Ulkomaat

Oikeusministeri haluaa Trumpin lopettavan kesken­eräisten oikeus­juttujen ruotimisen Twitterissä, Trumpin mukaan hänellä on siihen ”laillinen oikeus”

Barrin presidentin twiitteihin kohdistamaa kritiikkiä voidaan pitää yllättävänä, sillä hänet tunnetaan Trumpin läheisenä tukijana.

Yhdysvalloissa oikeusministeri William Barr on puuttunut presidentti Donald Trumpin twiittailuun. Trump on ottanut twiiteissään kantaa keskeneräisiin rikosprosesseihin, mikä haittaa Barrin mukaan oikeusministeriön työtä. Twiittailu oikeusministeriön rikosjutuista on syytä lopettaa, Barr sanoi ABC Newsin haastattelussa.

”Koen jotkin twiitit ongelmallisiksi. En voi tehdä työtäni täällä ministeriössä, kun jatkuva taustakommentointi horjuttaa asemaani”, Barr sanoi.

Trump vastasi Barrin esittämään kritiikkiin Twitterissä perjantaina sanomalla, että hänellä on ”laillinen oikeus” puuttua rikosprosesseihin.

Keskiössä on erityisesti Trumpin aiemman pitkäaikaisen neuvonantajan Roger Stonen oikeudenkäynti. Oikeus katsoi marraskuussa, että Stone on muun muassa valehdellut kongressille. Hänet tuomittiin viranomaistoiminnan estämisestä, vääristä todistuksista sekä todistajan uhkailusta.

Oikeusministeriön syyttäjät suosittivat tällä viikolla Stonelle 7–9 vuoden vankeusrangaistusta, minkä jälkeen Trump tviittasi pitävänsä suositeltua tuomiota epäreiluna. Neljä syyttäjää vetäytyi tämän jälkeen jutusta.

Barrin presidentin twiitteihin kohdistamaa kritiikkiä voidaan pitää yllättävänä, sillä hänet tunnetaan Trumpin läheisenä tukijana.

Stonen tapaus liittyy tutkintaan, jossa setvittiin Trumpin presidentinvaalikampanjan Venäjä-kytköksiä. Trumpin ylle tuomion pituuteen puuttuvat twiitit ovat jälleen tuoneet epäilyksiä vallan väärinkäytöstä vain noin viikkoa sen jälkeen, kun senaatti vapautti hänet virkarikossyytteistä.

Barrin puolestaan epäillään taipuneen tuomiokysymyksessä Trumpin painostukseen, sillä presidentin twiittien jälkeen oikeusministeriö alensi suositustaan Stonen tuomion pituudesta. Päätöksen jälkeen Trump vaikutti onnittelevan twiitissään Barria asiaan puuttumisesta.

Trump on kieltänyt yrittäneensä painostaa twiiteillään suosituksen alentamiseen.

Barr puolestaan kielsi ABC Newsin haastattelussa puhuneensa Trumpin kanssa Stonen tuomiosuosituksesta.

”Voin ilokseni sanoa, ettei presidentti ole koskaan pyytänyt minulta mitään yhdessäkään rikosoikeusjutussa.”

Trump vastasi Barrin kommenttiin Twitterissä perjantaina. Hän kirjoitti, että hänellä olisi täysi oikeus presidenttinä puuttua asiaan, mutta on valinnut olla puuttumatta.
Erityisesti demokraatit ovat ilmaisseet voimakkaan huolensa presidentin toiminnasta ja sen mahdollisista vaikutuksista. Barr onkin suostunut asiassa edustajainhuoneen lakivaliokunnan kuultavaksi maaliskuun lopussa.

Haastattelussa Barr sanoi olleensa ”yllättynyt” syyttäjien alkuperäisestä tuomiosuosituksesta. Hän kertoi aikoneensa ”korjata ja selkeyttää” sitä seuraavana päivänä, mutta siinä välissä presidentti ehtikin twiitteineen ottaa kantaa asiaan.

”Sen jälkeen kysymys olikin, että jatkaako oikeana pitämällään linjalla vai vetäytyäkö siitä twiitin takia. Tämä tavallaan juuri osoittaa, kuinka häiritseviä tuollaiset twiitit voivat olla”, Barr perusteli.

Barr sanoi myös, ettei taivu painostukseen, tuli se sitten ”kongressilta, lehtien toimituksista tai presidentiltä”.

Roger Stone, 67, on paitsi Trumpin pitkäaikainen neuvonantaja ja yhteistyökumppani myös pitkän linjan poliittinen taustavaikuttaja. Hän aloitti uransa Richard Nixonin kampanja-avustajana. Stonen tuomion pituudesta päättää lopulta tuomari.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  3. 3

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  4. 4

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  5. 5

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää