Ulkomaat

Nimikiista kuohuttaa taas Pohjois-Makedoniaa: Hallituksen ministeri vaatii saada käyttää vanhentuneita kylttejä, joissa lukee pelkkä Makedonia

Kansalliskonservatiivien vastustamasta nimenmuutoksesta on kasvamassa kuuma vaalikysymys.

Makedoniasta tuli Pohjois-Makedonia viime vuoden helmikuussa, mutta kädenvääntö maan nimenvaihdoksesta ei ole vieläkään ohi.

Sitkeä vastarinta tiivistyy väliaikaishallituksen työministeriin Rashela Mizrahiin, joka on kieltäytynyt esiintymästä ministeriönsä lehdistötilaisuuksissa uudella nimellä varustetun virallisen kyltin edessä. Hän on käyttänyt vanhaa.

Asiasta kertovat muiden muassa uutissivusto Balkan Insight ja Yhdysvaltain ulkomaanpalvelu Radio Free Europe.

Mizrahi on perustellut asiaa ”moraalisella velvollisuudellaan ” korjata ”vääryys”.

”Voin maksaa sakot, jos se on siitä kiinni”, hän sanoi Balkan Insightin mukaan.

Väliaikainen pääministeri Oliver Spasovski kertoi keskiviikkona esittävänsä parlamentille Mizrahin erottamista. Spasovski perusteli kantaansa sillä, että Mizrahi on ”tietoisesti ja tarkoituksella loukannut perustuslakia ja siten vaarantanut maamme euroatlanttisen tulevaisuuden”.

Nimikiista on palaamassa kuumaksi perunaksi Pohjois-Makedonian ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa huhtikuussa.

Mizrahi edustaa kansalliskonservatiivista ja Venäjän-mielistä pääoppositiopuoluetta, jolla on asemastaan huolimatta ministerinsalkkuja väliaikaishallituksessa. Nimenmuutoksen ajoi läpi länsimielisen ja sosiaalidemokraattisen pääministerin Zoran Zaevin väistynyt hallitus.

Nimenmuutos sai yli 94 prosentin kannatuksen kansanäänestyksessä syyskuussa 2018, mutta oppositio oli kehottanut ihmisiä jäämään kotiin ja äänestysaktiivisuus jäi alle 37 prosentin. Etukäteen oli määritelty, että tulos pätee vain, jos yli puolet äänioikeutetuista saapuu uurnille. Zaevin hallitus kuitenkin tulkitsi voittaneensa perustellen, että päteväkään tulos ei olisi ollut sitova. Sen jälkeen sekä maan oma että Kreikan parlamentti hyväksyivät nimenmuutoksen.


Tarve nimenmuutokseen selittyi kiistalla Kreikan kanssa.

Jugoslavian entinen tasavalta Makedonia itsenäistyi vuonna 1991, mutta kreikkalaiset pitivät naapurimaansa kutsumista Makedoniaksi aluevaatimuksen esittämisenä ja historian omimisena. Antiikin aikakauden Makedonia keskittyi pääosin nykyisen Kreikan alueelle, ja sen valloittajakuningas Aleksanteri Suuri (356–323 eaa.) oli kreikkalainen, ei slaavi kuten suurin osa Pohjois-Makedonian asukkaista.

Kreikka on Euroopan unionin ja sotilasliitto Naton jäsen, ja se oli asettunut esteeksi naapurimaansa jäsenpyrkimyksille.

Nimenmuutos avasi Pohjois-Makedonialle nopean tien Nato-jäsenyyteen, ja se oli myös ehto EU-jäsenyydelle. Viime syksynä EU kuitenkin lykkäsi Pohjois-Makedonian jäsenyysneuvottelujen aloittamista, mihin pettynyt pääministeri Zaev reagoi ilmoittamalla ennenaikaisista vaaleista.

”Te kansalaiset päätätte, minkä suunnan valitsemme”, hän sanoi.

”Olemme EU:n tekemän historiallisen virheen uhreja. Olen pettynyt ja vihainen ja tiedän koko kansan tuntevan samoin.”

Huhtikuun vaalit ovat arvaamattomat. Viime vuoden lopussa tehdyssä mielipidekyselyssä länsimieliset sosiaalidemokraatit johtivat kansalliskonservatiiveja, mutta ero oli alle kaksi prosenttiyksikköä.

Zaev luovutti vallan väliaikaishallitukselle tammikuun alussa, sata päivää ennen vaaleja. Opposition istuminen väliaikaishallituksessa vaalien alla perustuu vuonna 2015 solmittuun sopimukseen, jonka tarkoitus on taata rehdit vaalit ja hälventää epäilyksiä vilpistä ja poliittisesta painostuksesta.

Kansalliskonservatiivien kieltäytyminen Pohjois-Makedonia-nimen käytöstä on aiheuttanut pulmia aiemminkin. Viime keväänä silloinen presidentti G’orge Ivanov kieltäytyi allekirjoittamasta lakeja, joissa käytettiin maan uutta nimeä.

Tämä ongelma katosi, kun toukokuussa presidentinvaalit voitti länsimielinen Stevo Pendarovski.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  4. 4

   Helsingin liikenteen synkimpänä vuotena auton alle kuolivat 7-vuotias koulupoika ja 54 muuta jalankulkijaa – mitä tapahtui vuonna 1965?

   Tilaajille
  5. 5

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää