Australian itärannikolla rajuja tulvia, Sydneyssä on satanut eniten 30 vuoteen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Australian itärannikolla rajuja tulvia, Sydneyssä on satanut eniten 30 vuoteen

Viikonlopun sateet Sydneyssä ja sen ympäröivällä alueella ovat olleet rankimmat kolmeenkymmeneen vuoteen.

Julkaistu: 10.2. 6:47

Voimakkaat sateet ovat piiskanneet Australian itärannikkoa jo neljän päivän ajan.

Sateet ovat tuoneet helpotuksia Australian laajoihin ja tuhoisiin maastopaloihin, mutta samalla myrsky on aiheuttanut laajoja tuhoja, kertoo uutistoimisto Reuters.

Viikonlopun sateet Sydneyssä ja sen ympäröivällä alueella ovat olleet rankimmat kolmeenkymmeneen vuoteen. Osassa maaseutua on satanut viime päivinä enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Yli viisimetriset aallot ovat piiskanneet osaa rannikosta.

Kovat tuulet ja sateet piiskasivat Sydneyä viikonloppuna. Kuva: LOREN ELLIOTT / Reuters

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan viranomaiset ovat varoittaneet mahdollisista henkeä uhkaavista tulvista. Noin 100 000 kotitaloutta on ilman sähköä. Pelkästään Sydneyssä pelastusviranomaiset ovat joutuneet pelastamaan 200 ihmistä.

Useita ihmisiä on loukkaantunut. BBC:n mukaan muun muassa neljä ihmistä loukkaantui, kun puu kaatui heidän autonsa päälle.

Maanantaiaamuna paikallista aikaa pelastusviranomaiset etsivät yhtä miestä, jonka epäillään ajautuneen ulos sillalta.

Lautta- ja raideliikenteessä oli häiriöitä maanantaiaamuna paikallista aikaa. Sydneyn päärautatieasemalla useita laitureita oli veden peitossa. Lisäksi kymmeniä kouluja on suljettu.

Uuden Etelä-Walesin hätätilaministeri David Elliot sanoi BBC:n mukaan, että Sydneyssä ja sen lähistöllä on syytä kuunnella pelastusviranomaisten varoituksia. Ihmisiä on kehotettu pysymään poissa tulvivilta alueilta ja teiltä.

Tuhansia merenpinnan tasoa lähellä asuvia ihmisiä on kehotettu jo lähtemään kotoaan tai varautumaan lähtöön.

Vaikka rankat sateet ovat aiheuttaneet vaaraa ja vahinkoa, on niistä ollut myös iloa.

Warragamban padon täyttöaste oli ennen sateita noin 40 prosenttia maksimista, kun viikonlopun aikana täyttöaste nousi 60 prosenttiin. Padosta tulee noin neljä viidesosaa Sydneyn vesivarannoista.

Viime päivien sateet ovat sammuttaneet valtaosan Uuden Etelä-Walesin pahimmista maastopaloista. Currowaniksi nimetty palo maan eteläosassa paloi yhtäjaksoisesti 74 päivää. Se tuhosi 312 kotia ja lähes 500 000 hehtaaria maata, Reuters kertoo.

Kaikkia maastopaloja sateet eivät ole sammuttaneet, mutta jäljellä olevia paloja ei enää pidetä vaarallisena.

Ensin oli kuivuus, nyt rankkasateet piiskaavat Australian itä­rannikkoa, maan länsi­osassa Damien-syklonin pelätään nostattavan myrskyvuoksen