Yli 700 ihmistä määrätty Venäjällä sairaalaan koronavirus­epäilyn takia – Paostaan karanteenista Instagramissa kertonut nainen herätti laajaa huomiota - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Yli 700 ihmistä määrätty Venäjällä sairaalaan koronavirus­epäilyn takia – Paostaan karanteenista Instagramissa kertonut nainen herätti laajaa huomiota

Viranomaisten mukaan Venäjällä on tähän mennessä löytynyt kaksi koronavirustartuntaa. Molemmat viruksen saaneet pääsivät tällä viikolla sairaalasta.

Kiinalaisturistit ottivat valokuvia Eremitaasin edustalla Pietarissa tammikuun lopulla. Kuva: Sergei Mihailitšenko / Sopa Images

Julkaistu: 12.2. 13:14, Päivitetty 12.2. 17:50

Moskova

Uutiset koronavirus­karanteenista karanneista ovat herättäneet Venäjällä viime päivinä laajaa huomiota.

Eniten on keskusteltu pietarilaisesta Alla-nimisestä naisesta, joka sanoo poistuneensa sairaalasta salaa viime viikon perjantaina. Pietarilainen uutissivusto Fontanka on jo kutsunut häntä ”Venäjän Sarah Connoriksi” The Terminator -elokuvasarjan henkilön mukaan.

Keskiviikkona julki tuli myös laulu Allan kunniaksi. Sen esitti kaksi nuorta naista, jotka kertoivat olevansa eristyksissä samassa sairaalassa. Laulun, joka on versio vanhasta hitistä, voi katsoa Fontankan sivuilta.

Alla kertoi paostaan aluksi Instagramissa julkaisemallaan videolla. Tiistaina hän sanoi Fontankalle saaneensa eristyshuoneen sähkölukon auki, koska oli opiskellut yliopistossa luonnontieteitä.

Hänen mukaansa lääkärit olivat kertoneet hänen olevan terve, mutta määränneet silti pysymään karanteenissa. Se kariutti muun muassa Suomen-matkan, hän kertoi Fontankalle jo viime viikolla.

Viime viikolla kerrottiin myös samaralaisesta raskaana olevasta naisesta, joka pakeni karanteeniin määrätyn poikansa kanssa sairaalan ikkunasta. Sanomalehti Komsomolskaja Pravdan mukaan tapauksesta internetissä levitetty valheellinen video ehti aiheuttaa kaupungissa paniikkia ennen kuin viranomaiset kertoivat naisen ja lapsen olevan terveitä.

Venäjän viranomaiset aloittivat 31. joulukuuta erityistarkkailun koronaviruksen vuoksi. Erityisesti on seurattu Kiinasta palanneita.

Kiinasta saapuneita venäläisiä siirtymässä tarkkailtavaksi eristyssairaalaan Jekaterinburgissa 7. helmikuuta. Kuva: Donat Sorokin / TASS

Myös sekä Samarassa karanteenista paenneet äiti ja poika sekä pietarilaisnainen olivat lomailleet äskettäin Kiinassa Hainanin saarella. Vähän matkan jälkeen samaralaispoika sai yskän sekä kuumetta ja pietarilaisnainen kurkkukivun.

Venäjän terveysviraston johtaja Anna Popova sanoi maanantaina uutistoimisto Interfaxin mukaan, että sen jälkeen seurannassa on ollut yli 20 000 ihmistä. Heistä noin 6 000 on ollut kiinalaisia.

Popovan mukaan sairaalaan on passitettu Venäjällä yhteensä 769 ihmistä. Fontanka kertoi tiistaina, että Pietarissa sairaalaan on määrätty yhteensä noin 100 ihmistä.

Venäjän sosiaalisessa mediassa on levinnyt laajalti kuvia karanteenipaikkojen karuista oloista. Lääkärit ovat moittineet varsinkin pietarilaisnaisen poistumista, mutta juristit ovat erimielisiä eristyksen pakollisuudesta, jos virusta ei ole.

Viranomaisten mukaan koronavirustartuntoja on Venäjällä löydetty tähän mennessä kaksi, molemmat Kiinan kansalaisilta. Uutistoimisto Ria Novostin mukaan heistä toinen pääsi sairaalasta tiistaina ja toinen keskiviikkona.

Koronavirus on saanut Venäjällä paljon huomiota. Venäjällä ja Kiinalla on yli 4 000 kilometriä yhteistä rajaa, ja Venäjä on kiinalaisten suosima matkakohde.

Samaran lisäksi muuallakin maassa on ollut pieniä paniikkeja. Tšeljabinskissä paikalliset pakottivat viranomaiset etsimään uusia karanteenipaikkoja muun muassa sulkemalla teitä.

Moskovassa taas nuorukainen sai kuukauden huliganismituomion esitettyään metrossa saaneensa koronaviruksen aiheuttaman sairauskohtauksen.

Venäjällä on myös seurattu viruksen vaikutusta öljyn hintaan, joka on Venäjän taloudelle tärkeä.

Risteilystä tuli parin viikon koronakaranteeni, vaikka kukaan ei ole sairas – vasta Kambodža suostui ottamaan laivan vastaan

Miksi kukaan ei ole kuollut koronavirukseen Zhejiangissa, jossa on yli tuhat tartuntaa? Kiinan luvut herättävät kysymyksiä ja epäilyksiä vääristelystä

Kiinassa koronavirukseen kuolleiden määrä nousi yli tuhanteen, WHO:n antoi virukselle virallisen nimen ja varoittaa taudin vakavasta uhasta maailmalle

Koronaviruksesta varoittaneen lääkärin kuolema sai Kiinassa aikaan sananvapaus­liikkeen

Barcelonan mobiili­messut peruttiin korona­viruksen takia