Ulkomaat

Kirjepommikiristäjä piinaa Alankomaita, kirjeiden lähettäjä vaatii lunnaita krypto­valuutta bitcoineina

Tähän mennessä on löydetty jo kymmenkunta kirjepommia, jotka oli lähetetty sattumanvaraisilta näyttäviin osoitteisiin.

Alankomaiden poliisi kertoi torstaina löytäneensä ja tehneensä vaarattomaksi jälleen uuden kirjepommin, kertoo uutistoimisto Reuters. Kirjepommi oli tällä kertaa lähetetty it-yhtiö Unisysin toimistoon Leusdenissa lähellä Utrechtiä.

Toinen kirjepommi syttyi tuleen torstaina ING-pankissa Amsterdamissa. Kukaan ei loukkaantunut tilanteissa.

Torstaina löydetyt kirjepommit olivat viimeisin tapahtumasarjassa, joka käynnistyi ilmeisesti jo joulukuun lopussa. Tähän mennessä viranomaisten tietoon on tullut ainakin kymmenen kirjepommia, jotka on lähetetty ilmeisesti sattumanvaraisiin osoitteisiin. Kirjekuorissa on ollut pommin lisäksi kiristyskirje, jossa vaaditaan lunnaita.

Ennen torstain kirjepommilöytöä viimeksi keskiviikkona poliisin tietoon tuli Alankomaissa kaksi tapausta, joissa kirjepommit räjähtivät toimistoissa. Kukaan ei loukkaantunut räjähdyksissä.

Toinen kirjepommeista räjähti keskiviikkona Abn Amro -pankin postitushuoneessa Amsterdamissa ja toinen kopiointifirma Ricohin tiloissa Kerkradessa lähellä Saksan rajaa, kertoo uutistoimisto AFP.

”Kiristyskirjeessä vaaditaan maksua bitcoineissa”, Alankomaiden poliisi sanoi tiedotteessa keskiviikkona viitaten kirjepommin sisältämään kirjeeseen. Bitcoinit ovat virtuaalivaluutta.

Lähettäjä uhkasi kiristyskirjeessä lähettää lisää räjähtäviä kirjeitä, mikäli maksua ei kuulu, hollantilainen uutistoimisto ANP raportoi.

Poliisi sanoi keskiviikkona pitävänsä mahdollisena, että kirjepommit kytkeytyvät ainakin seitsemään aiempaan tapaukseen. Kirjepommeja on lähetetty ilmeisesti sattumanvaraisiin kohteisiin joulukuun lopusta alkaen.

Aiemmissa tapauksissa kirjeitä on lähetetty hotelleihin, huoltoasemille ja perintätoimistoon.

Poliisin tiedottaja sanoi keskiviikkona, että Abn Amro -pankin työntekijä oli kuullut kirjeestä sihisevää ääntä ja heittänyt kirjeen kädestään. Sen jälkeen oli kuulunut heikohko pamahdus.

Kopiointifirma Ricoh sanoi tiedotteessa, ettei kirjepommi vahingoittanut ketään, mutta ”asianosaiset olivat tietysti hyvin järkyttyneitä”, uutistoimisto AFP kertoo.

Poliisi kehotti ihmisiä tarkkaavaisuuteen. Keskiviikkona löydetyt kirjepommit oli asennettu valkoisiin, pehmustettuihin kirjekuoriin, joissa oli kaksi postimerkkiä sekä erilliselle paperille printattu osoite, joka oli päällystetty läpinäkyvällä muovilla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää