Ulkomaat

Venäjä antoi pitkiä tuomioita terroristijärjestön perustamisesta – puolustuksen mukaan koko tapaus on tekaistu ja tunnustukset saatu kiduttamalla

Järjestön perustamisesta syytetty mies sai 18 vuoden vankeustuomion.

Moskova

Venäläinen tuomioistuin langetti maanantaina pitkiä tuomioita anarkisteille ja radikaaleille vasemmistoaktivisteille, joita turvallisuuspalvelu FSB syytti terroristijärjestön perustamisesta ja siihen kuulumisesta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitäneet syytteitä poliittisina ja tekaistuina. Osa syytetyistä on sanonut tunnustaneensa viranomaisten kidutettua heitä.

Osa epäillyistä on paennut ulkomaille. Ainakin yhden epäillyn puoliso ja yksi todistajana kuultu mies ovat paenneet Suomeen.

Syytteessä on ollut yhteensä 11 nuorta miestä, jotka FSB:n mukaan ovat perustaneet Verkosto-nimisen terroristiryhmän tai kuuluneet siihen. FSB:n mukaan ryhmän tavoitteena oli kaataa Venäjän hallinto ja tehdä iskuja viranomaisia vastaan sekä vuoden 2018 presidentinvaaleissa ja jalkapallon MM-kilpailuissa.

Viranomaiset ovat lisänneet järjestön terroristilistalle.

Torstaina tuomioita jaettiin tapauksen Penzan haarassa yhteensä seitsemälle miehelle. Lisäksi Pietarissa on oma oikeudenkäyntinsä, jossa syytettyinä on kolme ihmistä. Yksi, syyttäjän kanssa sopimuksen tehnyt syytetty, sai tuomion jo viime vuonna.

FSB:n mukaan Dmitri Ptšelintsev ja Ilja Šakurski perustivat Verkoston. Maanantaina Ptšelintsev sai 18 vuoden tuomion ja Šakurski 16 vuoden.

Muita on syytetty kuulumisesta terroristijärjestöön. Maanantain tuomioista lyhin oli 6 vuotta.

Viranomaisten mukaan kotietsinnöissä on löydetty aseita. Syytettyjen airsoft-peliharrastusta FSB piti valmistautumisena ja harjoitteluna terroritekoihin.

Miehiä on myös syytetty aseiden hallussapidosta ja huumekaupasta. Kaksi myönsikin yrityksen huumeiden välitykseen.

Arvostelijat ovat huomauttaneet tapauksen perustuvan pääosin tunnustuksille, joita puolustuksen mukaan on hankittu myös kiduttamalla.

Arvostelijat ovat myös korostaneet, etteivät syytetyt ole viranomaistenkaan mukaan suunnitelleet tai valmistelleet mitään iskua. Puolustus on myös syyttänyt viranomaisia todisteiden lavastamisesta.

Puolustuksen mukaan viranomaiset ovat siis itse kehittäneet airsoft-peliä harrastaneista vasemmistolaisista mielessään ryhmän, jota epäilevät terrorismista.

13 vuoden tuomion saanut Maksim Ivankin sanoi oikeudessa pitävänsä syytteitä absurdeina. Hänen sanoi, etteivät anarkistiset näkemykset ole kiellettyjä.

”Haluan alleviivata, että tämä on maailmankuva, ei ryhmä”, Ivankin sanoi sanomalehti Kommersantin mukaan.

Šakurskin asianajana Sergei Morgunov sanoi Kommersantille tuomion olevan ”yksiselitteisesti laiton”.

”Mitään, mihin nämä nuoret todettiin syyllisiksi, ei ollut”, Morgunov sanoi.

Tapausta on verrattu toiseen näkyvään tapaukseen eli Uusi suuruus -ryhmään. Viranomaiset syyttävät sen nuoria jäseniä äärijärjestöön kuulumisesta. Puolustuksen mukaan keskusteluryhmän muutti poliittiseksi liikkeeksi FSB:n soluttautuja.

Toiset ovat verranneet sitä Krimillä tehtyyn terroristitutkintaan, joista tunnetuin tuomittu oli Venäjän sittemmin Ukrainaan vankienvaihdossa lähettämä elokuvantekijä Oleh Sentsov.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Koululaisten talviloma alkaa Etelä-Suomessa, jossa talvi on jättänyt tulematta: ”Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut”

  4. 4

   Talvimyrsky saapui Suomeen: tuulet voimistuvat yöksi, yli 10 000 ihmistä vailla sähköä

  5. 5

   Kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä karanteenissa koronaviruksen takia

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  4. 4

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Venäläismiljardööri lähetti kolme toimittajaa tutkimaan venäläisiä palkka­sotilaita – toimittajat tapettiin, ja nyt virallisen totuuden takaa aukeaa hyytävä tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  3. 3

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää