Ulkomaat

Barcelonan mobiili­messut peruttiin korona­viruksen takia

Yritykset ovat reagoineet koronavirusepidemiaan ja joutuvat tekemään varatoimenpiteitä taudin leviämisen pelossa.

Barcelonan suuret mobiilimessut on peruttu koronaviruksen takia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Messujen osanottajalista oli jo ennen perumista kutistunut huomattavasti, kun monet suuryhtiöt olivat ilmoittaneet peruneensa osallistumisensa.

Muun muassa Amazon, Sony, LG sekä Ericsson. Myös Intel, Facebook, Cisco ja Nvidia olivat ilmoittaneet jäävänsä pois messuilta.

Myös Nokia ilmoitti keskiviikkona peruvansa osallistumisensa. Yhtiö sanoi tiedotteessaan haluavansa turvata työntekijöidensä ja muiden terveyden ja hyvinvoinnin.

Barcelonan mobiilimessut ovat yksi alan suurimmista vuotuisista tapahtumista, joka normaalioloissa kerää jopa 100 000 osanottajaa. Tänä vuonna messut oli määrä järjestää 24.–27. helmikuuta. Messuja ei ole koskaan aiemmin peruttu sen 33-vuotisen historian aikana.

Mobiilimessut on alan jättiläinen, jossa on usein esitelty muun muassa uusia älypuhelinmalleja.

Keskiviikkona Singaporen suurin pankki, DBS Group Holdings lähetti 300 työntekijäänsä pois töistä ennakkotoimenpiteenä sen jälkeen, kun yhdellä pankin työntekijöistä vahvistettiin koronavirustartunta.

Pankki sai vahvistuksen tartunnasta keskiviikkoaamuna paikallista aikaa.

Käytännössä työntekijät lähetettiin kotiin siitä kerroksesta, jossa sairastunut työntekijä oli työskennellyt. Yhteensä pankissa on töissä yli 5 000 ihmistä 18-kerroksisessa tornitalossa Marina Bay Financial Districtin (MBFC) alueella. Pankin työntekijät kertoivat Reutersille, että muissa kerroksissa tartuntavaaraa ei ole.

”Teemme parhaillaan jäljitystä kaikista ihmisistä, joiden kanssa viruksen saanut työntekijä on saattanut olla tekemisissä”, pankista kerrottiin Reutersille.


MBFC:n alueella on ryhdytty mittaviin varotoimiin. Alueella toimivat yhtiöt ovat alkaneet mitata työntekijöidensä ruumiinlämpötiloja.

Jotkut yritykset, DBS mukaan lukien ovat peruneet tulostiedotustilaisuuksiaan, joissa ihmiset olisivat olleet samassa tilassa ja korvanneet niitä internetin välityksellä pidettävillä tilaisuuksilla.

Yhteensä Singaporessa on todettu 50 koronavirustartuntaa. Vuonna 2003 Singaporessa kuoli sars-virukseen 30 ihmistä.

Kiinassa uuteen koronavirukseen on kuollut jo 1 110 ihmistä, kiinalaisviranomaiset kertovat. Viruksen sydänalueen Hubein maakunnan viranomaiset kertoivat 94 uudesta kuolemantapauksesta.

Maakunnan viranomaiset kertoivat myös yli 1 600 uudesta tartunnasta. Vahvistettuja tartuntatapauksia on Kiinassa nyt yli 44 000.

Maailman terveysjärjestö WHO antoi tiistaina virukselle viralliseksi nimeksi covid-19. Viruksen uskotaan lähteneen leviämään joulukuussa Wuhanin kaupungin torilta, jolla myytiin villieläimiä.

Virusta on todettu myös yli 20 maassa Kiinan ulkopuolella. Brittilehti The Guardian kertoo, että Lontoossa vahvistettiin keskiviikkona ensimmäinen koronavirustapaus. Tartunta oli yhdeksäs vahvistettu koronatapaus Britanniassa.

Muualla Euroopassa tartuntoja on vahvistettu Venäjällä, Suomessa, Ruotsissa, Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Saksassa.

Manner-Kiinan ulkopuolisia kuolemantapauksia on vahvistettu kaksi: yksi Filippiineillä ja yksi Hongkongissa.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti tiistaina, että virus on hyvin vakava uhka maailmalle.


Keskiviikkona varmistui myös 39 uutta tartuntatapausta Japanissa eristyksissä olevalla Diamond Princess -risteilyaluksella. Laivalla on nyt 174 koronavirustartunnan saanutta, kun yhteensä aluksella on noin 3 700 ihmistä.

Asiasta kertoneen Japanin terveysministerin mukaan tartunta oli todettu myös yhdellä karanteenivirkailijalla.

Laiva on ollut karanteenissa viime viikon tiistaista lähtien, ja se saattaa olla eristyksissä jopa helmikuun 19. päivään asti. Matkustajat joutuvat oleskelemaan pääosin hyteissään. Laivalla testattiin ensin ihmiset, joilla oli hengitystieinfektion oireita tai joiden tiedettiin olleen kontaktissa aiemmin sairastuneen matkustajan kanssa. Sen jälkeen testauksia laajennettiin.


Kiinan johtoa on arvosteltu koronaviruksen vakavuuden väheksymisestä. Viranomaisten on esimerkiksi arvioitu määränneen matkustusrajoituksia liian myöhään. Toisaalta WHO on myös kiitellyt Kiinan laajoja karanteeneja. Esimerkiksi 58 miljoonan asukkaan Hubein maakunta on käytännössä eristyksissä ulkomaailmasta.

Tiistaina kerrottiin, että kaksi Hubein maakunnan ylintä terveysviranomaista on erotettu tehtävistään.

Kiinalaisviranomaisten julkaisemat viralliset tartuntalukemat ovat myös herättäneet epäilyjä esimerkiksi The New York Timesin mukaan. Virallisten kuolleiden määrän ja tartuntojen määrän suhdeluku on pysynyt niin vakiona, että viranomaisten on epäilty pimittävän todellisia lukuja.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää