Abortti tuli lailliseksi, avioero kävi helpommaksi, homot ja lesbot pääsevät avioon – liberaalin Irlannin keula­kuvaksi noussut pää­ministeri on häviämässä vaalit - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Abortti tuli lailliseksi, avioero kävi helpommaksi, homot ja lesbot pääsevät avioon – liberaalin Irlannin keula­kuvaksi noussut pää­ministeri on häviämässä vaalit

Irlannin vaalit ovat lauantaina. Pääministeri Leo Varadkar on noussut maailmalla liberaalin Irlannin keulakuvaksi. Äänestäjiltä ei ole kuitenkaan herumassa jatkokautta, kun asuntokriisi suututtaa.

Naiset juhlivat Dublinissa toukokuussa 2018, kun Irlannin kansanäänestys oli kumonnut perustuslain aborttikiellon. Kuva: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Julkaistu: 8.2. 2:00, Päivitetty 8.2. 11:23

Lontoo

Irlanti on muuttunut rajusti viime vuosina. Euroopan mittapuulla hyvin konservatiivinen maa on liberalisoitunut yhdessä hujauksessa.

Nyt eräs muutoksen keulahahmo uhkaa saada kansalta potkut. Pääministeri Leo Varadkar on heikoilla, kun Irlannin parlamenttivaalit järjestetään lauantaina. Varadkarin johtama Fine Gael -puolue mataa mielipidemittauksissa kakkosena tai peräti kolmosena.

Pääministeri Leo Vardkarin suosio on laskenut nopeasti. Vaikka Irlannin taloudella menee hyvin, asuntopula on paha ja vuokrat korkeat. Kuva: PHIL NOBLE / Reuters

Maailmalla hän on sankari. Kesällä 2017 pääministeriksi noussut Varadkar oli vapauttamassa Irlannin äärimmäisen tiukkaa aborttilainsäädäntöä.

Toukokuussa 2018 järjestetty kansanäänestys kumosi perustuslain aborttikiellon. Sitä ennen raskaudenkeskeytys oli kielletty jopa raiskaus- ja insestitapauksissa.

Abortin vapautuminen oli suuri kansainvälinen uutinen, valtava helpotus monelle Irlannissa asuvalle naiselle ja selvä poliittinen voitto Varadkarille.

Uudistukset eivät jääneet tähän.

Lokakuussa 2018 pidettiin kansanäänestys, joka poisti perustuslaista jumalanpilkkapykälän. Viime vuonna kansanäänestys helpotti avioeroa: enää ei tarvitse ensin asua neljää vuotta erillään eron saadakseen.

Jo toukokuussa 2015 irlantilaiset olivat äänestäneet yhdenvertaisen avioliittolain puolesta. Homot ja lesbot pääsivät katolisessa Irlannissa avioon aiemmin kuin Suomessa.

Irlannin kansanäänestys päätti keväällä 2015, että avioliiton tulee olla sukupuolineutraali. Kuvassa juhlijoita Dublinissa tuloksen ratkettua. Kuva: Cathal McNaughton / Reuters

Richard Dowling (vas.) ja Cormac Gollogly olivat ensimmäinen pariskunta, jotka hyödynsivät avioliiton muuttumista sukupuolineutraaliksi Irlannissa. He astelivat avioon marraskuussa 2015 Clonmelissa. Kuva: Charles McQuillan / Getty

Varadkar ei ollut vielä silloin pääministeri. Lakialoite tuli kuitenkin myös silloin hallitusvaltaa käyttäneeltä keskustaoikeistolaiselta Fine Gael -puolueelta.

Sosiaalisen liberalisoinnin lisäksi Varadkar on menestynyt brexit-areenalla. Pääministeri on pitänyt kiinni siitä, että Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välille ei tule konkreettista rajaa. Muu EU asettui kiistassa Irlannin tueksi.

Talouskin on kukoistanut Varadkarin aikana. Mainetta ovat kasvattaneet myös henkilökohtaiset ominaisuudet: Varadkar, 41, on yhä nuori, avoimesti homoseksuaalinen ja taustaltaan puoliksi intialainen.

Varadkar ei kuitenkaan enää näytä kelpaavan irlantilaisille äänestäjille.

Pääministeri Leo Varadkar ja puoluetoveri Gabrielle McFadden (vas.) kampanjoimassa ostoskeskuksessa Athlonessa Keski-Irlannissa. Kuva: Niall Carson / PA Images

Missä vika? Menikö liberalisointi liian pitkälle?

Ongelma ei ole suinkaan liberalisointi, sanoo sukupuolentutkimuksen apulaisprofessori Mary McAuliffe University College Dublinista.

”Nuoret ja naiset ovat hylkäämässä pääministerin, koska hän on ajanut varakkaiden etua.”

Äänestäjät ovat nyt huolissaan ensisijaisesti asuntopulasta ja terveydenhuollon ongelmista.

McAuliffe muistuttaa myös, että esimerkiksi aborttioikeus ei ole ensisijaisesti Varadkarin ja hänen hallituksensa ansiota. Vuosikausien kova työ naisten oikeuksien puolesta tehtiin ruohonjuuritasolla. Muutos alkoi jo 1990-luvulla, kun talous koheni ja kirkon valta heikkeni.

”Hallitus hyppäsi mukaan, kun yleinen mielipide oli jo kääntynyt.”

Tasa-arvoasiat eivät ole vaalikampanjan ytimessä, sanoo myös politiikan tutkimuksen professori Gail McElroy Trinity College Dublinista.

Äänestäjät kaipaavat nyt muutosta. Vaikka Irlannin taloudella menee hyvin ja työttömyys on vähäistä, elinkustannukset ovat korkeat ja asuminen on kallista.

Julkiselta puolelta ei saa kunnon terveydenhuoltoa kattavasta lastenhoidosta puhumattakaan.

”Varadkarin suosio on huvennut nopeasti.”

Vaalien ajoitus on yksi syy Varadkarin alamäkeen.

”Jos vaaleja olisi lykätty kevääseen tai alkukesään, brexit olisi jälleen noussut puheenaiheeksi, mikä taas olisi hyödyttänyt pääministeriä”, kertoo professori David Farrell University College Dublinista.

Politiikan tutkimuksen laitosta johtava Farrell ei usko, että esimerkiksi naisten oikeuksissa olisi odotettavissa takaiskua, vaikka Varadkar häviäisikin.

Nykyhallitus on perustanut äänestäjistä kootun elimen pohtimaan, kuinka naisten asemaa voi parantaa edelleen.

”Työ on jo käynnissä. Sitä on uudenkin hallituksen jatkettava.”

Liberalismin ja naisten oikeuksien takaiskuun ei usko myöskään apulaisprofessori Eoin O’Malley Dublin City Universitystä.

Hänen mielestään Varadkar teki virheen painottaessaan kampanjassaan brexitiä. Useimmat ovat jo väsyneet koko aiheeseen.

Sen sijaan irlantilaisäänestäjiä huolestuttaa nyt asuntokriisi. Vuokrat ovat karanneet käsistä, ja nousukausi on korottanut asuntojen hinnat taas pilviin.

Etenkään nuoret äänestäjät eivät luota siihen, että Varadkarilla olisi ongelmaan ratkaisu.

”Hän on epäsuosittu nuorten keskuudessa, koska nuoret kallistuvat vasemmalle ja Varadkar on oikeistolainen”, O’Malley tiivistää.

Nuoria ja vasemmistolaisia puhuttelee nyt Sinn Féin -puolue. Se on kiilannut kyselyissä kakkoseksi.

Menestys on ollut yllätys jopa puolueelle itselleen. Sinn Féin ei ole ymmärtänyt edes asettaa tarpeeksi ehdokkaita, jotta se voisi hyödyntää kannatuksensa täysimääräisesti.

Sinn Féin tunnetaan historiallisesti terroristijärjestö IRA:n poliittisena siipenä. Sittemmin puolue on siistiytynyt. Kaksi vuotta sitten johdossa käytiin sukupolvenvaihdos ja johtoon nousi dublinilainen Mary Lou McDonald.

Irlannin yhdistämistä ajava vasemmistopuolue Sinn Féin on ottanut yllätyskirin vaalien alla. Kuvassa puolueen johtaja Mary Lou McDonald (kesk.) puhumassa brexit-päivänä 31. tammikuuta. Kuva: Charles McQuillan / Getty

Sinn Féin ajaa yhä Irlannin yhdistämistä. Puolue on ollut Pohjois-Irlannissa suuri mutta Irlannin tasavallan puolella pieni. Nyt kannatus kasvaa etelässäkin.

Äänestäjiin vetoavat Sinn Féinin lupaukset rakentaa paljon uusia kohtuuhintaisia asuntoja. Puolue aikoo myös jäädyttää vuokrat ja kiristää rikkaiden verotusta.

Sinn Féin -puolueen aktivisteja Pohjois-Irlannissa Belfastissa vaatimassa kansanäänestystä Irlannin saaren yhdistämisestä. Brexit on voimistanut vaatimuksia, että Pohjois-Irlanti pitäisi liittää Irlannin tasavaltaan. Kuva: Paul Faith / AFP

”Muulla Euroopassa on nähty oikeistopopulismin nousu. Irlannissa tätä vastaavat lähinnä vasemmistopopulismi ja Sinn Féin”, professori Farrell sanoo.

Monille keski-ikäisille ja sitä vanhemmille äänestäjille Sinn Féin ei kelpaa vanhojen terrorismikytkösten takia. Nuorille historia ei ole este.

”Nuoret eivät muista IRA:n väkivaltaisuuksia. Brexitin seurauksena myös Britannian-vastainen nationalismi on lisääntynyt”, O’Malley sanoo.

Irlannin yhdistämistä ajava vasemmistopuolue Sinn Féin on ottanut yllätyskirin vaalien alla. Kuvassa puolueen johtaja Mary Lou McDonald (oik.) kampanjoimassa Dublinissa tammikuun lopussa. Kuva: LORRAINE O’SULLIVAN / Reuters

Sekä Vardkarin johtama Fine Gael että mielipidemittauksia johtava Fianna Fáil ovat jo ilmoittaneet, että ne eivät suostu ottamaan Sinn Féiniä hallituskumppanikseen.

Miten Irlannin vaaleissa sitten käy?

Suosituin veikkaus on, että Fianna Fáil saa alahuoneeseen eniten paikkoja. Tällöin sen johtaja Micheál Martin alkaisi muodostaa hallitusta.

Erot Irlannin kahden ison keskustaoikeistolaisen puolueen välillä ovat pieniä. Kuvassa Fianna Fáil -puolueen johtaja Micheál Martin (vas.) ja Fine Gael -puolueen johtaja pääministeri Leo Varadkar Irlannin yleisradioyhtiön vaaliväittelussä helmikuun alussa. Kuva: Niall Carson / AFP

Martin etsii todennäköisesti aluksi tukea pienistä puolueista ja yrittää rakentaa koalitiota.

Vuonna 2016 hallitusneuvottelut kestivät 70 päivää. Vähemmistöhallituksen muodosti lopulta Fine Gael. Kilpakumppani Fianna Fáil antoi hiljaista tukea oppositiosta.

Micheál Martinin johtama keskustaoikeistolainen Fianna Fáil -puolue johtaa mielipidemittauksia Irlannin vaalien alla. Kuva: LORRAINE O’SULLIVAN / reuters

Avioero tuli lailliseksi 1995

Irlannin parlamenttivaalit pidetään lauantaina. Äänet lasketaan sunnuntaina.

Pääministeri Leo Varadkarin keskustaoikeistolainen Fine Gael on mielipidemittausten mukaan vaikeuksissa.

Kyselyjä johtaa toinen iso keskustaoikeistopuolue, Fianna Fáil.

Irlannin saaren yhdistymistä ajava vasemmistopuolue Sinn Féin on yllätysnousija.

Irlanti on uudistunut viime vuosina. Kevään 2018 kansanäänestys poisti aborttikiellon perustuslaista.

Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin vuonna 2015. Homous tuli lailliseksi 1993 ja avioero 1995.

Seuraa uutisia tästä aiheesta