla thaimaalaiset opiskelukaverit pyysivät kiinalaisia pysymään kauempana.

 

”Olen kyllästynyt selittämään.”

Oletukset kiinalaisesta ruokakulttuurista olivat väsyttäneet yhden kommentoijan.

”Luullaan, että kiinalaiset syövät kaikkea, ihan vääristyneellä tavalla. Olen kyllästynyt selittämään”, kommentoija vastasi kiinaksi Qin kysymykseen.

Myös HS kysyi pääkaupunkiseudulla asuvilta kiinalaisilta ovatko he kohdanneet epäasiallista käytöstä. Kukaan vastanneista ei ollut.

”Luokkakaverini tuli sanomaan minulle, että jos joku käyttäytyy minua kohtaan epäasiallisesti, he kaikki ovat minun tukenani”, kiinalainen Yi Yin kertoo Helsingin yliopiston kirjastolla. Hän on tutkinto-opiskelija Helsingin yliopistossa.


Maailmalla rasismi kiinalaisia kohtaan on noussut sen jälkeen, kun uudenlainen koronavirus alkoi levitä Wuhanin kaupungista keskisestä Kiinasta vuodenvaihteen jälkeen. Torstaihin mennessä tartuntoja oli vahvistettu Manner-Kiinassa noin 28 000 ja virus oli vaatinut yli 560 kuolonuhria.Virusepidemian lieveilmiönä julkisuuteen on noussut useita tapauksia, joissa kiinalaisia tai kiinalaisoletettuja on kohdeltu epäasiallisesti koronaviruksen pelossa. Syrjinnästä on kerrottu Euroopan lisäksi esimerkiksi Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Aasialaisoletettujen kohtaama rasismi on maailmalla jo niin iso ilmiö, että siitä on ehditty tehdä oma artikkeli onlinetietosanakirja Wikipediaan.

Ranskassa paikallislehti Courrier Picard aiheutti tammikuun lopussa kohun kannellaan. Kannessa oli kuva kiinalaisnaisesta hengityssuoja kasvoillaan ja ranskaksi otsikko ”keltainen varoitus”. Samassa lehdessä koronavirusta käsittelevä artikkeli oli otsikoitu ”uusi keltainen vaara?”


Keltainen vaara on 1800-luvun lopussa pääosin länsimaalaisten käyttämä termi, jolla viitataan pelkoon aasialaisten invaasiosta. Termi viittaa erityisesti Itä-Aasiasta kotoisin oleviin ihmisiin, joiden pelättiin olevan uhka länsimaalaiselle sivistykselle. Itäaasialaiset nähtiin alkukantaisina, vähä-älyisinä ja vaarallisina.

Courrier Picardin kansi suututti Ranskan kiinalaiset. Lehti pyysi nopeasti anteeksi.

Vastareaktiona lehden kanteen mikroblogipalvelu Twitterissä alkoi kiertää kampanja #jenesuispasunvirus, en ole virus. Sama aihetunniste, #ichbinkeinvirus, kiersi myös saksankielisten kiinalaisten keskuudessa.

Kiina on reagoinut koronavirusepidemiaan muun muassa eristämällä useita miljoonakaupunkeja ja rajoittamalla kansalaisten matkoja ulkomaille. Lisäksi virusepidemian keskiössä olevaan Wuhaniin rakennetaan useita väliaikaissairaaloita koronaviruspotilaiden hoitamista varten.

Koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt moninkertaisesti vuosien 2002–2003 sars-epidemian lukeman. Sarsin sai Manner-Kiinassa vahvistetusti 5 327 ihmistä ja siihen kuoli 349. Maailmanlaajuisesti sars tappoi yli 770 ihmistä.

Myös sars-epidemian aikaan rasismi itäaasialaisia kohtaan nosti päätään. Vuonna 2013 julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan aasialaistaustaisia syrjittiin ja kartettiin sars-epidemian aikana. Tutkimus listaa tapauksia, joissa aasialaistaustaisia välteltiin työpaikoilla, heidän etnisyyttään tiedusteltiin julkisissa liikennevälineissä ja työtarjouksia peruttiin sarsin puhkeamisen jälkeen.


Uuden koronavirusepidemian aikana eri maiden viestimet ovat kertoneet useista tapauksista, joita voidaan pitää syrjintänä.

Italialaislehti La Repubblica uutisoi tammikuun lopussa roomalaiskahvilasta, joka oli laittanut kahvilan ulkopuolelle kieltokyltin. ”Kiinasta tulevat ihmiset eivät saa tulla tänne”, kyltissä luki lehden mukaan.

Italian presidentti Sergio Mattarella vieraili torstaina roomalaisessa koulussa, jossa opiskelee paljon kiinalaistaustaisia oppilaita. Vierailun tarkoituksena oli hälventää koronaviruspelkoa ja sen aiheuttamaa Kiina-vastaisuutta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltalainen CNN kertoo artikkelissaan kahdesta ravintolasta, joiden ulkopuolella on ollut kiinalaiset asiakkaat kieltävät kyltit Vietnamissa.

Yhdysvalloissa huippuyliopisto Berkleyn terveyspalvelu listasi muukalaispelon yhdeksi normaaliksi reaktioksi koronaviruspelkoon.

Tutkijat ovat jäljittäneet uuden koronaviruksen wuhanilaiselle Huananin ruokatorille, jossa myydään muun muassa lihaa ja kalaa. Viruksen arvellaan olevan peräisin lepakoista ja käärmeistä, tosin käärmeteoria sai heti osakseen voimakasta kritiikkiä.

Viruksen alkuperä on lähettänyt liikkeelle stereotypiat kiinalaisesta ruokakulttuurista. Sosiaalisessa mediassa levitettiin kiinalaisen matkabloggaajan videota, jossa bloggaaja syö lepakkokeittoa. Videon yhteydessä kiinalaisia syytettiin ”oudoista” syömistavoista, joiden väitettiin johtaneen kansainväliseen epidemiaan.

Lopulta videon todettiin olevan kolme vuotta vanha, eikä se liittynyt mitenkään koronavirukseen.

Koronaviruspelon aiheuttamaan syrjintään on reagoitu myös huumorilla. Pohjois-Amerikassa ilmiö on ehtinyt jo meemiytyä. Yhdysvaltalaismedia Buzzfeed julkaisi tammikuun lopussa artikkelin, johon on koottu nuorten tekemiä meemivideoita aasialaisiin kohdistuvasta rasismista. Meemivideoita on julkaistu nuorten suosimalla Tiktok-videoalustalla.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stylisti Teuvo Lomanille ehdollista vankeutta 13-vuotiaan pojan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

  2. 2

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  3. 3

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  4. 4

   Hampurilaisravintolan rasvahormi syttyi palamaan Sörnäisissä, sankka savu levisi kadulle

  5. 5

   Lyhyeksi myynnissä pyritään hyötymään osakkeen halpenemisesta – Helsingin pörssissä on yksi yhtiö ylitse muiden sijoittajien vedonlyönnissä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä varten te olette siellä, kysyi Terttu Paavola pihalleen putkahtaneelta ihmisjoukolta – Mobiilipeli ajoi asukkaat raivon partaalle Vantaalla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää