Ulkomaat

YK julkaisi listan yrityksistä, joilla on toimintaa Länsirannan siirto­kunnissa – Israel kutsui raporttia häpeälliseksi, palestiinalaiset iloitsivat

Raportti oli alun perin tarkoitus julkistaa jo kolme vuotta sitten, mutta sitä on lykätty toistuvasti.

YK:n ihmisoikeuskomitea julkisti keskiviikkona raportin yrityksistä, joilla on aktiivista toimintaa Länsirannalla Israelin siirtokuntien alueella, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ihmisoikeuskomitea sanoi lausunnossaan, että raportissa on yhteensä 112 yritystä. Näistä 94:llä on kotipaikka Israelissa.

Raportissa on lisäksi yrityksiä Yhdysvalloista, Ranskasta, Hollannista, Luxemburgista, Thaimaasta ja Britanniasta. Yksi yrityksistä on yhdysvaltalainen majoituspalvelu Airbnb, joka on muutenkin ollut esillä Länsirannan siirtokunnissa.

Vuonna 2018 Airbnb ilmoitti poistavansa sivustoltaan noin 200 kohdetta, jotka sijaitsevat Israelin miehittämällä Länsirannan siirtokuntien alueella. Viime vuoden huhtikuussa yritys perui päätöksensä ja kertoi lahjoittavansa kaikki alueen majoitustoiminnasta saamansa tuotot ihmisoikeustyöhön.

Muita raportissa esiteltyjä yrityksiä ovat muun muassa, Tripadvisor, Booking.com ja Motorola Solutions.

Kokonaisuudessaan listan yrityksistä on julkaissut muun muassa israelilainen sanomalehti Haaretz.

”Olen tietoinen, että tämä asia on ollut ja on jatkossakin erittäin kiistanalainen”, YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet sanoi Reutersin mukaan.

Hänen kansliansa mukaan raportissa ei käsitellä siinä esiteltyjen yritysten toiminnan laatua lain tai yritysten toiminnan luonteen kannalta.

Raportti oli alun perin tarkoitus julkistaa jo kolme vuotta sitten, mutta sitä on lykätty toistuvasti.

Raportin laadinta alkoi vuonna 2016, kun YK:n ihmisoikeusneuvosto antoi ihmisoikeus­komissaarin kanslialle tehtävän tuottaa tietokanta yrityksistä, jotka tekevät tiettyjä asioita Länsirannan siirtokunnissa. Määriteltyjä kohtia oli neljä.

Ensimmäinen on välineiden ja materiaalien toimittaminen siirtokuntien rakentamiseen ja laajentamiseen Länsirannalla.

Toinen kohta on tarvikkeiden toimittaminen asuntojen ja kiinteistöjen räjäyttämiseksi ja maatilojen, kasvihuoneiden, oliivipuuston ja satojen tuhoamiseksi.

Kolmas kohta on palveluiden tarjoaminen siirtokuntien olemassaoloa ja huoltoa varten. Kuljetukset sisältyvät tähän kohtaan.

Neljäs kohta on pankki- ja finanssipalveluiden tarjoaminen siirtokuntien kehittämiseksi, laajentamiseksi ja ylläpitämiseksi. Tähän kohtaan liittyvät myös näitä palveluita tarjoavien myöntämät lainat asumista ja liiketoimintaa varten.

Raportin kohdista kertoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. YK:n julkaisemalle listalle pääsi, jos se täytti yhden tai useamman edelläkuvatun kohdan.

Israel reagoi raporttiin nopeasti ja kutsui sitä häpeälliseksi.

”On häpeällistä antautua paineelle, jota tulee niistä maista ja organisaatioista, jotka haluavat vahingoittaa Israelia”, maan ulkoministeri Israel Katz sanoi lausunnossaan AFP:n mukaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Israelin oikeistohallituksen läheinen liittolainen, on AFP:n mukaan painostanut YK:ta jättämään raportin julkaisematta.

Yhdysvallat on myös ilmoittanut, ettei se pidä Länsirannan siirtokuntia enää laittomina. Yhdysvallat on vetäytynyt YK:n ihmisoikeusneuvostosta, koska se on arvostellut Israelia.

Palestiinalaisten reaktio oli päinvastainen. Palestiinan ulkoministeriön tiedotteen mukaan YK:n raportti otettiin vastaan ilolla. Ulkoministeriö kehotti kansainvälistä yhteisöä painostamaan raportissa listattuja yrityksiä katkaisemaan yhteytensä Länsirannan siirtokuntiin.

”Listan julkaiseminen on voitto kansainväliselle oikeudelle”, Palestiinan ulkoministerin Riyad al-Malikin kanslian lähettämässä tiedotteessa sanottiin Reutersin mukaan.

Israel valtasi Länsirannan kuuden päivän sodassa vuonna 1967, minkä jälkeen se alkoi perustaa alueelle juutalaissiirtokuntia. Länsirannan ja Itä-Jerusalemin siirtokunnissa asuu noin 600 000 juutalaista. Alueilla asuvat palestiinalaiset on ajettu ahtaalle.

Israelin ja palestiinalaisten välillä tapahtuu usein väkivaltaisuuksia.

Siirtokunnat ovat jarruttaneet rauhanneuvotteluja ja itsenäisen palestiinalaisvaltion perustamista. Kansainvälisen lain mukaan Länsirannan siirtokunnat ovat laittomia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  3. 3

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää