Ulkomaat

Koronavirukseen kuoli vuoro­kaudessa 250 ihmistä, tartunta­määrissä merkittävä kasvu – Mistä taudin uudessa määrittely­tavassa on kyse?

Kiinan viranomaiset perustelevat lähes 15 000:ta uutta tartuntaa määrittelytavan muutoksella.

Kiinassa viranomaiset ovat alkaneet määritellä koronavirustartuntoja uudella tavalla. Tämä aiheutti torstaina merkittävät lisäykset maan päivittäin kertomiin kuolleisuus- ja tartuntalukuihin. Kiinalaisviranomaisten lausunnosta kertovat useat kansainväliset uutismediat.

Pelkästään Hubein maakunnassa kerrottiin ainakin 242 uudesta koronaviruskuolemasta. Yhteensä uuteen koronavirukseen on nyt kuollut ainakin 1 350 ihmistä.

Uusia tartuntoja on Hubein maakunnassa todettu keskiviikon jälkeen yli 14 800. Päivittäisiä uusia tartuntoja on pitkään raportoitu 2 000–3 000, joten kyseessä on merkittävä hyppäys.

Hubein maakunnassa käyttöön otettu uusi laskentatapa on herättänyt kysymyksiä siitä, onko Kiina tietoisesti pyrkinyt maalaamaan tautitilanteesta todellisuutta ruusuisemman kuvan, ja voiko Kiinan ulospäin antamiin lukuihin ylipäätään luottaa.


Mistä uudessa taudin määrittelytavassa on kyse?

Yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n mukaan uudessa laskutavassa ovat mukana sekä testein todetut että oireiden perusteella diagnosoidut covid-19-tartunnat.

Käytännössä siis koronavirustartunnaksi tilastoidaan myös tapaukset, joissa oireet muistuttavat koronavirustartuntaa, ja jos esimerkiksi keuhkokuvissa on todettu tulehduksia.

Uusi tilastointitapa on otettu käyttöön vain Hubein maakunnassa, joka on virustaudin keskuspesäke. Kiinan viranomaiset perustelivat oireiden perusteella diagnosoitujen lisäämistä tartunnan saaneiden joukkoon sillä, että näin ihmisten on mahdollista päästä hoitoon varhaisemmassa vaiheessa.

242 uudesta kuolemasta Hubein maakunnassa 135 oli oireiden perusteella diagnosoituja tapauksia.

Uusi laskentatapa selittäisi viranomaisten mukaan torstaina raportoiduista 14 840 uudesta tartunnasta 13 332 tapausta.

Hongkongissa ilmestyvä South China Morning Post -lehti kertoo, että covid-19-tartunnan toteamiseen käytetyistä testipakkauksista on ollut pulaa koko Kiinassa.

Lue myös kirjeenvaihtajan kommentti: Laskutavan muutos näyttää, miten vähän Kiinan tilastoihin voi luottaa

Miten Maailman terveysjärjestö WHO reagoi?

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Kiinan nyt tekemä määritelmän rukkaus on tartuntatautitilanteissa tavanomaista, kertoo CNN.

”Kun tilanne muuttuu ja kehittyy, määritelmiä muutetaan, jotta voidaan olla varmoja taudin asianmukaisesta seurannasta. Näin he (Kiina) ovat viime aikoina tehneet”, WHO:n edustaja Sylvie Briand sanoi uutiskanavan mukaan.

WHO on kuvannut koronavirusta hyvin vakavaksi uhaksi maailmalle, mutta se on myös aiemmin kiitellyt Kiinan tiedotusta tartunnoista. Jotkut ovat kuitenkin epäilleet, ettei Kiina kerro kaikkea uuden koronaviruksen leviämisestä ja sairastuneiden määristä. Kritiikki kumpuaa osin vuosien 2002–2003 sars-viruksesta, jonka leviämistä Kiina pyrki salailemaan.

Kiinalainen kansallisen terveyskomission tutkija Zhong Nanshan sanoi tiistaina, että tartuntamäärien huippu nähdään todennäköisesti helmikuun keskivaiheilla tai loppupuolella. WHO:n edustaja Michael Ryan puolestaan kiirehti toteamaan, että on liian aikaista tehdä ennustuksia ”epidemian alusta, keskikohdasta tai lopusta”.

Yhteensä tartuntoja on Manner-Kiinassa uusien lukujen myötä todettu lähes 60 000. Määrä voi vielä kasvaa, sillä maan viranomaiset julkaisevat koko Kiinan tartuntaluvut yleensä Hubein lukujen jälkeen.Uusi koronavirus alkoi levitä joulukuussa Hubeissa sijaitsevasta Wuhanin kaupungista. Koko Hubeissa on karanteenissa ainakin 56 miljoonaa ihmistä. Eristykset ja matkustusrajoitukset ovat laajasti käytössä eri puolilla Kiinaa.

Kiinan YK-edustaja Zhang Jun vastasi keskiviikkona paikallisviranomaisten toiminnan hitautta koskevaan kritiikkiin. Hänen mukaansa Kiinan toiminta on ollut ”avointa, läpinäkyvää ja erittäin vastuullista”.

WHO:n covid-19:ksi nimeämää virusta on tavattu jo lähes 30 maassa. Tartunnan saaneita on Kiinan ulkopuolella yli 500.

Risteilyalus suurin tartuntakeskittymä Kiinan ulkopuolella

Japanissa eristyksissä olevasta risteilyaluksesta on tullut suurin koronavirustartuntojen keskittymä Kiinan ulkopuolella, ja torstaina kerrottiin jälleen uusista tartunnoista.

Uusia tartuntoja on Japanin terveysministerin Katsunobu Katon mukaan 44, joten yhteensä jo noin 220 ihmistä on saanut laivalla koronavirustartunnan.

Diamond Princess -alus määrättiin karanteeniin heti, kun se saapui Japanin rannikolle viime viikon alkupuolella. Laivalla oli alun perin noin 3 700 ihmistä, mutta sairastuneita on siirretty pois laivalta saamaan hoitoa.

Karanteenin on määrä kestää 19. helmikuuta asti, mutta terveysministerin mukaan laivalta aiotaan seuraavaksi siirtää pois myös ikääntyneitä, negatiivisen testituloksen saaneita ihmisiä. Heidät siirrettäisiin maan hallinnon määräämiin tiloihin.

Karanteenin toimivuus on herättänyt lisääntyvää huolta sen jälkeen, kun tartuntamäärät laivalla ovat eristyksestä huolimatta jatkuvasti kasvaneet. Matkustajat joutuvat oleskelemaan pääosin hyteissään.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää