Viidellä britillä todettu koronatartunta Ranskassa – viranomaiset sulkevat kouluja tartuntauhan takia - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Viidellä britillä todettu koronatartunta Ranskassa – viranomaiset sulkevat kouluja tartuntauhan takia

Tartuntojen epäillään saaneen alkunsa britistä, joka saapui Singaporesta ja majoittui lähelle Mont Blancia.

Ranskan tasa-arvo- ja terveysministeri Agnes Buzyn saapui koronavirustartuntoja koskeneeseen tiedotustilaisuuteen lauantaina Pariisissa.

Ranskan tasa-arvo- ja terveysministeri Agnes Buzyn saapui koronavirustartuntoja koskeneeseen tiedotustilaisuuteen lauantaina Pariisissa. Kuva: Christophe Archambault / AFP

Julkaistu: 8.2. 13:57, Päivitetty 8.2. 20:02

Viidellä Britannian kansalaisella on todettu koronavirustartunta Ranskassa. He kaikki ovat olleet samassa lomamökissä Alpeilla, Ranskan terveysministeri Agnes Buzyn kertoi lauantaina. Yksi sairastuneista on lapsi.

Lapsi oli käynyt koulua Contamines-Montjoien alppikylässä. Terveysviranomaiset aikovatkin sulkea kaksi alueella toimivaa koulua ensi viikolla selvittääkseen, ketkä ovat olleet tekemisissä sairastuneen kanssa.

Ranskassa on vahvistettu yhteensä 11 koronavirustartuntaa.

Nyt todettujen tapausten lisäksi kuusi aiemmin tartunnan saanutta ovat niin ikään brittejä, jotka asuivat viime kuussa samassa alppimajassa. Heidän hoitonsa vaikuttaa onnistuneen, vaikka he ovatkin yhä sairaalassa.

Tartuntaryppään epäillään saaneen alkunsa britistä, joka saapui Singaporesta ja majoittui Ranskan Alpeille Contamines-Montjoieen lähelle Mont Blancia.

Koronavirukseen on kuollut Manner-Kiinassa ja Hongkongissa nyt enemmän ihmisiä kuin vuosituhannen alussa sars-virukseen. Uuteen koronavirukseen kuolleita on nyt 722, kun sarsiin kuoli lähes 650 ihmistä Manner-Kiinassa ja Hongkongissa vuosina 2002–2003. Koko maailmassa sars tappoi 774.

Suomen Lähetysseura ilmoitti lauantaina, että se on päättänyt evakuoida viisi työntekijäänsä perheineen Hongkongista koronavirusepidemian takia. Työntekijät palaavat Hongkongiin aikaisintaan maaliskuun puolivälissä.

”Lähetysseuran henkilökunnan turvallisuus on luonnollisesti tärkeää. Lisäksi Hongkongiin julistetun hätätilan ja liikkumisrajoitteiden takia töiden tekeminen tehokkaasti paikan päällä kävi hankalaksi ja osin jopa mahdottomaksi”, sanoo Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson järjestön tiedotteessa.

Kiinalaisviranomaiset ovat kertoneet 86 uudesta kuolemantapauksesta koko maassa perjantain jälkeen. Valtaosa kuolleista on kriisin keskiössä olevassa Hubein maakunnasta. Uusia tartuntoja kerrottiin olevan koko maassa noin 3 400. Kaikkiaan 35 000 ihmistä on saanut Kiinassa tartunnan.

Yhdysvaltojen lähetystö kertoi lauantaina, että Yhdysvaltojen kansalainen on kuollut koronavirukseen Wuhanin kaupungissa. Lähetystön tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kuollut on 60-vuotias Yhdysvaltojen kansalainen. Hänellä diagnosoitiin koronavirus sairaalassa Wuhanissa torstaina.

Kiina on pyrkinyt hillitsemään viruksen leviämistä muun muassa eristämällä 56 miljoonaa ihmistä Hubein maakuntaan ja sen pääkaupunkiin Wuhaniin.

Myös Kiinan muissa kaupungeissa on pyritty pitämään ihmisiä sisätiloissa muun muassa rajoittamalla niiden ihmisten lukumäärää, jotka voivat poistua kodeistaan.

Koronavirus on levinnyt jo yli kahteenkymmeneen maahan. Lukuisat maat ovat kieltäneet maahantulon Kiinasta ja kehottaneet kansalaisiaan välttämään matkustamista Kiinaan. Osa maista on myös suositellut, että heidän kansalaisensa poistuvat Kiinasta. Suuret lentoyhtiöt ovat peruneet Kiinaan suuntautuvia tai sieltä lähteviä lentoja.

Ripuli saattaa tutkijoiden mukaan olla toissijainen väylä, jonka kautta koronavirus tarttuu.

Kiinalaiset tutkijat ovat julkaisseet asiaa koskevia tutkimustuloksia yhdysvaltalaisessa Journal of the American Medical Association -lääketiedelehdessä. Tutkimuksessa oli mukana Wuhanin sairaalasta 138 potilasta. Heistä 14:llä eli 10 prosentilla oli ripulia ja pahoinvointia pari päivää ennen kuumeen ja hengitysvaikeuksien ilmaantumista.

Viruksen uskotaan tarttuvan ensisijaisesti pisaratartuntana sairastuneen ihmisen yskiessä. Varhaisten sairastapausten tutkijat ovat sanoneet keskittyneensä vahvasti potilaiden hengitystieoireisiin ja saattaneet sivuuttaa ruoansulatuselimistöön liittyvät oireet.

Esimerkiksi ensimmäinen yhdysvaltalainen koronavirusdiagnoosin saanut potilas kertoi pari päivää jatkuneista vatsaoireista. Virusta löydettiin hänen ulosteestaan. Lääketieteen aikakauslehti Lancet on dokumentoinut vastaavia, tosin harvoja tapauksia myös Kiinasta.

Suomalaiset eivät ole erityisen huolissaan koronaviruksesta, selviää HS:n teettämästä kyselytutkimuksesta

Maailman terveys­järjestö varoittaa hengitys­suojaimien hamstraamisen seurauksista

Seuraa uutisia tästä aiheesta