”Supertartuttaja” kertoo toipuvansa sairaalassa, epäillään tartuttaneen jopa 11 ihmistä uuteen koronavirukseen - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

”Supertartuttaja” kertoo toipuvansa sairaalassa, epäillään tartuttaneen jopa 11 ihmistä uuteen koronavirukseen

Lausunnossaan brittimies kiittää terveydenhuoltoa ja kertoo toipuneensa uudesta koronaviruksesta, kertovat brittimediat.

Ranskalaisessa alppikylässä tehtiin lämpötilamittauksia koronavirustartuntojen varalta viikonloppuna.

Ranskalaisessa alppikylässä tehtiin lämpötilamittauksia koronavirustartuntojen varalta viikonloppuna. Kuva: Alex Martin / AFP

Julkaistu: 11.2. 20:05

Brittimiehen epäillään tartuttaneen jopa 11 ihmistä uuteen koronavirukseen. Tiistaina ”supertartuttaja” julkaisi lausunnon lontoolaisesta sairaalasta, kertovat brittiläismediat The Guardian ja BBC.

The Guardianin mukaan mies kiittää lausunnossaan terveydenhuoltoa ja kertoo toipuneensa koronaviruksesta.

Brittiläinen ”supertartuttaja” nousi julkisuuteen viikonloppuna, kun hänen epäiltiin tartuttaneen tietämättään useita ihmisiä uudenlaiseen koronavirukseen.

Mies sai todennäköisesti tartunnan Singaporesta, jossa hän oli työmatkalla tammikuun lopussa. Kotimatkallaan hän vietti neljä päivää Ranskan alpeilla Les Contamines-Montjoien alppikylässä.

Kylässä mies vieraili toisten brittiläisten luona, joista viidellä todettiin myöhemmin koronavirustartunta. Yksi tartunnan saaneista on yhdeksänvuotias lapsi.

Koronaviruksella on arvioitu olevan noin kahden viikon itämisaika.

”Ei seulontaa, oireiden ilmaantuessa soita 15”, luki ranskalaisen alppikylän keskuksen ovessa 10. helmikuuta.

”Ei seulontaa, oireiden ilmaantuessa soita 15”, luki ranskalaisen alppikylän keskuksen ovessa 10. helmikuuta. Kuva: Alex Martin / AFP

HS kertoi ”supertartuttajasta” maanantaina. Silloin miehen epäiltiin tartuttaneen seitsemän ihmistä.

Lue lisää: Brittimies saapui alppikylään ja pian seitsemän ihmistä oli saanut koronaviruksen – ”Supertartuttajilla” saattaa olla erityinen ominaisuus

Brittimedian mukaan mies on kuitenkin mahdollisesti tartuttanut tietämättään 11 ihmistä. Viisi tartunnan saaneista on Englannissa, viisi Ranskassa ja yksi Espanjan Mallorcalla, kertoo Britannian yleisradio BBC.

”Kun sain selville, että olen mahdollisesti altistunut uudelle koronavirukselle, soitin heti terveydenhuoltoon”, miehen lausunnossa luki The Guardianin mukaan.

Miehellä ei ollut vielä oireita, mutta häntä kehotettiin menemään sairaalaan ja sen jälkeen pysymään ohjeiden mukaan eristettynä kotona.

Kun tartunta varmistui, hänet vietiin sairaalaan, jossa hän on yhä. Myös miehen perhettä pyydettiin pysymään eristettynä varmuuden vuoksi.

Mies kertoo, että hänen ajatuksensa ovat muiden sairastuneiden kanssa. Lausunnossaan hän kiitti ystäviään, perhettään sekä kollegoitaan tuesta ja pyysi mediaa kunnioittamaan heidän yksityisyyttään, kertovat brittimediat.

Niin kutsuttu ”supertartuttaja” voi tartuttaa jopa useita kymmeniä ihmisiä. Supertartuttajalla voi olla esimerkiksi heikentynyt puolustuskyky, jolloin viruksen on helpompi monistua nopeasti tartuttajan kehossa. Virusta on siis enemmän limakalvoissa ja eritteissä ja sen leviäminen on tehokkaampaa.

Uuden koronavirusepidemian aikana julkisuuteen on noussut myös toinen supertartuttaja, jonka epäillään tartuttaneen yli kymmenen ihmistä Wuhanin kaupungissa Kiinassa.

Historian ehkä tunnetuin supertartuttaja oli irlantilaiskokki nimeltä Mary Mallon (1869–1938), joka tunnetaan myös liikanimellä Lavantauti-Mary.

Hän tartutti vaarallisen ja usein tappavan lavantaudin ainakin 51 ihmiseen New Yorkissa 1900-luvun alussa. Mallon oli itse täysin oireeton. Hän vietti loppuelämänsä suljettuna saarelle eroon muista ihmisistä.

Brittimies saapui alppikylään ja pian seitsemän ihmistä oli saanut koronaviruksen – ”Supertartuttajilla” saattaa olla erityinen ominaisuus

Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

Seuraa uutisia tästä aiheesta