Viron kevytkannabis­kauppojen tuotteista löytyi laittomia määriä päihdyttävää thc-yhdistettä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Viron kevytkannabis­kauppojen tuotteista löytyi laittomia määriä päihdyttävää thc-yhdistettä

Viron poliisi korostaa kauppiaiden vastuuta ulkomailta tilattavien tuotteiden thc-pitoisuuksien selvittämisestä etukäteen.

Kevytkannabista Virossa. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Julkaistu: 12.2. 13:47

Viron poliisi teki viime syksynä ratsian yhdeksään kevytkannabis­kauppaan Virossa, ja lähetti takavarikoimansa tuotteet tutkimuksiin Viron oikeuslääketieteen laitokselle.

Kuuden kaupan tuotteista on nyt löytynyt sallitun rajan ylittäviä thc-pitoisuuksia, virolaismediat kertovat. Thc eli tetrahydrokannabinoli on kannabiksen päihdyttävä ainesosa.

Virossa on sallittua myydä kannabistuotteita, joiden thc-pitoisuus on alle 0,2 prosenttia.

Ratsatuista tuotteista mitatut liian korkeat thc-pitoisuudet vaihtelivat 0,26 ja 3 prosentin välillä, ja niitä löytyi sekä kukinnoista että nestemäisistä tuotteista. Yhdessä puodissa 25 tuotetta 35:stä ylitti sallitun pitoisuuden.

”Testit osoittavat, että myyjät eivät olleet varmistaneet, että heidän myymänsä tuotteet sisältävät THC:tä sallituissa rajoissa”, Pohjois-Viron huumausaineiden ja järjestäytyneen rikollisuuden yksikön päällikkö Rait Pikaro kertoi virolaistoimittajille.

Viron poliisin mukaan kevytkannabis­liikkeet tilaavat tuotteita ulkomailta siinä uskossa, että ne ovat linjassa Viron lainsäädännön kanssa. Tuotteita tilataan muun muassa Italiasta ja Hollannista.

”Tuotteiden mukana tuleva värillinen paperi, jossa lukee ’sertifikaatti’, ei vapauta paikallista kauppiasta vastuusta”, Pikaro sanoo.

Poliisin mukaan kauppiaiden pitäisi varmistua tuotteiden laillisuudesta jo ennen kuin ne ylittävät valtion rajan.

”Poliisia ei voi käyttää tuotteiden testaajana.”

Kuutta kauppaa vastaan on aloitettu rikostutkinta.

Kevytkannabispuodit ovat Virossa melko tuore ilmiö, sillä puoteja alkoi ilmestyä katukuvaan vasta viime kevään ja kesän aikana.

HS kävi viime kesänä tutustumassa Tallinnan kevytkannabis­kahviloihin.

Lainsäädäntö ei ole Virossa ehtinyt ilmiön kannoille. Kevytkannabis­puodit keikkuvat harmaalla alueella. Esimerkiksi kevytkannabis­kukintoja markkinoidaan koriste-esineinä, ja nestemäisiä cbd-tippoja suositetaan puodeissa vain ulkoiseen käyttöön.

Tosiasiassa tuotteita kuitenkin poltetaan ja niellään.

Viron poliisin näkemyksen mukaan esimeriksi kevytkannabis­kukintojen myyminen ”matkamuistoina” ei ole lain hengen mukaista.

Suomessa kevytkannabis­tuotteiden myynti on laitonta, ja tuotteiden tuominen Virosta Suomeen voidaan tulkita huumausainerikokseksi.

Seuraa uutisia tästä aiheesta