Kirjeenvaihtajan kommentti: Koronavirustapausten laskutavan muutos näyttää, miten vähän Kiinan tilastoihin voi luottaa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kirjeenvaihtajan kommentti: Koronavirustapausten laskutavan muutos näyttää, miten vähän Kiinan tilastoihin voi luottaa

Kiinassa, jos missä, osataan pelata tilastoilla, kirjoittaa HS:n Kiinan-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari.

Sairaalan työntekijä ja potilaita Caidianin sairaalan eristysosastolla Wuhanin alueella helmikuun alussa.

Sairaalan työntekijä ja potilaita Caidianin sairaalan eristysosastolla Wuhanin alueella helmikuun alussa. Kuva: CHINA DAILY / Reuters

Julkaistu: 13.2. 9:04

Tänään Kiina ilmoitti rajusta noususta uuden koronaviruksen sairastuttamien eli covid-19-tapausten määrässä. Tilastointitavan muutoksen takia uusia tapauksia ilmoitettiin lähes 15 000, kun aiemmin kasvu on ollut muutamia tuhansia päivässä. Nyt tapauksia on Kiinassa yli 60 000.

Kuvituskuva

Muiden muassa The Economist -lehden toimittaja Simon Rabinovitch twiittasi sen, minkä tämän päivän uutinen vahvistaa todeksi: Kiinan ulospäin antamien lukujen perusteella korona­virus­kevään kulkua on täysin mahdotonta ennustaa.

Jos tilastointitapaa ei olisi muutettu, tapausten trendi näyttäisi laskevalta – se on twiitin punainen viiva. Mutta kun muutos tehtiin, tautimäärän viiva kääntyi jyrkkään nousuun.

Yhtäkkinen tautitapausten nousu näkyy myös HS:n päivittyvässä grafiikassa, joka kokoaa koronavirustapauksia Johns Hopkinsin yliopiston ylläpitämästä tietokannasta. Grafiikan tiedot perustuvat Yhdysvaltain, Euroopan unionin, WHO:n ja Kiinan virallisiin lukuihin.

Ja Kiinassa, jos missä, osataan pelata tilastoilla.

Lue myös: Koronavirukseen kuollut vuorokaudessa lähes 250 ihmistä, myös tartuntamäärissä merkittävä kasvu

Hubein uusissa tilastoissa potilaita on kolmessa kategoriassa.

Jos potilaalla on kuumetta tai hengitysongelmia ja muutoksia valkosoluissa tai lymfosyyteissa, hänet määritetään epäillyksi tapaukseksi. Nämä potilaat eivät näy tilastossa.

Jos potilaalla on lisäksi tietokonetomografiatutkimuksella todettu keuhkokuume, hänet määritellään kliinisesti vahvistetuksi tapaukseksi. Tästä päivästä lähtien myös nämä tapaukset ovat tilastoissa.

Kolmas ryhmä on potilaat, jotka on vahvistettu testein. He näkyvät tietenkin tilastoissa myös.

Hubeissa on kerrottu toistuvasti, että klinikoilla on pulaa testeistä ja resursseista.

Lue myös: Flunssa vain jatkui, ja lopulta Tian Fuxin joutui viikoiksi lukkojen taakse – Kiinalais­mies kertoo HS:lle, millaista on olla sairaalassa korona­viruksen riivaamassa Wuhanissa

Moni asiantuntija on todennut helmikuun viimeisten viikkojen olevan tärkeitä viruksen etenemisen näyttäjinä. Tuleeko uusi tartuntapiikki, kun ihmiset alkavat pikkuhiljaa palata työpaikoilleen?

Kiinnostava yksityiskohta on, että uusi tilastointitapa on käytössä tällä hetkellä vain Hubeissa. Muualta Kiinasta raportoidaan edelleen vain tapaukset, jotka on vahvistettu testein.

Jos Hubein tänään julistama tilastointitapa otetaan muualla maassa käyttöön, hyppäyksiä virallisesti ilmoitetuissa potilasluvuissa voi olla luvassa lisää.

Sitten on vielä se todellinen tilanne, joka on jossain tilastojen takana suljetussa Keski-Kiinan maakunnassa.

Lue myös: Miksi kukaan ei ole kuollut koronavirukseen Zhejiangissa, jossa on yli tuhat tartuntaa? Kiinan luvut herättävät kysymyksiä ja epäilyksiä vääristelystä

Koronavirukseen kuoli vuoro­kaudessa 250 ihmistä, tartunta­määrissä merkittävä kasvu

Flunssa vain jatkui, ja lopulta Tian Fuxin joutui viikoiksi lukkojen taakse – Kiinalais­mies kertoo HS:lle, millaista on olla sairaalassa korona­viruksen riivaamassa Wuhanissa

Kolumni|Koronakaranteenin uhka ajoi HS:n kirjeenvaihtajan Pekingistä Hongkongiin: ”Kannattaa seurata rajoituksia ja niiden purkua”

Miksi kukaan ei ole kuollut koronavirukseen Zhejiangissa, jossa on yli tuhat tartuntaa? Kiinan luvut herättävät kysymyksiä ja epäilyksiä vääristelystä

Seuraa uutisia tästä aiheesta