Ulkomaat

Paavilta tärkeä päätös: Kumosi ehdotuksen, jossa esitettiin naimaoikeutta papeille Amazonian syrjäisissä kylissä

Ehdotus oli saanut selibaattia puolustavan katolisen kirkon konservatiivisiiven varpailleen.

Paavi Franciscus hylkäsi keskiviikkona ehdotuksen, joka olisi mahdollistanut avioliitossa eläville miehille pappisvihkimyksen Etelä-Amerikan Amazonian alueella. Ehdotuksen tarkoituksena oli lisätä roomalaiskatolisten pappien määrää Amazonin sademetsäalueella Etelä-Amerikassa ja vahvistaa näin katolista uskoa syrjäseuduilla.

Päätöstä pidetään yhtenä merkittävimmistä 82-vuotiaan Paavi Franciscuksen paavinvallan aikana.

Uudistusehdotuksen oli nostanut esille joukko eteläamerikkalaisia piispoja viime vuonna. Kolme kuukautta sitten se meni läpi Vatikaanin kirkolliskokouksessa eli synodissa äänin 128–41.

Ehdotus säikäytti erityisesti katolisen kirkon konservatiiveja. Kirkon vanhoillisimmat jäsenet pelkäsivät, että erivapaus johtaisi lopulta pappien selibaattilupauksen päättymiseen. Perinteellä on vuosisatoja vanha historia.

Katolisella kirkolla on noin 1,3 miljardia jäsentä ja se on jakautunut konservatiiviseen ja liberaalimpaan siipeen.

Paavi Franciscus julkisti kantansa apostolisessa kehotuksessa keskiviikkona. Apostolisen kehotuksen tarkoituksena on ohjata tai rohkaista katolisia tiettyyn suuntaan, mutta sillä ei määritellä kirkon opinkappaleita.

Vatikaanin julkaisemassa 32-sivuisessa asiakirjassa ei edes mainittu kiistanalaista ehdotusta, joka oli saanut kirkon vanhoillisen siiven varpailleen. Ehdotuksen mukaan pappisvihkimyksen salliminen olisi koskenut vain vanhempia naimisissa olevia ja vakaassa perhe-elämässä eläviä katolisen kirkon johtajia tietyillä Amazonian syrjäseuduilla.

Vanhoilliset pelkäsivät kuitenkin, että erivapaus olisi ollut päänavaus ja johtanut selibaattilupauksen murenemiseen koko kirkossa.

Tammikuussa kirkon konservatiivista siipeä edustavat uskonoppineet julkaisivat kirjan, jossa puolustettiin katolisten pappien selibaattiperinnettä. Kirkon piirissä heräsi keskustelua, oliko kirjahankkeen tarkoituksena vaikuttaa paavin päätöksiin.

Sydämiemme syvyyksistä (From the Depths of Our Hearts) - nimisen kirjan olivat toimittaneet kardinaali Robert Sarah ja emerituspaavi Benedictus, joka oli Franciscuksen edeltäjä. Benedictus on kuitenkin jälkikäteen sanoutunut irti projektista.

Vatikaanin mukaan paavi sai asiakirjansa valmiiksi jo joulukuun 27. päivä eli ennen kirjan synnyttämää polemiikkia.

Apostolisessa kehotuksessaan argentiinalainen paavi esittää, että on löydettävä uusia keinoja innostaa pappeja töihin syrjäseuduille. Hän myös ehdotti laajempia rooleja maallikoille ja diakoneille, joita Amazonian alueella tarvittaisiin hänen mukaansa enemmän.

Katolisen kirkon diakonit saavat saarnata, opettaa, kastaa ja johtaa seurakuntia, mutta he eivät voi johtaa jumalanpalvelusta. Naimisissa olevat miehet voivat päästä diakoneiksi.

Koska vain vihityt papit voivat pitää jumalanpalveluksen, noin 85 prosentissa Amazonian alueen kylistä ihmiset eivät pääse kirkkoon viikoittain.

Paavi kannusti apostolisessa kehotuksessaan ihmisiä hakeutumaan lähetystyöhön Amazonian alueelle. Hän myös omisti kolme ensimmäistä asiakirjan lukua alueen alkuperäiskansojen oikeuksien sekä ympäristönsuojelun puolustamiseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  3. 3

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää