Brittimies saapui alppikylään ja pian seitsemän ihmistä oli saanut koronaviruksen – ”Supertartuttajilla” saattaa olla erityinen ominaisuus - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Brittimies saapui alppikylään ja pian seitsemän ihmistä oli saanut koronaviruksen – ”Supertartuttajilla” saattaa olla erityinen ominaisuus

Brittiläismies vietti neljä päivää Ranskan Alpeilla kotimatkallaan Singaporesta, jossa hänen epäillään saaneen tartunnan uudesta koronaviruksesta.

Ranskalainen alppikylä Les Contamines-Montjoie. Kuva: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Julkaistu: 10.2. 18:45

Viikonloppuna nousi esiin poikkeuksellinen koronavirustapaus, jossa brittiläismiehen epäillään tartuttaneen seitsemän ihmistä virukseen Ranskassa, kertoo uutistoimisto Reuters. ”Supertartuttaja” vietti neljä päivää Ranskan alpeilla kotimatkallaan Singaporesta, jossa hänen epäillään saaneen tartunnan uudesta koronaviruksesta.

Mies majoittui tammikuun lopussa Les Contamines-Montjoien alppikylässä lähellä Ranskan ja Italian rajaa, kertoo Reuters. Brittilehti The Guardianin mukaan mies vieraili Ranskan matkansa aikana toisten Britannian kansalaisten luona, joista viiden on vahvistettu saaneen koronavirustartunnan. Yksi tartunnan saaneista on yhdeksänvuotias lapsi.

Ranskan ulkopuolella Espanjan Mallorcalla ja Britanniassa todettujen koronavirustartuntojen epäillään olevan yhteydessä samaan supertartuttajaan, tuoden epäiltyjen tartutettujen määrän seitsemään.

Ranskalaiskylän asukkaat jonottivat sunnuntaina koronavirustestiin, kertoo Reuters. Ranskan viranomaiset pyrkivät jäljittämään ihmisiä, jotka ovat olleet kontaktissa virukseen altistuneisiin britteihin.

Uudenlaiseen koronavirukseen on maanantaihin mennessä kuollut ainakin 910 ihmistä. Vahvistettuja tartuntoja on yli 40 000, joista suurin osa on todettu Manner-Kiinassa.

HS uutisoi tammikuun lopussa toisesta supertartuttajasta, jonka epäiltiin tartuttaneen yli kymmenen ihmistä koronavirukseen Wuhanin kaupungissa Kiinassa.

Lue lisää: Wuhanissa ehkä 14 ihmistä sairastuttanut ”supertartuttaja” lisää huolta uudesta virustaudista ja palauttaa mieleen sars-epidemian hurjat tartuntaryppäät

Wuhanin tapauksessa kaikki epäillyt tartunnat tapahtuivat sairaalaoloissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tuolloin HS:lle, että supertartuttajalla saattaa olla heikentynyt puolustuskyky, jolloin virus voi monistua tavallista nopeammin hengitysteissä. Silloin virusta on limakalvoissa ja eritteissä enemmän ja se leviää tehokkaammin, jos tartunnan saanut esimerkiksi yskii tai aivastelee muiden ihmisten lähellä.

”Virusten monistuminen on kaikkein voimakkainta siinä oireiden alkuvaiheessa, silloin ihminen on kaikkein tartuttavin. Kun elimistön puolustusjärjestelmä lähtee reagoimaan virukseen, tartuttavuus laskee voimakkaasti”, Puumalainen sanoi tammikuun lopussa.

Wuhanista lähtenyt uudenlainen koronavirus kuuluu samaan koronavirussukuun kuin Kiinassa 2000-luvun alussa jyllännyt sars ja Lähi-idästä lähtenyt mers. Molempien epidemioiden aikaan julkisuuteen nousi useita supertartuntatapauksia.

Historian ehkä tunnetuin supertartuttaja oli irlantilaiskokki nimeltä Mary Mallon (1869–1938), joka sai lempinimen Lavantauti-Mary.

Hän tartutti vaarallisen ja usein tappavan lavantaudin ainakin 51 ihmiseen New Yorkissa 1900-luvun alussa. Mallon itse oli täysin oireeton. Hänet suljettiin loppuelämäkseen karanteenisaarelle erilleen muista ihmisistä.

Wuhanissa ehkä 14 ihmistä sairastuttanut ”super­tartuttaja” lisää huolta uudesta virus­taudista ja palauttaa mieleen sars-epidemian hurjat tartunta­ryppäät

Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

Seuraa uutisia tästä aiheesta