Koronavirus on levinnyt potilaista hoitajiin ja lääkäreihin, Kiinan mukaan yli 1 700 terveyden­huollon työntekijää on saanut tartunnan - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Koronavirus on levinnyt potilaista hoitajiin ja lääkäreihin, Kiinan mukaan yli 1 700 terveyden­huollon työntekijää on saanut tartunnan

Perjantaina Kiinan viranomaiset kertoivat, että yli 1 700 sairastuneiden kanssa Kiinassa työskennellyttä on saanut tartunnan.

Lääkäri desinfioi terveysaseman sisäänkäyntiä Wuhanissa Kiinassa helmikuun alussa. Kuva: CHINA DAILY / Reuters

Julkaistu: 14.2. 5:09, Päivitetty 14.2. 22:34

Kiinassa koronaviruksen kuolin- ja tartuntaluvut nousevat edelleen, mutta eivät yhtä jyrkästi kuin vuorokausi sitten. Uusia tartuntoja raportoitiin Kiinassa perjantaina yli 5 000 ja kuolleita yli 120. Kaikkiaan virukseen oli perjantaina kuollut yli 1 380 ihmistä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Virukseen kuolleiden joukossa on kuusi sairaanhoitohenkilökuntaan kuulunutta. Lisäksi perjantaina Kiinan viranomaiset kertoivat, että yli 1 700 sairastuneiden kanssa Kiinassa työskennellyttä on saanut tartunnan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kiina on tarjonnut tarkkoja tietoja terveydenhuollon henkilökunnan tartunnoista, kirjoittaa brittilehti The Guardian. Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus piti tietoa merkittävänä.

”Tarvitsemme lisää tietoa aikajänteestä ja olosuhteista, joissa työntekijät sairastuivat”, hän sanoi The Guardianin mukaan.

BBC:n mukaan viruskriisin keskiössä Wuhanissa tartunnan on saanut 1 102 sairaanhoitohenkilökuntaan kuulunutta.

Lääkärien ja hoitajien riski saada tartunta on suuri etenkin, kun hengityssuojaimista ja muista suojavarusteista on pulaa. Esimerkiksi Wuhanissa monet lääkärit joutuvat kohtaamaan potilaat ilman suojamaskeja tai käyttämään uudelleen samoja suojavarusteita, vaikka niitä pitäisi vaihtaa uusiin säännöllisesti.

Kiina kertoi torstaina muuttaneensa tartuntojen määrittelytapaa, mikä on nostanut raportoitujen tartuntojen määrää merkittävästi. Perjantaina Kiina kuitenkin alensi arviotaan sekä tartunnan saaneiden että kuolleiden määrästä. Aiempi arvio perustui viranomaisten mukaan tilastovirheeseen, sillä osa kuolleista oli Kiinan mukaan tilastoitu kahdesti.

Uusimmissa luvuissa ovat nyt mukana sekä testein todetut että oireiden perusteella diagnosoidut tapaukset. Hubein perjantaina kerrotuista tartunnoista suurin osa uusia, kliinisesti vahvistettuja tapauksia, kertoo uutistoimisto AFP.

Tartunnan määrittelyssä käytetyistä testipaketeista on ollut Kiinassa pulaa. Lisäksi testin tuloksia on saatettu odottaa jopa viikko. Kiinan viranomaiset perustelivatkin torstaina oireiden perusteella diagnosoitujen lisäämistä tartunnan saaneiden joukkoon sillä, että näin ihmisten on mahdollista päästä hoitoon varhaisemmassa vaiheessa. Diagnosoinnissa käytetään apuna esimerkiksi keuhkojen kuvausta.

Muualla maailmassa on esitetty epäilyjä siitä, että Kiina ei ole kertonut täysin avoimesti tartuntojen lukumääristä.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen kommentoi Kiinan laventunutta tartuntamääritelmää eilen sanomalla, että joskus joudutaan suurentamaan haavia. Hän ei usko, että epidemiassa olisi sinänsä tapahtunut suurta muutosta.

Hän arvioi, että epidemia saadaan sammumaan, jos Kiina hoitaa tonttinsa. Edellytyksenä on tartuntojen tunnistaminen ja tartuntaketjujen katkaiseminen.

Salminen vertasi epidemiaa pyramidiksi, jonka huipulla ovat virukseen kuolleet ihmiset ja seuraavina sairastuneet ja tartunnalle altistuneet. Pyramidin laajan perustuksen muodostavat henkilöt, jotka ovat saaneet tartunnan, mutta oireet ovat niin lieviä, ettei niitä yhdistetä koronavirukseen.

Hänen mukaansa täytyy avoimesti tunnustaa, ettei kaikkea viruksen leviämisestä tiedetä.

Yhdysvalloissa maan kansallisen talousneuvoston johtaja Larry Kudlow sanoi, että maa on pettynyt Kiinan ”avoimuuden puutteeseen” viruksen osalta. Kudlow'n lausunto on ristiriidassa presidentti Donald Trumpin puheiden kanssa. Trump ylisti viimeksi torstaina Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä ja tämän hallintoa viruskriisin hoidossa.

Kudlow'n mukaan vastaamattomia kysymyksiä on kuitenkin yhä enemmän, eikä suunnitellusta yhteistyöstäkään näy merkkejä.

”Onko Kiinan korkein johto todella rehellinen meille? hän kysyi.”

Lähes kaksi viikkoa eristyksissä olleella risteily­aluksella jo lähes kolmesataa korona­tartuntaa, Yhdysvallat evakuoi kansalaisensa

Pietarissa lisää ihmisiä yritti paeta koronaviruskaranteenista – Eristyshuoneensa sähkölukon avanneesta naisesta tuli Venäjällä julkkis

Koronaviruksen spekuloidaan vievän Kiinan keskus­hallintoa kohti ”Tšernobyl-hetkeä”

Seuraa uutisia tästä aiheesta