Bernie Sanders voitti New Hampshiren esivaalit, Pete Buttigieg niukasti toiseksi - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Bernie Sanders voitti New Hampshiren esivaalit, Pete Buttigieg niukasti toiseksi

Toiseksi eniten ääniä sai South Bendin entinen pormestari Pete Buttigieg. Kolmantena oli yllätysnimi eli Minnesotan senaattori Amy Klobuchar.

Julkaistu: 11.2. 21:24, Päivitetty 12.2. 8:50

New Hampshire / Helsinki

Senaattori Bernie Sanders ylsi niukasti voittoon New Hampshiren osavaltion esivaaleissa, joissa demokraatit äänestivät puolueen presidenttiehdokkaasta. Sanders oli saanut äänistä noin 26 prosenttia, kun lähes 95 prosenttia vaalipiireistä oli yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan raportoinut tuloksistaan.

Toisena oli South Bendin entinen pormestari Pete Buttigieg reilun 24 prosentin kannatuksella.

Bernie Sanders oli johdossa, kun suurin osa vaalipiireistä oli raportoinut tuloksensa. Ehdokasjoukon vanhin ja vasemmistolaisin voitti osavaltion esivaalin neljä vuotta sitten. Kuva: MIKE SEGAR

Sanders julistautui New Hampshiren esivaalien voittajaksi, kun äänistä oli laskettu uutistoimisto AFP:n mukaan lähes 90 prosenttia.

”Tämä voitto on lopun alkua Donald Trumpille”, Sanders sanoi kannattajilleen Manchesterissa New Hampshiressa.

Myös mielipidekyselyt olivat ennustaneet voittoa Sandersille. Ehdokasjoukon vanhin ja vasemmistolaisin voitti osavaltion esivaalin myös neljä vuotta sitten.

Buttigiegin kannatus New Hampshiressä nousi sen jälkeen, kun hän näytti niukasti voittavan Sandersin Iowan vaalikokouksissa. Ne avasivat esivaalikevään viime viikolla.

Pete Buttigiegin kannatus on noussut New Hampshiren esivaalien alla. Kuva: Uwa Iduozee

New Hampshiren yllättäjäksi nousi kuitenkin Minnesotan senaattori Amy Klobuchar. Hän keräsi äänistä vajaat 20 prosenttia. Hänen nousunsa vaikuttaa ainakin tässä vaiheessa kovimmalta Iowan jälkeen.

Amy Klobuchar Kuva: Uwa Iduozee

Senaattori Elizabeth Warren putosi Iowan kolmannelta sijalta neljänneksi ja sai reilut 9 prosenttia äänistä.

Entisen varapresidentin Joe Bidenin viime viikolla Iowassa alkanut huono menestys jatkui. Hän oli vasta viidentenä 8,4 prosentin ääniosuudella. Biden tunnusti jo perjantain televisioidussa vaaliväittelyssä avoimesti, että odottaa huonoa tulosta myös New Hampshirestä.

Pian ensimmäisten tulosten julkistamisen jälkeen kaksi marginaalisempaa ehdokasta ilmoitti jättävänsä kisan kesken. Toinen oli perustulon puolesta kampanjoinut teknologiayrittäjä Andrew Yang ja toinen Coloradon senaattori Michael Bennett.

Joe Bidenia kannattavat sähkömiehet kampanjoivat äänestyspaikan ulkopuolella Penacookissa. Kuva: Uwa Iduozee

Tiistaina Bidenin kampanja ilmoitti, ettei ehdokas aio olla läsnä edes vaalivalvojaisissaan vaan matkustaa jo Etelä-Carolinaan. Se oli uutinen ryhmälle Bidenin tukijoita, jotka seisoivat kylttiensä kanssa sumuisessa säässä äänestyspaikan edessä.

”Oikeastiko?” John Kelly kysyi asiasta kuullessaan.

Sähkömiesten ammattiliitossa työskentelevä Kelly oli tullut Bostonista kampanjoimaan Bidenin puolesta. Hän oli vielä toiveikas entisen varapresidentin mahdollisuuksista tiistain esivaalien jälkeen.

”Kukaan nykyisen presidentin kolmesta edeltäjästä ei voittanut New Hampshireä”, hän sanoo.

Kelly lupaa syksyllä kampanjoida demokraattien ehdokkaan puolesta, oli ehdokas kuka tahansa. Hänestä Trumpin suunnittelemat leikkaukset eläkkeisiin ja julkiseen terveydenhoitoon ovat pois keskiluokalta.

”Meidän täytyy saada se luupää pois Valkoisesta talosta.”

Toisella äänestyspaikalla Duncan Matthews sai rintaansa tarran, joka kertoo hänen juuri äänestäneen. Kenelle ääni meni?

”Trumpille.”

New Hampshiressä myös republikaanit äänestävät tiistaina presidenttiehdokkaastaan. Äänestys on lähinnä symbolinen, koska presidentillä ei ole varteenotettavia haastajia.

67-vuotias Matthews on äänestänyt koko ikänsä republikaaneja, mutta kertoo kunnioittavansa kaikkia demokraattien ehdokkaita. Demokraattien esivaalit herättävät hänessä myös muita tunteita.

”Minun käy heitä sääliksi.”

Matthews ei usko, että kenestäkään ehdolla olevasta on Trumpin haastajaksi. Kaikkein käsittämättömintä hänestä on Sandersin kannatus. Sanders ei ole demokraattipuolueen jäsen.

”Miten he voivat haluta ehdokkaan, joka ei ole edes demokraatti. En vain ymmärrä sitä.”

Maanantaina näyttelijä Sinkkuelämää-sarjasta tunnettu näyttelijä Cynthia Nixon kampanjoi Sandersin puolesta New Hampshiressä. Oli iltapäivä, kun hän piipahti tervehtimässä Sandersin puolesta kampanjoivia vapaaehtoisia Hamptonin rantakaupungin laitamilla.

Vapaaehtoiset pitivät tukikohtanaan paikallisen lasitaiteilijan vaatimatonta piharakennusta. Katossa oli reikä, josta roikkuvaan lamppuun on kiinnitetty Sanders-pahvinaamari. Sen alla Nixon piti kannustuspuheensa kahdelletoista vapaaehtoiselle, jotka söivät samalla linssikeittoa.

”Emme tarvitse Donald Trumpin voittamiseen jotakuta keskitien kulkijaa tai maltilliselta vaikuttavaa ehdokasta. Tuleen on vastattava tulella.”

Cynthia Nixon (kesk.) vieraili Bernie Sandersin poikapuolen Dave Driscollin (toinen vas.) kanssa yhdellä Bernie Sandersin esivaalikampanjan väliaikaistoimistoista puhumassa vapaaehtoisille kampanjatyöntekijöille. Kuva: Uwa Iduozee

Yleisöä saapui Whittemore Center -areenalle Durhamissa kantaen kylttejä, joita heille jaettiin tapahtuman ulkopuolella. Kuva: Uwa Iduozee

Vuonna 2018 Nixon pyrki New Yorkin kuvernööriksi vasemmistolaisella vaaliohjelmalla, mutta hävisi esivaalit istuvalle kuvernöörille Andrew Cuomolle. Se, että hän tukee Sandersia, kertoo osaltaan senaattori Elizabeth Warrenin kampanjan takeltelusta. Nixon on juuri sellainen julkkis, jonka tuki Warrenin olisi pitänyt voittaa.

Näyttelijä kertoi HS:lle, että hänen 23-vuotias poikansa oli yksi syy siihen, että hän päätti tukea Sandersia. Poika on aktiivinen Chicagon demokraattisten sosialistien järjestössä.

”Neljän vuoden ajan hän nykäisi aina välillä hihastani ja kysyi, että ’entä Bernie’. Hän oli hyvin kärsivällinen.”

Lue lisää: 78-vuotias sosialisti sai nuoret liikkeelle – Bernie Sanders on lähempänä Valkoista taloa kuin koskaan

Näyttelijä puhui pienelle porukalle luontevasti kuin ystävien kesken. Sanamuodot pysyivät kuitenkin samoina, kun hän muutama tunti myöhemmin hän nousee lavalle yli 7 000 ihmisen edessä Sandersin viimeisessä kampanjatapahtumassa ennen vaalipäivää.

Cynthia Nixon puhui yleisölle Bernie Beats Trump -esivaalitapahtumassa Durhamissa. Kuva: Uwa Iduozee

Sandersin viimeisessä kampanjatapahtumassa oli yli 7000 osallistujaa. Kuva: Uwa Iduozee

Kun Nixon kertoi kannattaneensa Hillary Clintonia vuonna 2016, yleisö buuasi.

”Ei, ei, me emme tee noin”, Nixon vastasi.

Sandersin kiihkeimmät kannattajat inhoavat Clintonia yhtä syvästi kuin Trumpia. He uskovat, että oikeistolaisempaa politiikkaa ajava demokraattien puolue-eliitti tekee kaikkensa estääkseen Sandersin voiton.

Bernie Sandersin perhettä oli mukana lavalla. Sandersin vieressä vaimo Jane O’Meara Sanders. Kuva: Uwa Iduozee

Tällä kertaa Clintonin paikan heidän ykkösinhokkinaan on ottanut Pete Buttigieg, joka oli jo mielipidekyselyjen mukaan Sandersin kovin haastaja New Hampshiressä.

Maanantain massatapahtumassa lavalle nousi myös suosittu kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez, joka myös tukee Sandersia. AOC-lyhenteellä tunnettu nuori latinonainen on amerikkalaispolitiikan suurin mediailmiö Trumpin jälkeen.

”Oletteko valmiit poliittiseen vallankumoukseen huomenna?” Ocasio-Cortez huudatti yleisöä.

Yleisö vaikutti olevan. Samaan aikaan Buttigieg kampanjoi 20 kilometrin päässä Exeterissä ja teki pesäeroa Sandersiin ja tämän kannattajiin.

”Olen huolissani ajatuksesta, että jos et ole vallankumouksen puolella, olet status quon kannalla.”

Amy Klobucharin kannattajia esivaalivalvojaisissa New Hampshiren Concordessa tiistaina. Kuva: Uwa Iduozee

Alexandria Ocasio-Cortez oli yksi tapahtuman puhujista. Kuva: Uwa Iduozee