Ulkomaat

Oikeusministeri haluaa Trumpin lopettavan kesken­eräisten oikeus­juttujen ruotimisen Twitterissä, Trumpin mukaan hänellä on siihen ”laillinen oikeus”

Barrin presidentin twiitteihin kohdistamaa kritiikkiä voidaan pitää yllättävänä, sillä hänet tunnetaan Trumpin läheisenä tukijana.

Yhdysvalloissa oikeusministeri William Barr on puuttunut presidentti Donald Trumpin twiittailuun. Trump on ottanut twiiteissään kantaa keskeneräisiin rikosprosesseihin, mikä haittaa Barrin mukaan oikeusministeriön työtä. Twiittailu oikeusministeriön rikosjutuista on syytä lopettaa, Barr sanoi ABC Newsin haastattelussa.

”Koen jotkin twiitit ongelmallisiksi. En voi tehdä työtäni täällä ministeriössä, kun jatkuva taustakommentointi horjuttaa asemaani”, Barr sanoi.

Trump vastasi Barrin esittämään kritiikkiin Twitterissä perjantaina sanomalla, että hänellä on ”laillinen oikeus” puuttua rikosprosesseihin.

Keskiössä on erityisesti Trumpin aiemman pitkäaikaisen neuvonantajan Roger Stonen oikeudenkäynti. Oikeus katsoi marraskuussa, että Stone on muun muassa valehdellut kongressille. Hänet tuomittiin viranomaistoiminnan estämisestä, vääristä todistuksista sekä todistajan uhkailusta.

Oikeusministeriön syyttäjät suosittivat tällä viikolla Stonelle 7–9 vuoden vankeusrangaistusta, minkä jälkeen Trump tviittasi pitävänsä suositeltua tuomiota epäreiluna. Neljä syyttäjää vetäytyi tämän jälkeen jutusta.

Barrin presidentin twiitteihin kohdistamaa kritiikkiä voidaan pitää yllättävänä, sillä hänet tunnetaan Trumpin läheisenä tukijana.

Stonen tapaus liittyy tutkintaan, jossa setvittiin Trumpin presidentinvaalikampanjan Venäjä-kytköksiä. Trumpin ylle tuomion pituuteen puuttuvat twiitit ovat jälleen tuoneet epäilyksiä vallan väärinkäytöstä vain noin viikkoa sen jälkeen, kun senaatti vapautti hänet virkarikossyytteistä.

Barrin puolestaan epäillään taipuneen tuomiokysymyksessä Trumpin painostukseen, sillä presidentin twiittien jälkeen oikeusministeriö alensi suositustaan Stonen tuomion pituudesta. Päätöksen jälkeen Trump vaikutti onnittelevan twiitissään Barria asiaan puuttumisesta.

Trump on kieltänyt yrittäneensä painostaa twiiteillään suosituksen alentamiseen.

Barr puolestaan kielsi ABC Newsin haastattelussa puhuneensa Trumpin kanssa Stonen tuomiosuosituksesta.

”Voin ilokseni sanoa, ettei presidentti ole koskaan pyytänyt minulta mitään yhdessäkään rikosoikeusjutussa.”

Trump vastasi Barrin kommenttiin Twitterissä perjantaina. Hän kirjoitti, että hänellä olisi täysi oikeus presidenttinä puuttua asiaan, mutta on valinnut olla puuttumatta.
Erityisesti demokraatit ovat ilmaisseet voimakkaan huolensa presidentin toiminnasta ja sen mahdollisista vaikutuksista. Barr onkin suostunut asiassa edustajainhuoneen lakivaliokunnan kuultavaksi maaliskuun lopussa.

Haastattelussa Barr sanoi olleensa ”yllättynyt” syyttäjien alkuperäisestä tuomiosuosituksesta. Hän kertoi aikoneensa ”korjata ja selkeyttää” sitä seuraavana päivänä, mutta siinä välissä presidentti ehtikin twiitteineen ottaa kantaa asiaan.

”Sen jälkeen kysymys olikin, että jatkaako oikeana pitämällään linjalla vai vetäytyäkö siitä twiitin takia. Tämä tavallaan juuri osoittaa, kuinka häiritseviä tuollaiset twiitit voivat olla”, Barr perusteli.

Barr sanoi myös, ettei taivu painostukseen, tuli se sitten ”kongressilta, lehtien toimituksista tai presidentiltä”.

Roger Stone, 67, on paitsi Trumpin pitkäaikainen neuvonantaja ja yhteistyökumppani myös pitkän linjan poliittinen taustavaikuttaja. Hän aloitti uransa Richard Nixonin kampanja-avustajana. Stonen tuomion pituudesta päättää lopulta tuomari.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa – ”Iskevät kunnolla noin viidessä vuodessa”

   Tilaajille
  4. 4

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  5. 5

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  3. 3

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  4. 4

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  5. 5

   Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää