Huumeparoni El Chapon lapset tekivät isästään tuotemerkin, jonka nimissä myydään muun muassa olutta – Näin syntyvät rikollisten brändit - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Huumeparoni El Chapon lapset tekivät isästään tuotemerkin, jonka nimissä myydään muun muassa olutta – Näin syntyvät rikollisten brändit

Meksikon pelätyt rikolliskartellit ovat rikastuneet huumekaupalla. Heidän rahansa ovat verirahoja, ja he ovat satumaisen rikkaita. Kartellijohtaja El Chaposta luotiin tuotemerkki, mutta rikolliset ovat tehneet itsestään brändejä jo pidempään. Sosiaalinen media on siihen kätevä väylä.

Mies poseerasi muotitapahtumasta Guadalajarassa tammikuussa päässään El Chapo 701 -malliston lakki. Kuva: Ulises Ruiz / AFP

Julkaistu: 13.2. 2:00, Päivitetty 13.2. 9:12

Alejandrina Gissele Guzmán avioitui Édgar Cázaresin kanssa Meksikon Culiacánissa tammikuussa.

Yksittäisistä häistä ei kansainvälisissä uutisissa kerrottaisi, mutta tällä kertaa kirkossa solmivat liiton erittäin vaikutusvaltaisten ja pelättyjen huumekartellien perilliset.

Morsiamen isä Joaquín Guzmán eli El Chapo ei päässyt taluttamaan tytärtään alttarille, sillä hän istuu vankilassa. Sulhasen Édgar Cázaresin täti on Blanca Margarita Cázares, kuuluisa rahanpesijä.

Culiacánin katedraali oli suljettu ulkopuolisilta. Jopa poliisin eristysnauhasta kerrottiin. Paikallisia ärsytti, että raharikolliset juhlivat tällä tavoin, mutta kirkko ei kommentoinut asiaa.

El Chapon pitkään johtama Sinaloan kartelli tunnetaan erityisestä raakuudestaan muutenkin väkivaltaisessa Meksikossa. Kun El Chapolle luettiin syytteitä vuonna 2018, syyttäjien oli tarkoitus liittää mies vähintään 33 henkirikokseen.

El Chapon poika Ovidio Guzmán seuraa Sinaloan kartellin johdossa isänsä jalanjälkiä. Guzmán nuorempi pidätettiin viime syksynä, ja koko Culiacánin kaupunki halvaantui, kun kartellin väki hyökkäsi poliisin erikoisjoukkojen kimppuun. Ainakin kahdeksan kuoli ja kymmeniä loukkaantui. Lopulta poliisi joutui vapauttamaan Ovidio Guzmánin ja myöntämään, että operaatio tyrittiin.

Pelkästään vuonna 2019 Meksikossa tehtiin 35 588 murhaa, joka oli 2,7 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Nämä seikat on syytä muistaa, kun meksikolaislehdet kertovat, että niiden tietojen mukaan jopa Ovidio Guzmán oli paikalla siskonsa häissä.

Verisen kartellin satuhäistä levisi sosiaalisessa mediassa kuvia, jotka useampikin kynnelle kykenevä iltapäivälehti otti käyttöönsä. Morsian halaamassa äitiään, El Chapon ensimmäistä vaimoa, sulhanen ja morsian katselemassa ilotulitusta.

Kartellien väkeen suhtaudutaan kuin kohujulkkiksiin, jotka jakavat kansalaisten mielipiteet. Niinpä moni suuttui, kun El Chapon nykyinen vaimo Emma Coronel Aispuro esiintyi tv-kanava VH1:n kartellielämää käsittelevässä tosi-tv-ohjelmassa marraskuussa.

Kartellin naiset, lapset, siskot, sedät ja tädit ovat rikastuneet huumeilla. Heidän rahansa ovat verirahoja, ja he ovat satumaisen rikkaita.

Ökyomaisuuden haaliminen liittyy vahvasti kartelliväen imagoon. Meksikon presidentti ilmoitti viime vuonna El Chapon omaisuuden arvoksi noin 14 miljardia dollaria.

Kun hänelle julistettiin elinkautinen tuomio Yhdysvalloissa kesällä 2019, Meksiko ilmoitti, että takavarikoidut varat kuuluvat heidän mielestään Meksikon valtiolle. Meksikon viranomaiset olivat silloin huutokaupanneet jo 77 autoa, kelloja, timanttikoruja sekä upeita taloja, joista pääsi ulos erilaisia salatunneleita pitkin.

Nyt El Chapon tytär, vastanainut nuori rouva on tuotteistanut isänsä. El Chapo 701 myy vaatteita, kenkiä, jopa olutta.

El Chapon nimellä myydään myös olutta. Kuva: FERNANDO CARRANZA / Reuters

Mexico News Dailyn mukaan tuottoja käytettäisiin vankien sopeuttamiseen takaisin yhteiskuntaan sekä vieroitushoitojen tukemiseen.

Kalifornian Yuba Cityssa toimivan liikkeen sivuilta löytyy satasen huppareita, noin neljänkymmenen euron lippiksiä, pelikortteja sekä vyö, joka maksaa 729 euroa.

Tuotekuva yhdysvaltalaisen El Chapo -tuotteiden jälleenmyyjän sivuilta. Kuva: Ladyboss 701

El Chapo 701 -vyö. Kuva on Guadalajarassa tammikuussa järjestetystä IM Intermoda -muotitapahtumasta. Kuva: Ulises Ruiz / AFP

El Chapo 701 -lippalakkeja IM Intermoda -tapahtumassa Meksikossa tammikuussa. Kuva: Ulises Ruiz / AFP

Sosiaalinen media on omiaan siihen, että itsestä luodaan halutun kaltainen mielikuva. Mutta järjestäytynyt rikollisuus ei keksinyt itsensä tuotteistamista Instagram-aikana, vaan ilmiö on paljon vanhempi.

Yhdysvaltojen Los Angelesissa pelätyt jengit Crips ja Bloods käyttivät värejä. Crips-väki pukeutui siniseen ja mustaan, Bloods-porukka suosi punaisia lippiksiä ja huiveja, kertoo Los Angelesin poliisi LAPD sivuillaan. Nuorilla kehotetaan tarkkailemaan varhaisina merkkeinä kiinnostuksesta jengijäsenyyteen esimerkiksi tietyn värisiä kengännauhoja ja tytöillä merkityksiä kynsilakan värissä.

Amerikkalaisten toisen maailmansodan veteraanien perustama moottoripyöräkerho keksi ensimmäisenä pukeutua liiveihin. Sopeutumisvaikeuksia kanavoitiin julistautumalla lainsuojattomaksi ja pukemalla päälle liivit, joiden selässä oli pääkallokuvio. Oli syntynytmyöhemmin pikaruokaketjujen franchising-periaatteen tapaan ympäri maailman levinnyt brändi nimeltä Helvetin enkelit.

Nykyään Helvetin enkelien logo on rekisteröity tavaramerkki. Niin ristiriitaista kuin onkin julistaa olevansa lainsuojaton ja edellyttää samalla muilta lain noudattamista, tämä rikollinen moottoripyöräjengi on haastanut logonsa kaltaisten kuvien käytöstä oikeuteen niin leluyhtiö Toys’R’Usin, Amazonin kuin tv-kanavaperhe MTV Networksin, yhdysvaltalainen lakiyhtiö Mintz kertoo. Monet tapauksista on lopulta sovittu oikeussalin ulkopuolella.

Helvetin enkeleillä on useita fanituotteita ja kauppoja, joissa niitä myydään. Kilpaileva Bandidos-jengi toimii vastaavasti, ja sen punakeltaisia värejä tapaa esimerkiksi eräistä tatuointiliikkeistä.

Ainakin Helvetin enkelit osaavat rakentaa mielikuvia myös uudenaikaisemmassa ympäristössä. Instagramista löytyy kuvia fanituotteista Tokiossa, liivimiehistä Turkista, vähäpukeisia naisia ison moottoripyörän selässä Brasiliassa.

Moottoripyöräjengit eivät kuitenkaan ole löytäneet edelläkävijän asemaa ainakaan sosiaalisessa mediassa. Siellä nuoremmat käyttäjät jyräävät.

Varsinkin Meksikossa Sinaloan kartellin vanhempien sukupolvien pari- ja kolmekymppiset jälkeläiset ovat luoneet rehvakkaan kulttuurin erilaisille somen alustoille. Esimerkiksi El Chapon poika Ivan Archivaldo Guzmán käyttää sekä Twitteriä että Instagramia. Hän pitää erityisesti nopeista ja kalliista autoista.

Kiiltävät pyssyt, setelirullat ja autot näyttävät olevan trendi. Instagramia selaamalla vastaan tulee jonkinlainen muotitili, Narco Lujos eli huumekaupan ylellisyys. Tililtä löytyy jopa tiikerinpentu poseeraamassa jonkun sylissä. Vice-lehden vuonna 2015 haastattelema paikallinen eläintenkasvattaja kertoikin myyneensä tiikerinpennun 100 000 pesolla eli noin 4 800 eurolla.

Tiikerin kuvan julkaisi myös Damaso Lopez Serrano, jonka on uutisoitu olleen El Chapon poikien läheinen ystävä. Lopez Serranon, lempinimeltään Mini Lic, on huhuttu olevan myös itsensä El Chapon kummipoika, mutta julkisista lähteistä asialle ei löydy kohtuullisella vaivalla vahvistusta.

Lopez Serrano vaikuttaa vanhojen uutisjuttujen perusteella eläinrakkaalta: hänen Instagramissaan on esitelty tiikerinpennun lisäksi myös ainakin pantteri ja husky, mutta myös isoja automaattiaseita, kullattuja käsiaseita, huumeita, Budweiser-olutta ja kaikenlaisia setelipinoja. Instagram-tili on sittemmin poistettu, mutta kuvakaappauksia löytyy Houston Chroniclen julkaisemasta artikkelista.

Erilaisten värisuodatinten ja silottavien efektien lävitse maailma näyttää juuri siltä, miltä julkaisija haluaa sen näyttävän. Todellisuus on kuitenkaan harvoin yhtä hehkeä.

Lopez Serrano, Mini Lic, antautui Yhdysvaltojen viranomaisille kesällä 2017 noin puoli vuotta sen jälkeen, kun El Chapo oli jäänyt kiinni. Vice-lehden mukaan El Chapon vangitseminen johti siihen, että Lopez Serranon isä ryhtyi tavoittelemaan El Chapon saappaita kartellin johdossa, mikä rikkoi Lopez Serranon ja El Chapon poikien välit.

Nykyään Lopez Serrano on tunnustanut syyllistyneensä huomattavien huumemäärien salakuljettamiseen ja tekee yhteistyötä Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa. Kartelliväki on uhannut tappaa hänet vasikoinnista eli poliiseille puhumisesta.

Kartellielämän realismia pääsee kurkistamaan, kun raaputtaa aihetunnisteita eli hashtageja vähän huumekauppiasglamouria syvemmälle. Kartelliviittauksia seuraamalla löytyy tilejä, joiden käyttäjien voisi arvailla olevan arvohierarkiassa alempana. Aiemmin helmikuussa meksikolaiset viestimet kauhistuivat, kun eräällä Instagram-tilillä esiteltiin noin 12-vuotias poika raskaiden konetuliaseiden kanssa. ”El Plebito”, suomeksi nuori cowboy, kuvailtiin Sinaloan kartellin palkkamurhaajapojaksi.

Tilin videoilla El Plebito matkustaa helikopterin kyydissä, osallistuu jengien partiointiin ja kuvaa vierestä tulitaisteluita. Julkaisut vilisevät kalašnikoveihin ja Coltin Armalite -aseisiin viittaavia aihetunnisteita, ja yhdellä videolla näkyy kuvaajan haavoittunut kaveri.

Rikolliset, jotka haluavat jakaa tekemisiään yleisölle, tunnetaan toki myös muualla kuin Meksikossa.

Britanniassa sosiaalisen median kautta julkkiksiksi ovat nousseet albanialaista siirtolaisista koostuvien nuorten miesten ryhmät. Yksi niistä kutsui itseään nimellä Hellbanianz. Sen hallussa oli brittilehti The Guardianin mukaan siivu Lontoon kokaiinikauppaa. Brittiläisten iltapäivälehtien mukaan Hellbanianzin kuvastoon kuului ainakin kullanvärinen BMW, 50 punnan seteleitä, drinkkejä, aseita ja vähäpukeisia naisia.

Jopa Suomesta löytyy helposti ainakin yksi esimerkki. Suomen suurimmassa huumejutussa pääsyytettynä oleva Janne ”Nacci” Tranberg on ollut ahkera sosiaalisen median käyttäjä. Syyttäjän mukaan Tranberg ja hänen yhteistyökumppaninsa ovat masinoineet Suomeen muun muassa yli 200 kiloa amfetamiinia ja kosolti muita huume- ja dopingaineita.

Tranbergin Instagram-tililtä löytyy kuvia kuuluisan jääkiekkoilijan kanssa, selfieitä aurinkolaseissa turkki päällä, ilman aurinkolaseja, huvijahdin kyydistä, etsintäkuulutettuna rikollisena. Vielä viikkoja ennen pidättämistään Espanjan Esteponassa hän julkaisi Instagramissa rantakuvan, jossa kertoi olevansa Kap Verdellä.

”Hänestä tuli Suomessa näyteikkuna tyyliin, jossa jengiläiset pukeutuvat rasvabuutsien ja pitkien hiusten sijaan pipoihin, muotivaatteisiin ja tennareihin”, kirjoitti HS:n rikostoimittaja Mikko Gustafsson. Esitutkinta-aineistosta tyylittelyä löytyy lisää: kuva Rolex-kellosta ja kassillinen seteleitä. Esitutkinnan mukaan Tranberg on kuvannut itsensä myös poseeraamassa rahojen kanssa.

Tranberg on ollut mieltynyt julkisuuteen: hänen pakomatkansa aikana julkaistiin jopa toimittajan toimittama muistelmateos, ja esitutkinnassa löytyneiden muistiinpanojen perusteella haaveissa kangasteli toinenkin kirja.

”Vaarallinen ennakkotapaus” – Meksikolainen kaupunki suistui kaaokseen, kun viranomaiset yrittivät pidättää huumeparoni El Chapon pojan

Huumeparoni ”El Chapon” tuomio on yhden aikakauden loppu: huumesodan voittaminen voi olla entistä vaikeampaa

Miljardien eurojen huume­kartellia johti vaino­harhainen mies – Avain­todistaja kertoi, miten El Chapo vakoili alaisiaan, vaimoaan ja rakastajatartaan

Esitutkintamateriaali: Tällainen oli huumeliigan pomoksi syytetyn Janne ”Nacci” Tranbergin elämä – ”Huumepoliisi pyörtyisi jos tietäisi”