Euroopassa riehuva Ciara-myrsky saapui Suomeen: häiritsee laiva­liikennettä ja katkoi sähköjä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Euroopassa riehuva Ciara-myrsky saapui Suomeen: häiritsee laiva­liikennettä ja katkoi sähköjä

Tuulenpuuskia alkoi rantautua Suomeen sunnuntaina iltakahdeksan jälkeen.

Julkaistu: 9.2. 14:57, Päivitetty 9.2. 23:45

Yhdysvaltain rannikolta alkuviikosta alkunsa saanut Ciara-myrsky saavutti sunnuntaina Brittein saaret ja eteni edelleen Manner-Eurooppaan. Tuulet yltyivät päivällä 28 metriin sekunnissa sekä Britanniassa että Hollannissa. Myrskyvaroitus annettiin myös Belgiassa ja Ranskassa, jossa puuskien odotettiin yltyvän peräti 38 metriin sekunnissa.

Amsterdamin Schipholin lentokenttä peruutti myrskyn vuoksi sunnuntaina ainakin 240 lentoa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Saksassa Frankfurtissa peruttiin Reutersin mukaan sata lentoa myrskyn vuoksi, jota saksalaiset kutsuvat Sabineksi. Valtion rautatieyhtiö DB keskeytti pitkänmatkan junaliikenteen koko maassa ja paikallisjunien liikenteen maan luoteisosissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Britanniassa ja Irlannissa peruttiin runsaasti lentoja, juna- ja lauttavuoroja sekä urheilutapahtumia myrskyn vuoksi.

Meri myrskysi sunnuntaina Newhavenin majakan luona Englannin etelärannikolla. Kuva: Glyn Kirk / AFP

Manchesterin kaduilla Britanniassa tulvi sunnuntaina. Kuva: JON SUPER / Reuters

Britanniassa yli 30 000 kodista katkesivat sähköt myrskyn seurauksena, ja maan viranomaiset ovat antaneet yli 200 tulvavaroitusta, Reuters kertoo. Britannian pohjoisosissa Yorkshiressä tulvavesien pelätään ylittävän tulvaesteet ja mahdollisesti uhkaavan ihmishenkiä. Yorkshiren kuuluisa Humber Bridge -silta suljettiin toista kertaa koskaan sitten sen rakentamisen jälkeen.

Lontoossa suljettiin kahdeksan kuninkaallista puistoa, ja jopa Buckinghamin palatsin vahdin­vaihto­vuoro peruttiin myrskyn takia.

Twitter-videosta käy ilmi, kuinka tulvat tekivät tuhoja Skotlannissa.

Myrsky iski sunnuntai-iltana rajusti myös Etelä-Ruotsiin. Skånessa peruttiin lehden mukaan juna- ja lauttavuoroja.

Saksan Kölnissä oli sunnuntaina tuulista. Kuva: THILO SCHMUELGEN / Reuters

Ciara-myrsky siivitti myös New Yorkista Lontooseen matkanneen lentokoneen uuteen ennätykseen, kertoo muun muassa CNN-televisiokanava ja The Independent -sanomalehti. British Airwaysin Boeing 747 -kone ylitti Atlantin ja saavutti kohteensa neljässä tunnissa 56 minuutissa myrskytuulten puhaltamana. Samalla kone rikkoi Norwegianin vanhan viiden tunnin ja 13 minuutin ennätyksen.

Keskimääräinen lentoaika New Yorkista Lontooseen on noin kuusi tuntia 13 minuuttia. Euroopasta Yhdysvaltoihin suuntautuvia lentoja myrskytuulet puolestaan hidastavat.

Mäkihypyn maailmancupin kilpailu Saksan Willingenissa jouduttiin perumaan. Kuva: Sascha Schuermann / AFP

Myrsky kaatoi puun maantielle St. David'sissa, Walesissa sunnuntaina. Kuva: REBECCA NADEN / Reuters

Ilmatieteen laitos antoi maanantain vastaiseksi yöksi myrskyvaroituksen sekä Suomenlahdelle että Ahvenanmaalle ja Turun saaristoon.

Pohjois-Itämerellä tehtiin myrskyhavaintoja sunnuntaina illalla. Tuulenpuuskia alkoi rantautua Suomeen sunnuntaina iltakahdeksan jälkeen, ja myrskylukemia mitattiin muun muassa Ahvenanmaalla.

”Utön saarella mitattiin tuulen nopeudeksi 28,6 metriä ennen iltayhdeksää sunnuntaina. Pääkaupunkiseudulla alkaa kunnon puhallus myöhään sunnuntaina illalla”, meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Ciara-myrsky katkoi Suomessa sähköjä myöhään sunnuntai-iltana. Yli 10 000 kotitaloutta oli ilman sähköjä sunnuntaina puoli kahdentoista jälkeen illalla.

Eniten sähköjä oli poikki lounaisrannikolla, muun muassa Uudessakaupungissa, Kristiinankaupungissa ja Turussa.

Myrsky on myös haitannut laivaliikennettä. Eskilsön lossi Kaskisessa keskeytti liikennöinnin huonon sään vuoksi. Viking Line ilmoitti peruvansa sunnuntai-illan Maarianhamina-Helsinki-vuoron ja kaksi maanantaiaamun Maarianhamina-Tukholma-vuoroa sääolosuhteiden takia.

Naantalista Ruotsin Kapellskäriin matkalla ollut Finnlinesin M/S Finnswan puolestaan joutui kääntymään takaisin Naantaliin, muun muassa Ilta-Sanomat kertoo. Ilta-Sanomien mukaan laiva oli jo melkein satamassa, kun se joutui tekemään U-käännöksen ja palaamaan Naantaliin. Laiva lähtee huomenna uudestaan kohti Kapellskäria.

Korkeimmillaan keskituulen ennustettiin nousevan 23 metriin sekunnissa. Maa-alueelle Keski- ja Etelä-Suomeen sekä Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen ennustettiin voimakkaita puuskia, jotka voivat kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoksia.

Hätäkeskuslaitos muistuttaa Twitterissä, että sähkökatkoksesta ei tarvitse soittaa hätänumeroon. Jos kaatunut puu aiheuttaa vaaraa, on hätäkeskus oikea paikka soittaa.

Runsaita sateita odotettiin Etelä- ja Länsi-Suomeen. Pohjoisessa sateet tulevat lumena.

”Tämä on samaa myrskyä kuin läntisessä Euroopassa, siinä on useita osakeskuksia”, kertoo meteorologi Anja Heikkinen Ilmatieteen laitokselta. ”Täällä matalapaine sitten täyttyy, mutta tuulista on vielä tiistainakin.”

Talvi on ollut Suomessa myrskyinen, mikä johtuu Heikkisen mukaan vallinneista lauhoista lounaisvirtauksista.

Jos Ciara-myrsky aiheuttaa tuhoja Suomessa, se nimetään Elina-myrskyksi.

”Myrskyä ei vielä tällä hetkellä ole nimetty. On mahdotonta vielä sanoa saako se nimen, sillä se ei ole kovin selväpiirteinen tai tyypillinen myrsky”, Tuovinen sanoo.

Lounaisrannikolla myrsky alkaa Tuovisen mukaan olla ohi maanantaina aamuviiden, aamukuuden aikaan. Kaakkoisrajalla voi puhaltaa vielä maanantaiaamupäivän.

”Tämän myrskyn kohdalla näyttää siltä, että kaikkein kovin tuuli kestää 6–9 tuntia paikkakunnasta riippuen. Tuuli puhaltaa tosi reippaasti, mutta sitten se on ohi”, Tuovinen sanoo.

Ciara-myrsky perui Manchester Cityn ja West Hamin välisen ottelun ja lukuisia muita urheilutapahtumia

Seuraa uutisia tästä aiheesta