WHO: Kiinan ulkopuolella havaitut koronavirus­tapaukset saattavat olla vasta ”jäävuoren huippu” - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

WHO: Kiinan ulkopuolella havaitut koronavirus­tapaukset saattavat olla vasta ”jäävuoren huippu”

Kiinan presidentti lupasi toimenpiteitä, jotta suurilta irtisanomisilta vältyttäisiin koronaviruksen aiheuttamien taloustappioiden vuoksi.

Julkaistu: 10.2. 15:03, Päivitetty 10.2. 17:00

Kiinan ulkopuolella tähän mennessä todettujen koronavirustartuntojen määrä saattaa olla vasta jäävuoren huippu, Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo.

Tedros totesi Twitterissä sunnuntaina, että uudentyyppinen koronavirus on alkanut jo levitä myös sellaisten ihmisten välillä, jotka eivät ole matkustaneet Kiinassa. Vaikka tartunnat ovat levinneet Kiinan ulkopuolella tähän mennessä hitaasti, lähiaikoina viruksen leviäminen saattaa kiihtyä, Tedros varoitti.

”Vähäisen tapausmäärän havaitseminen toisissa maissa saattaa tarkoittaa sitä, että tartunnat ovat laajempia; lyhyesti sanottuna saatamme nähdä vasta jäävuoren huipun”, hän kertoi Twitterissä.

Tedros kehotti maita varautumaan siihen, että virus leviää.

”[Tartuntojen] torjunta on yhä tavoitteemme, mutta kaikkien maiden pitäisi hyödyntää nyt mahdollisuuksien ikkunaa ja valmistautua viruksen mahdolliseen saapumiseen”, hän jatkoi.

Japanilaisessa Jokohaman satamassa karanteenissa olevasta Diamond Princess -risteilyaluksesta poistui suoja-asuisia ihmisiä maanantaina. Aluksen 3 600 matkustajaa ja miehistön jäsentä on eristyksessä ja yli 130:lla on todettu koronavirustartunta. Kuva: Charly Triballeau / AFP

Kiinan ulkopuolella oli maanantaihin mennessä raportoitu 350 tartuntaa lähes kolmessakymmenessä paikassa. Kaksi ihmistä on kuollut uudentyyppisen koronaviruksen aiheuttamaan infektioon Kiinan ulkopuolella: yksi Filippiineillä ja yksi Hongkongissa.

Japanin Jokohamassa eristyksissä olevalla Diamond Princess -risteilyaluksella on todettu uusia tartuntoja. Japanin terveysministeriö kertoi maanantaina, että tartuntojen määrä aluksella on noussut 135:een. Alus pantiin karanteeniin viime viikon tiistaina. Yhteensä aluksella on yli 3 600 ihmistä.

Kiinassa tartuntatapauksia on jo yli 40 000. Tartunnan saaneista yli 900 on kuollut. Sunnuntaina tautiin kuoli Kiinassa 97 ihmistä, mikä on tähän mennessä korkein uhrimäärä yhtenä päivänä.

Kiinan presidentti Xi Jinping ilmoitti maanantaina, että hallitus pyrkii estämään laajat irtisanomiset, vaikka koronaviruksen odotetaan heikentävän taloutta. Xin mukaan Kiina aikoo ponnistella kovasti, jotta tälle vuodelle asetetut taloudelliset ja sosiaaliset tavoitteet saavutetaan koronaviruksesta huolimatta.

Epidemialla on jo tähän mennessä ollut merkittäviä talousvaikutuksia. Markkinatutkimusyhtiöt esimerkiksi arvioivat maanantaina, että älypuhelimien myynti saattaa Kiinassa vähentyä kuluvalla vuosineljänneksellä eli tammi–maaliskuussa 50 prosenttia.

Myös uusien tuotteiden lanseerauksia on peruttu tai lykätty, koska Kiinassa ei saa järjestää suuria yleisötapahtumia.

Koronavirusepidemian vuoksi pidennetyltä lomalta palaneet tehtaan työntekijät tarkastelivat tuotteita maanantaina kiinalaisessa Jiangsun provinssissa sijaitsevassa Nantongin kaupungissa. Kuva: AFP

Maanantaina Euroopan unioni ilmoitti, että EU:n terveysministerit pitävät torstaina koronaviruksen vuoksi hätäkokouksen, johon osallistuu myös WHO:n edustaja. Tarkoituksena on pohtia, millä tavalla EU-maat voisivat estää viruksen leviämistä unionin alueella.

Maanantaihin mennessä EU-maissa on todettu 30 koronavirustapausta.

Viime viikolla Saksan terveysministeri Jens Spahn esitti, että Eurooppa voisi määrätä matkustusrajoitteita Kiinasta tuleville matkaajille. Yhdysvallat on jo kieltänyt maahan saapumisen ulkomaiden kansalaisilta, jotka ovat äskettäin vierailleet Kiinassa.

Lähes kaikkien koronavirukselle altistuneiden karanteeni päättyi Lapissa

Koronavirukseen on nyt kuollut enemmän ihmisiä kuin sarsiin vuosituhannen alussa

Seuraa uutisia tästä aiheesta