Ulkomaat

Miksi kukaan ei ole kuollut koronavirukseen Zhejiangissa, jossa on yli tuhat tartuntaa? Kiinan luvut herättävät kysymyksiä ja epäilyksiä vääristelystä

Wuhanin kaupungissa miltei viisi prosenttia tartunnan saaneista on kuollut virustautiin, kun joissakin Kiinan maakunnissa ja yli 20 maassa kuolemantapauksia ei ole yhtään. Kiinan luvut epäilyttävät, mutta erilaisille tartunta- ja kuolleisuusluvuille voi olla myös viattomia selityksiä.

Uuden koronavirustaudin eteneminen maailmalla ja Kiinan sisällä herättää monia kysymyksiä siitä, kuinka tappavasta taudista on todella kyse. Kiinan julkaisemien virallisten tilastojen mukaan joissakin maakunnissa ei ole raportoitu yhdestäkään kuolintapauksesta, kun taas taudin alkupisteenä pidetyssä Hubein maakunnassa siihen on kuollut lähes tuhat ihmistä.

Esimerkiksi Itä-Kiinassa sijaitsevassa Zhejiangin maakunnassa oli tiistai-iltapäivään mennessä raportoitu yhteensä 1 117 tartuntaa, mutta ei yhtään kuolemaa. Guangdongin maakunnassa tartuntoja oli 1 177 ja kuolleita yksi.

Kun suhteutetaan kaikki Kiinan kuolintapaukset tartuntojen määrään, kuolleisuusprosentti on 2,38. Hubein maakunnassa vastaava suhdeluku on 3,07 prosenttia. Hubein pääkaupungissa Wuhanissa osuus on vieläkin korkeampi, 4,9 prosenttia, uutistoimisto Xinhua kertoi viime viikolla.


Koska kyseessä on Kiina, moni uskoo viranomaisten vääristelevän lukuja. Kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa on ihmetelty, miksi joka päivä raportoitujen uusien tartuntojen ja kuolleiden suhde on suunnilleen sama, hieman yli kaksi prosenttia.

”Tämä maaginen virus on erittäin hyvä matematiikassa!” kuului yksi kommentti The New York Times -lehden mukaan.

On tietenkin mahdollista, että Kiinan luvut kertovat tautitilanteesta tarkastikin, mutta se olisi ”aika vahva oletus”, kuten asian muotoilee Suomen epidemiologian seuran puheenjohtaja Anssi Auvinen.

Auvisen mukaan on kuitenkin mahdollista, että luvuissa on puutteita aivan viattomista syistä: kaikkia tapauksia ei ole tunnistettu, tartuntojen rekisteröiminen ei ole ajan tasalla ja esimerkiksi virustautiin kuolleiden kuolinsyyt on merkitty väärin, vaikkapa keuhkokuumeeksi. Uusi virus aiheuttaa pahimmillaan tappavia hengitystieinfektioita monien muiden koronavirusten tavoin.

Kiinan maakuntien välisiä kuolleisuuseroja voi Auvisen mukaan selittää esimerkiksi se, minkä ikäisessä väestössä virus on missäkin päin maata alkanut kiertää.

”Tämä on tappavin ja vaarallisin vanhoille ihmisille. Tauti ei näyttäisi olevan hälyttävän vaarallinen esimerkiksi sarsiin verrattuna”, sanoo Auvinen, joka on Tampereen yliopiston epidemiologian professori.

Vuosien 2002–2003 sars-epidemiaan kuoli maailmanlaajuisesti 774 ihmistä, mikä oli 9,6 prosenttia tartunnan saaneista.


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jussi Sane kertoo, että tämän hetkisen tiedon mukaan uuteen koronavirustautiin on kuollut enimmäkseen vanhuksia sekä perussairaita ihmisiä. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan esimerkiksi diabetesta tai sydäntauteja ennalta sairastavat ihmiset näyttävät olevan erityisessä riskiryhmässä.

WHO antoi tiistaina virukselle virallisen nimen, joka on covid-19.

Sane huomauttaa, että Kiinan ulkopuolella tapaukset ovat olleet keskimäärin melko lieviä. Manner-Kiinan ulkopuolisia tartuntoja oli tiistai-iltapäivään mennessä kirjattu yhteensä 471, joista kahden kohdalla tauti oli johtanut kuolemaan: yhteen Hongkongissa ja yhteen Filippiineillä. Tauti on Kiinan lisäksi levinnyt yhteensä 25 maahan.

Sanen mukaan tässä vaiheessa epidemiaa on oltava erittäin varovainen numeroiden suhteen. Virukselle altistuneita ihmisiä ja lievempiä tapauksia on todennäköisesti paljon tiedettyä enemmän, mikä voi myöhemmin laskea kuolleisuusprosenttia.

Toisaalta kuolemat tulevat vasta viiveellä taudin tarttumisen ja oireiden puhkeamisen jälkeen, joten niidenkin osalta luvut vielä muuttuvat. Tämä voi selittää, miksi kuolleita on muualla suhteellisesti vähemmän kuin Wuhanin kaupungissa, jossa ensimmäinen tartunta havaittiin virallisten tietojen mukaan 1. joulukuuta viime vuonna.

”Voi olla, että Wuhanissakin kuolleisuus on yli- tai aliarvioitu. Tätä voi spekuloida kahteen suuntaan”, Sane sanoo.


Joidenkin tutkijoiden tekemissä mallinnuksissa uusi koronavirus tarttuu lopulta noin viiteen prosenttiin 11-miljoonaisesta Wuhanin väestöstä ennen kuin epidemia taittuu ja talttuu. Se tarkoittaisi siis yli puolta miljoonaa tartunnan saanutta.

Kaikenlaisilla kauhuskenaarioilla spekulointi on kuitenkin turhaa, toteaa Jussi Sane. Hänen mukaansa asiantuntijoita työllistää epidemian ohella ”infodemia”, erityisesti sosiaalisessa mediassa kiertävät villit analyysit taudin luonteesta.

”Uusi asia on aina pelottava. Kun identifioidaan uusi koronavirus ja tiedon palasia puuttuu, siihen on suhtauduttava järkevällä huolella. Vaikka tilanne olisi vakava, hätiköinnistä ja paniikista ei ole mitään hyötyä, oli kriisi mikä tahansa.”

Kiinan hallitusta neuvova epidemiologi Zhong Nanshan arvioi tiistaina uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että epidemian pahin vaihe tulisi vastaan helmikuun puolivälin ja loppukuun välissä, ja se saattaisi olla ohi huhtikuun aikana.

Virusepidemia voi päättyä esimerkiksi onnistuneisiin karanteenitoimiin tai siihen, että suuri osa väestöstä kehittää virukselle vastustuskyvyn. Suomessa esimerkiksi kiertää neljä erilaista koronavirusta (229E, HKU1, NL63 ja OC43), jotka aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion.

Joidenkin spekulaatioiden mukaan Wuhanin kaupungin ja Hubein maakunnan korkeita kuolleisuuslukuja voisi selittää se, että virustauti on alkulähteellään ”ärhäkämpi” kuin mitä se muille alueille levittyään on.

”Tämä ajatus liittyy siihen, että virukset muuttuvat koko ajan. Mutta toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että virus olisi ominaisuuksiltaan merkittävästi muuttunut”, Jussi Sane toteaa.

Sars-epidemian suhteen taudin alkulähteellä eli Kiinassa tartunnan saaneista kuoli 6,6 prosenttia, kun muualla maailmassa kuolleisuus oli keskimäärin 15,3 prosenttia. Tämä voi selittyä monella tekijällä, joista yksi voi olla tietojen vääristeleminen, mistä Kiina jäi sarsin aikaan moneen otteeseen kiinni.

Sveitsiläisen Swiss Medical Weekly -lehden katsauksen mukaan on todennäköistä, että Wuhanissa todellisten tartuntojen määrä tulee kasvamaan, koska viranomaisilla on ollut kiire todella vakavien tapausten kanssa.

”Altistuneiden tapausten määrä Wuhanissa saattaa olla laajasti aliarvioitu. Kun katse on tuhansissa vakavissa tapauksissa, lievät tai oireettomat tapaukset jäävät suurelta osin huomaamatta, erityisesti influenssakauden aikana”, katsauksessa todetaan.

Katsauksen mukaan on mahdollista, että Hubein maakunnan terveydenhuoltojärjestelmä ei ollut ajan tasalla suurepidemian oloihin ja tehohoitoa ei ole riittänyt kaikille kriittisille tapauksille. Tätä oletusta tukisi se, että viranomaiset ovat pystyttäneet uusia sairaaloita kovalla kiireellä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää