Presidentti Macron: EU-maiden olisi syytä keskustella Ranskan ydinaseiden roolista Euroopan puolustuksessa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Presidentti Macron: EU-maiden olisi syytä keskustella Ranskan ydinaseiden roolista Euroopan puolustuksessa

Iso-Britannian lähdettyä Euroopan unionista Ranska on EU:n ainoa valtio, jolla on omia ydinaseita.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron linjasi maan ydinasepolitiikkaa puheessaan sotilaskoulussa Pariisissa perjantaina 7. helmikuuta. Kuva: POOL

Julkaistu: 7.2. 16:57

Ranskan presidentti Emmanuel Macron haluaa avata keskustelun halukkaiden Euroopan unionin maiden kanssa Ranskan ydinasepelotteen roolista maanosan puolustuksessa.

Macron ilmaisi tarpeen keskustelulle EU:n ydinasepolitiikasta vuosittaisessa puheessaan perjantaina sotilaskoulussa Pariisissa.

Puheessaan Macron varoitti Euroopan valtioita jäämästä sivustakatsojiksi ydinasekilpailussa, kertoo uutistoimisto AFP. Hän kehotti Euroopan valtioita puskemaan kansainvälistä ydinaseiden määrän rajoittamisagendaa.

”Eurooppalaisten on tajuttava, että lain tarjoaman kehyksen puuttuessa on mahdollisuus, että aseiden kilpavarustelu voi kiihtyä Euroopan maaperällä”, Macron sanoi AFP:n mukaan.

Macronin huolen taustalla on kahden suuren ydinasesopimuksen raukeaminen. Venäjän ja Yhdysvaltojen välinen INF-sopimus päättyi elokuussa 2019. Sopimus rajoitti keskipitkän matkan ohjuksia. Ensi vuonna päättyy puolestaan Start-sopimus, joka rajoittaa Yhdysvaltojen ja Venäjän ydinaseiden määrää ja laukaisutapaa.

Kumpikaan osapuoli ei ole toistaiseksi esittänyt halukkuutta neuvotella sopimuksen jatkosta.

”On keskeistä, että Start-sopimusta jatketaan yli vuoden 2021”, sanoi Macron AFP:n mukaan.

Macron varoitti mahdollisuudesta hillittömään kilpavarusteluun, jollaista ei ole nähty sitten 1960-luvun.

Iso-Britannian lähdettyä Euroopan unionista Ranska on EU:n ainoa valtio, jolla on omia ydinaseita. Osana sotilasliitto Naton ydinasepelotetta Eurooppaan on sijoitettu Yhdysvaltojen ydinaseita. Aseita on esimerkiksi Belgiassa, Hollannissa, Italiassa, Saksassa ja Turkissa.

Macronin mukaan Euroopan ei tulisi luottaa liikaa Yhdysvaltojen ydinaseisiin puolustuksessaan.

Tuomiopäivän kellon viisareita siirrettiin 20 sekuntia lähemmäs keskiyötä