Ulkomaat    |   Kolumni

Koronakaranteenin uhka ajoi minut Pekingistä Hongkongiin

Pekingin ohjeen mukaan toiseen ihmiseen kannattaa pitää vähintään metrin etäisyys, ja loman jälkeen koko perhettämme olisi odottanut kahden viikon kotikaranteeni, kirjoittaa HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari, joka työskentelee nyt Hongkongista käsin.

Hei Hongkongista! Täällä hissin nappulat on peitetty kelmuilla ja tarjoilijat pyyhkivät pöytiä kumihanskoissa.

Kun mummo saa yskäkohtauksen ravintolassa, ihmiset lehahtavat kauhistuneina kauemmas. Metrossa kaikilla on maski kasvoillaan, vaikka niistä tuskin on edes mainittavaa suojaa.

Asemilla naisääni jakaa ohjeita siitä, miten koronavirukselta voi yrittää välttyä. Kahvilassa tarjoilija puhdistaa erikseen jokaisen sisääntulijan kädet. Tuttava muistuttaa tekstiviestillä, että desinfioi, desinfioi, desinfioi!

Paikallisten koronavirukseen liittyvä hätäännys on ajoittain käsinkosketeltavaa. Monien ulkomaalaisten mielestä se tuntuu ylimitoitetulta, usein minustakin.

Hongkongin ahtailla kauppakujilla kulkiessa kuitenkin tajuaa myös pelkojen syyt. Kalatorilla käteinen vaihtaa omistajaa nopeaan tahtiin, käytävällä ei mahdu kulkemaan koskematta toiseen. Metrossa on otettava kiinni samasta kaiteesta kuin kaikki muutkin.

Hongkong on yksi maailman tiheimmin asutuista paikoista. Jos virus riistäytyisi käsistä täällä, jälki olisi helposti rumaa. Se on koettukin: silloin viruksen nimi oli sars.

Kuuntelin hiljattain epidemia-asiantuntija Ian Lipkinin verkkoluentoa. Hän sanoi, että uuden koronaviruksen vaarallisin piirre on se, että osalla sairastuneista tauti on lievä ja oireet muistuttavat nuhakuumetta.

Ihminen ei välttämättä edes tajua sairastavansa tai suhtautuu tautiin pelkkänä flunssana – ja varomattomana tartuttaa sen ehkä johonkin perusterveydeltään heikompaan, jolle se voi olla kuolemaksi.

Kotini on Pekingissä. Kun virus alkoi toden teolla levitä, olin kiinalaisen uudenvuoden lomalla Uudessa-Seelannissa. Uusivuosi on Kiinan suurin juhla, ja koko maa hiljenee sen viettoon. Tällä kertaa hiljaisuudesta tuli syvempi ja pidempi kuin edellisinä vuosina: monta kaupunkia suljettiin kokonaan.

Pekingissä viruksentorjuntaoperaatio käski ihmisten pysytellä kodeissaan. Kaikenlaiset kokoontumiset kiellettiin, ja asuintalojen porteilla ryhdyttiin tekemään kuumemittauksia. Meidän talossamme jatkoseurantaan joutui, jos ruumiinlämpö ylitti 37,3 astetta.

Koronaviruksen lonkerot ylsivät Uuden-Seelannin rannoille ja vuoristoon. Meille tuli ilmoitus, että taloyhtiömme kieltää vierailijat. Peking julkaisi ohjeita asukkailleen: toiseen ihmiseen kannattaa pitää vähintään metrin etäisyys.

Pekingin opetusvirasto alkoi vaatia kuumeraportteja. Lähetimme ja lähetämme joka päivä raportin lapsemme terveydentilasta.

Opetusvirasto, lehdistöviranomainen ja taloyhtiö ilmoittivat, että loman jälkeen koko perhettämme odottaa kahden viikon kotikaranteeni, koska olemme matkustaneet Pekingin ulkopuolella. Sillä ei ollut väliä, matkustiko virusytimeen Wuhaniin vai nollan tartuntatapauksen Uuteen-Seelantiin.

Suomenkin ulkoministeriö kehotti välttämään tarpeetonta matkustamista Manner-Kiinaan.

HS päätti, että minä jään Hongkongiin. Perheeni lensi Suomeen.

Se sopi sinänsä hyvin, sillä koulut ja päiväkodit ovat Kiinassa yhä kiinni. Kevätlukukauden piti alkaa maanantaina, mutta alku siirtyy näillä näkymin ainakin maaliskuulle. Luokkakaverin äiti kertoi, että he ovat olleet sisällä jo kolme viikkoa.

Moni on kysynyt arviota siitä, kuinka kauan tätä jatkuu. Vastaaminen on mahdotonta, sillä viruksesta tiedetään varmaksi niin vähän.

Tällä viikolla Kiinassa osa ihmisistä alkoi palailla hiljalleen takaisin töihinsä. Lähiviikot näyttävät, seuraako arjen alkamisesta uusi tartunta-aalto. Eräs asiantuntija neuvoi, että koronakeväässä ei kannata niinkään seurata Kiinan ilmoittamia virallisia lukuja tai propagandauutisia, vaan rajoitustoimia ja niiden purkua. Ne ovat selkein merkki.

Itsekin mietin rajoituksia joka päivä.

Pekingissä on yli 20 miljoonaa ihmistä ja alle 400 tartuntaa. Täällä Hongkongissa väkeä on seitsemän miljoonaa ja sairastuneita 50. Lukujen valossa virustartunnan saaminen on epätodennäköistä.

Tällä hetkellä Peking on ankea paikka. Se ei johdu yksin viruksesta vaan siitä, että arki on muuttunut liki mahdottomaksi.

Kirjoittaja on HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja, joka tällä hetkellä työskentelee Hongkongista käsin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää