Ensin oli kuivuus, nyt rankkasateet piiskaavat Australian itä­rannikkoa, maan länsi­osassa Damien-syklonin pelätään nostattavan myrskyvuoksen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Ensin oli kuivuus, nyt rankkasateet piiskaavat Australian itä­rannikkoa, maan länsi­osassa Damien-syklonin pelätään nostattavan myrskyvuoksen

Vaarallisen voimakkaat sääilmiöt koettelevat viikonloppuna maanosan itä- ja länsirannikkoa.

Julkaistu: 8.2. 10:10

Trooppisen syklonin eli voimakkaan matalapaineen odotetaan iskevän Australian länsirannikolle ja aiheuttavan alueelle suurta vahinkoa, kertoo uutistoimisto Reuters. Syklonin on ennustettu saapuvan lauantain aikana Luoteis-Australiaan, jonne se voi muodostaa tuhoisan myrskyvuoksen.

Samaan aikaan rankkasateet ovat aiheuttaneet tulvia aiemmin kuivuudesta kärsineelle Australian itärannikolle.

Damieniksi nimetyn syklonin takia maanosan läntisiä satamia on suljettu, ja alukset on siirretty niistä muualle suojaan. Syklonin arvioidulla vaikutusalueella sijaitsee muun muassa Port Hedlandin rautamalmisatama, joka on lajissaan maailman suurin.

Myös asukkaita on kehotettu hakeutumaan turvaan Damienin tuulilta, joiden nopeus voi puuskissa yltyä yli 60 metriin sekunnissa.

Myrskyvuoksen varoitetaan olevan selkeästi tavallista vuorovesi-ilmiötä suurempi. Ilmiö voi aiheuttaa korkeita aaltoja ja tulvia maa-alueille.

Autoja tulvivalla tiellä Byron Bayn kaupungissa New South Walesissa.

Autoja tulvivalla tiellä Byron Bayn kaupungissa New South Walesissa. Kuva: Ballina Surf / Reuters

Maan itärannikolla Uuden Etelä-Walesin osavaltion alueella on ennätysmäisen kuivuuden jälkeen saatu kärsiä ennennäkemättömän rajuista sateista, Reuters kertoo. Yhtä voimakkaita rankkasateita on koettu viimeksi lähes 20 vuotta sitten.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan muun muassa Sydneyssä ja muualla itärannikon tuntumassa on jo tulvinut.

Samaan aikaan Etelä-Walesin alueella on lauantaina raportoitu yhä yli 40 aktiivisesta maastopalosta. Sammuttajat arvioivat, että ensi viikolle asti jatkuvat rankkasateet todennäköisesti tukahduttavat ne.

BBC:n mukaan kuumuus ja kuivuus kuitenkin palaavat lähiviikkojen aikana.

Hirmumyrsky tuo mukanaan vaarallisen myrskyvuoksen: miksi se tappaa enemmän kuin tuulituhot?