Maailman terveys­järjestö varoittaa hengitys­suojaimien hamstraamisen seurauksista - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Maailman terveys­järjestö varoittaa hengitys­suojaimien hamstraamisen seurauksista

”Mikään maa tai organisaatio ei pysty pysäyttämään tätä virusta yksin”, WHO:n johtaja sanoi perjantaina. Yhdysvallat lupaa 100 miljoonaa dollaria eli yli 91 miljoonaa euroa viruksen vastaiseen taisteluun.

Ihmiset jonottivat hengityssuojaimia Hongkongissa 1. helmikuuta. Kuva: Tyrone Siu / Reuters

Julkaistu: 7.2. 14:06, Päivitetty 8.2. 7:45

Koko maailmaa uhkaa ”krooninen pula” hengityssuojaimista ja muista suojavarusteista, Maailman terveysjärjestö WHO varoitti perjantaina.

Pula johtuu Kiinan Wuhanista levinneestä uudenlaisesta koronaviruksesta, jonka aiheuttamaan tautiin on sairastunut jo pelkästään Kiinassa yli 35 000 ihmistä ja kuollut 722. Lauantaina uutisoitiin ensimmäisistä Kiinassa oleskelleiden ulkomaan kansalaisten kuolemista, kun yhdysvaltalainen ja japanilainen olivat kuolleet virukseen Wuhanissa.

Pulaa on kasvomaskien lisäksi esimerkiksi kumihanskoista ja suojapuvuista, järjestön johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tilannetta pahentavat Adhanomin mukaan ihmiset, jotka eivät ole terveydenhuollon ammattilaisia vaan ostavat suojamaskeja ja muita varusteita omaan käyttöönsä.

”Kun tarvikkeita on vähän ja kysyntä on suurta, voi syntyä huonoja käytäntöjä, kuten hamstraaminen ja korkealla hinnalla myyminen, ja siksi pyydämme solidaarisuutta”, Adhanom sanoi WHO:n tiedotustilaisuudessa.

Suojavarusteiden kysyntä on WHO:n mukaan noussut satakertaiseksi ja hinnat jopa 20 kertaa normaalia korkeammaksi. Toimitukset ovat viivästyneet 4–6 kuukautta.

WHO:n johtaja kertoi keskustelevansa suojavarusteita toimittavien yritysten kanssa varmistaakseen tarvikkeita niille, jotka tarvitsevat niitä eniten. Etusijalla ovat terveydenhuollon työntekijät, sairastuneet ja sairastuneita hoitavat henkilöt.

”Arvostamme yrityksiä, jotka ovat päättäneet toimittaa maskeja vain terveydenhuollon ammattilaisille”, Adhanom sanoi

Matkailijoiden, normaalisti kaupungilla liikkuvien ihmisten ja esimerkiksi asiakaspalvelutehtävissä olevien ei tarvitse suojautua koronavirusta vastaan hengityssuojaimella, sanoi johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) HS:n artikkelissa viime viikolla.

”Suojasta ei ole normaalissa arjessa todennäköisesti mitään hyötyä. Hengityssuojainta suositellaan terveydenhoitohenkilökunnalle ja suoraan sairastuneiden kanssa tekemisissä oleville”, Sane sanoi.

WHO:n Adhanom kutsui maita ja yrityksiä auttamaan suojaustarvikkeiden toimittamisessa.

”Mikään maa tai organisaatio ei pysty pysäyttämään tätä virusta yksin. Ainoa toivomme on tehdä yhteistyötä”, järjestön johtaja sanoi perjantaina.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kuva: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Yhdysvallat lupaa 100 miljoonaa dollaria eli yli 91 miljoonaa euroa Kiinalle ja muille maille koronaviruksen vastaiseen taisteluun. Asiasta kertoi ulkoministeri Mike Pompeo lausunnossaan perjantaina.

Ilmoitus Yhdysvaltain avustuslupauksesta tuli sen jälkeen, kun Kiina oli arvostellut Yhdysvaltoja sanoen sen levittävän paniikkia kieltämällä maahantulon ulkomaiden kansalaisilta, jotka ovat oleskelleet Kiinassa.

Pompeon mukaan Yhdysvallat on lahjoittanut Kiinalle liki 18 tonnia lääkintätarvikkeita, muun muassa hengityssuojaimia ja suojavaatteita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolestaan sanoi perjantaina Kiinan taistelevan koronavirusepidemiaa vastaan hyvin tehokkaasti ja ammattimaisesti. Trumpin mukaan Yhdysvallat ja Kiina työskentelevät yhdessä koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa.

Torstaina esimerkiksi maailman suurin elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn kertoi alkavansa valmistaa hengityssuojaimia koronavirusepidemian aiheuttamaan valtavaan kysyntään.

Foxconnin tehtailla Kiinassa valmistetaan normaalisti muun muassa Applen Iphone-puhelimia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yhtiö kertoi kasvomaskien valmistuksesta kiinalaisessa sosiaalisen median palvelussa Weibossa.

”Kasvomaskit ovat nyt vakiovarusteita taistelussa epidemiaa vastaan. Jokainen sekunti lasketaan tässä taistelussa. Mitä nopeammin voimme varmistaa maskien saatavuuden, sitä nopeammin voimme pelastaa ihmishenkiä ja selviytyä näiden vaikeiden aikojen yli”, yhtiö kertoi Weibossa.

Foxconn kertoi jo onnistuneensa hengityssuojainten testituotannossa, ja yhtiö odottaa voivansa valmistaa 20 miljoonaa maskia helmikuun loppuun mennessä.

Hengityssuojaimet ovat olleet jo useita päiviä loppu monissa apteekeissa ja sairaaloissa ympäri maailmaa.

HS kertoi tammikuun lopulla, että myös Suomessa suojaimet olivat loppuneet lääketukkureilta ja monista apteekeista.

Joistakin Suomen kaupoista hengityssuojaimia löytyy yhä, minkä vuoksi Suomessa asuvat kiinalaiset ovat ryhtyneet järjestelmällisesti toimittamaan niitä Kiinaan.

”Meillä oli sarsin aikana havaittavissa vastaavaa mutta ei tässä määrin”, K-raudan kauppias Hannu Toivonen kertoi HS:lle torstaina.

Lue myös: Hengityssuojaimet ja käsidesi katoavat kaupoista: Suomen kiinalaiset lähettävät tavarat taisteluun koronavirusta vastaan

Kiinan ulkoministeriö myönsi maanantaina, että se tarvitsee apua varustepulan kanssa.

Etenkin Wuhanin sairaanhoito on pahasti ruuhkautunut, ja kaupunkiin on rakennettu pikavauhtia kaksi uutta sairaalaa.

”Kiina tarvitsee kipeästi hengityssuojia, suojapukuja ja suojalaseja”, ministeriön tiedottaja Hua Chunying sanoi lehdistötilaisuudessa AFP:n mukaan.

Kiinalaistehtaat pystyvät täydellä teholla toimiessaan tuottamaan noin 20 miljoonaa hengityssuojaa päivässä. 1,4 miljardin asukkaan maassa se on vielä vähän.

WHO on luvannut yrittää toimittaa suojavarusteita maihin, joissa niistä on pulaa.

”Meillä on yhteinen vihollinen, joka on vaarallinen ja joka voi aiheuttaa vakavia sosiaalisia, poliittisia ja taloudellisia mullistuksia.”

Adhanom huomautti, että viime päivinä uusien tartuntojen ilmenemisvauhti on hieman hidastunut.

”Uutiset ovat hyviä, mutta siitä ei kannata tehdä liian nopeita johtopäätöksiä. Määrä voi kohta taas nousta.”

Lauantain tietojen mukaan virukseen kuolleita on nyt enemmän kuin sars-epidemian aikana, jolloin Kiinassa ja Hongkongissa virukseen kuoli lähes 650 ihmistä vuosina 2002–2003. Koko maailmassa sarsvirus tappoi 774 ihmistä.

Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista apteekeista Suomessa koronaviruksen takia

Hengityssuojaimet ja käsidesi katoavat kaupoista: Suomen kiinalaiset lähettävät tavarat taisteluun koronavirusta vastaan

Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

Seuraa uutisia tästä aiheesta