Yhdysvaltain oikeusministeri ehdottaa Nokiaa ja Ericssonia amerikkalais­omistukseen Huawein aseman horjuttamiseksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Yhdysvaltain oikeusministeri ehdottaa Nokiaa ja Ericssonia amerikkalais­omistukseen Huawein aseman horjuttamiseksi

William Barr haluaa kuroa kiinni Kiinan etumatkan 5g-teknologiassa.

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr uskoo, että Yhdysvallat voi käyttää Nokiaa ja Ericssonia aseenaan geopoliittisessa kamppailussa Kiinaa vastaan. Kuva: AFP, Reuters & Lehtikuva

Julkaistu: 6.2. 21:52, Päivitetty 6.2. 21:54

Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr ehdotti torstaina, että verkkolaiteyhtiöt Nokia ja Ericsson ostettaisiin amerikkalaisomistukseen, jotta kiinalainen Huawei ei pääsisi liian määräävään asemaan uuden sukupolven 5g-mobiiliverkkoteknologiassa.

Barr esitti ajatuksensa Washingtonissa pidetyssä Center for Strategic and International Studies -ajatushautomon keskustelutilaisuudessa Kiinan talousvakoilusta, ja siitä kertoo uutistoimisto Reuters.

Suomalainen Nokia ja ruotsalainen Ericsson olisi Barrin mielestä mahdollista valjastaa ajamaan Yhdysvaltain etuja ”määräysvallan tuovalla amerikkalaisella omistusosuudella, joko suoraan tai yksityisten amerikkalaisten ja liittolaismaiden yritysten kautta”.

”Panemalla suuren markkina- ja taloudellisen vipuvartemme näistä yrityksistä jommankumman taakse tekisi siitä paljon vakavammin otettavan kilpailijan ja poistaisi huolet sen tai niiden pysymisestä valta-asemassa”, Barr sanoi Reutersin mukaan.

Barr perusteli ehdotuksensa tarvetta sillä, että Kiinasta on tullut Yhdysvaltain ”kovin geopoliittinen vastustaja”, joka on jo johtoasemassa 5g-teknologiassa.

Viime vuonna kauppapoliittisten kiistojen kärjistyessä Yhdysvallat rajoitti yhdysvaltalaisten yritysten yhteistyötä Huawein kanssa. Se uskoo, että Huawein verkkolaitteet ja ohjelmistot vuotavat tai voivat vuotaa tietoja Kiinan valtiolle.

Yhdysvalloissa teleoperaattorit eivät ole ostaneet matkapuhelintekniikkaa Huaweilta. Yhdysvaltojen matkapuhelinverkkoja hallitsevat Ericsson ja Nokia.

Yhdysvallat kartoitti jo viime syksynä tapoja, joilla se voisi kanavoida rahoitusta kiinalaisen Huawein eurooppalaisille kilpailijoille. Brittilehti Financial Times uutisoi tuolloin, että virkamiehet olivat ehdottaneet esimerkiksi luoton myöntämistä Nokialle ja Ericssonille, jotta ne voisivat paremmin kilpailla Huawein kanssa.

FT: Yhdysvallat harkitsee Huawein kilpailijoiden tukemista, Nokia voisi hyötyä

Seuraa uutisia tästä aiheesta