Facebook poisti valetilejä, joiden se epäilee olleen Venäjän armeijan tiedustelun käytössä - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Facebook poisti valetilejä, joiden se epäilee olleen Venäjän armeijan tiedustelun käytössä

Poistettu verkosto keskittyi Ukrainaan ja sen naapurimaihin.

Facebook on ryhtynyt toimenpiteisiin Venäjältä operoituja tilejä vastaan. Kuva: Jaap Arriens / NurPhoto

Julkaistu: 12.2. 18:04

Facebook kertoi keskiviikkona poistaneensa valetilejä, joita se epäilee Venäjän armeijan tiedustelun käyttäneen levittämään valheellista tietoa. Yhtiö liitti Venäjään 78 Facebook-tiliä, 11 sivua, 29 ryhmää sekä neljä Instagram-tiliä.

Facebook tiedotti asiasta keskiviikkona.

”Vaikka tämän verkoston takana olevat ihmiset yrittivät piilottaa identiteettinsä ja yhteistyön [heidän välillään], tutkintamme löysi linkkejä Venäjän armeijan tiedustelupalveluun”, Facebook sanoo tiedotteessa.

Facebookin kyberturvallisuus­strategiasta vastaava johtaja Nathaniel Gleicher kertoi uutistoimisto Reutersille, että poistettuja Facebook- ja Instagram-tilejä käytettiin levittämään valheellista tietoa pääasiassa Ukrainassa ja naapurimaissa.

Tilit luotiin valehenkilöille, jotka sitten ottivat yhteyttä paikallismedioihin ja -poliitikkoihin pyrkimyksenään levittää valetarinoita poliittisesti aroista aiheista, kertoo Gleicher. Aiheina olivat esimerkiksi korruptiosyytökset, Krimin niemimaa sekä Ukrainassa vuonna 2014 alas ammuttu Malaysia Airlinesin matkustajakone.

Valetilit esiintyivät yleensä toimittajina.

Analytiikkafirma Graphika tutki tilit ennen niiden poistoa. Tilit olivat aktiivisimmillaan vuosina 2016 ja 2017. Osa niistä oli toiminnassa vielä viime vuoden aikana.

Graphikan tutkimuspäällikkö Ben Nimmo sanoi Reutersille, että verkostolla oli muutama tuhat seuraajaa ja sen tarinoita julkaistiin paikallismedioissa.

”Operaatiossa käytettiin keinotekoisia henkilöitä istuttamaan Kremliniä tukevia ja länsimaita vastustavia narratiiveja verkkoon ja paikallismediaan”, totesi Nimmo.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän puolustusministeriö ei ole toistaiseksi vastannut sen kommenttipyyntöön.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Facebook kertoo poistaneensa venäläisiksi valetileiksi epäiltyjä palvelustaan. Viime vuoden tammikuussa yhtiö syytti venäläistä uutistoimistoa valetilien käyttämisestä. Silloin Facebook poisti yhteensä 364 sivua ja tiliä, jotka liittyivät valtiollisen uutistoimiston työntekijöihin.

Yhtiö on ollut pakko toimia sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen viranomaiset ryhtyivät tutkimaan Venäjän pyrkimyksiä vaikuttaa maan vuoden 2016 presidenttivaalien tulokseen.

Keskiviikkona Facebook kertoi myös poistaneensa valetilejä, jotka jäljitettiin Iraniin, Vietnamiin ja Myanmariin.

Facebook: Venäjältä operoitu Instagram-verkosto on pyrkinyt viestimään äänestäjille ennen USA:n ensi vuoden vaaleja

Facebook poisti jälleen valetilejä, joista satoja oli perustanut venäläinen uutistoimisto

Seuraa uutisia tästä aiheesta