Ulkomaat

Salaista palvelua vaaditaan tilille Trumpin hotelleihin käytetyistä raha­summista: ”Presidentti tietää, miten pahalta se näyttää”

Edustajainhuone innostui tutkimaan asiaa, kun The Washington Post kertoi, että Trumpin turvamiehet saattavat maksaa yöstä Mar-a-Lagossa jopa 650 dollaria huoneelta.

Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii salaiselta palvelulta selvitystä siitä, kuinka paljon se käyttää veronmaksajien rahoja presidentti Donald Trumpin omistamiin majapaikkoihin.

Edustajainhuoneen valvontavaliokunta innostui tutkimaan asiaa, kun The Washington Post kertoi, että Trumpin turvamiehet ovat maksaneet yöstä presidentin Mar-a-Lago-kartanossa jopa 650 dollaria per huone.

Keskiviikkona julkaistussa kirjeessä demokraattien johtama valiokunta vaatii, että salainen palvelu paljastaa aiemmin pimittämänsä matkakulut.

”Trumpin hallinnon läpinäkyvyyden puute herättää vakavia kysymyksiä veronmaksajien rahojen käytöstä”, kirjeessä lukee.

Lue myös HS:n erikoisartikkeli: Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi

Trump on viettänyt noin kolmanneksen presidenttikaudestaan hänen omistamissaan hotelleissa ja golfklubeilla.

Eri kansalaisjärjestöjen ylläpitämien laskureiden mukaan hän on viettänyt yrityksensä Trump Organizationin tiluksilla presidenttinä yli 340 päivää. Trump omistaa yhä yrityksensä, vaikka hän onkin jättänyt sen johtamisen lapsilleen.

The Washington Post kertoi viime viikolla, että salainen palvelu on maksanut Mar-a-Lagon hotellihuoneista 400–650 dollaria yöltä kymmeniä kertoja.

Lisäksi se on maksanut 17 000 dollaria kuukaudessa pienestä mökistä Trumpin golfklubilla New Jerseyssä. Vuokra on alueen muiden loma-asuntojen hintatasoa huomattavasti korkeampi.

Lehden näkemien kuittien mukaan salainen palvelu on ostanut Trumpin yrityksen palveluita yhteensä ainakin 471 000 dollarilla. Kuitit kattavat kuitenkin vain murto-osan kuluista, joten summa lienee todellisuudessa luultavasti paljon isompi.

Kongressin valvontaviranomainen GAO selvitti vuonna 2017, että silloin Trumpin matkat Mar-a-Lagoon maksoivat liittovaltiolle noin 3,4 miljoonaa dollaria kappale. Salaisen palvelun osuus oli 1,3 miljoonaa per matka.


Salainen palvelu on ollut harvinaisen vaitonainen siitä, kuinka paljon dollareita se kuluttaa Trumpin yrityksen tarjoamiin palveluihin.

Sen pitäisi kertoa kongressille puolen vuoden välein, kuinka paljon veronmaksajien rahaa presidentin suojeluun uppoaa. Salainen palvelu on tehnyt raportit vain kolmesti Trumpin presidenttikauden aikana, ja nekin ovat olleet puutteellisia.

Senaatin demokraatit yrittivät saada tietoja presidentin matkakuluista jo joulukuussa, mutta valtiovarainministeriö kertoi viivästyttävänsä julkistusta syksyn presidentinvaalien yli.

”He pitävät meitä täysin pimennossa”, demokraattisenaattori Tom Udall sanoi viime viikolla The Washington Postille.

”[Trump] yrittää piilottaa yksityiskohdat kansalta, koska hän tietää, miten pahalta se näyttää.”


Trump on herättänyt huomiota käyttämällä erityisesti Mar-a-Lagon kartanoa Floridassa ”toisena Valkoisena talona”.

Hän kutsuu sinne muiden valtioiden johtajia ja keskustelee luottamuksellisista asioista keskellä klubilla lomailevia ihmisiä.

Vaikka vieraat pääsevät Mar-a-Lagossa lähelle vallan ydintä, paikan turvajärjestelyt ovat mittavat. Salainen palvelu tarkistaa hyvissä ajoin etukäteen kartanon vieraiden taustat, ja paikan päällä klubin jäsenet ja näiden autot käydään huolella läpi.

Uutiskanava NBC:n haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan kartanossa partioi noin 300 salaisen palvelun työntekijää presidentin vierailujen aikana.

Video esittelee Mar-a-Lagon kartanon keskeiset paikat:Trump Oragnization on aiemmin vakuuttanut, että salainen palvelu maksaa yrityksen hotelleissa yöpymisestä vain siivous- ja ylläpitokulut. Se tuskin pitää paikkaansa, sillä pelkkä siivous ei matkailualan asiantuntijoiden mukaan voi maksaa 650 dollaria huoneelta edes luksushotellissa.

Salainen palvelu kommentoi The Washington Postin uutista lyhyellä tiedotteella, jossa se sanoi tasapainottelevansa ”toiminnan turvallisuuden ja resurssien oikeudenmukaisen jakamisen välillä”.

Kuvio huolestuttaa monia presidentin arvostelijoita. Kansalaisjärjestö Citizens for Responsibility and Ethics in Washington laski viime vuonna, että Trumpin käytös on aiheuttanut jo yli 2 300 eturistiriitaa hänen hallintonsa ja liiketoimiensa välille.

Liittovaltiotason lait poliitikkojen eturistiriidoista eivät koske presidenttiä ja varapresidenttiä. Salaisella palvelulla puolestaan ei ole ylärajaa sille, kuinka paljon se voi käyttää rahaa presidentin suojeluun.

Trumpin yritys voi siis laskuttaa hänen turvamiehiltään juuri niin paljon kuin haluaa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  5. 5

   Nuori norjalaistähti Haaland, 19, tyrmäsi Neymarin ja jättiseura PSG:n

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  4. 4

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää