Lähes kaksi viikkoa eristyksissä olleella risteily­aluksella jo lähes kolmesataa korona­tartuntaa, Yhdysvallat evakuoi kansalaisensa - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Lähes kaksi viikkoa eristyksissä olleella risteily­aluksella jo lähes kolmesataa korona­tartuntaa, Yhdysvallat evakuoi kansalaisensa

Alus on joutunut odottamaan päiviä Jokohaman satamassa. 380 amerikkalaismatkustajaa haetaan sieltä pois viikonloppuna.

Diamond Princess -alus Jokohaman satamassa torstaina. Kuva: Kim Kyung Hoon / Reuters

Julkaistu: 14.2. 14:10, Päivitetty 15.2. 12:10

Yhdysvallat evakuoi kansalaisensa karanteeniin suljetulta risteilyalukselta Japanin edustalta, kertoo uutistoimisto AFP.

”Tiedostamme, että tämä on ollut stressaava kokemus”, matkustajille lähetetyssä Yhdysvaltain suurlähetystön sähköpostissa sanotaan.

Oireettomat amerikkalaismatkustajat haetaan pois Japanista tilauslennolla sunnuntaina. Heitä on yhteensä noin 380. Kun risteilyvieraat saapuvat Yhdysvaltoihin, heidät asetetaan vielä 14 päivän karanteeniin.

Tuhannet turistit ovat olleet lähes kahden viikon ajan suljettuna karanteeniin Princess Diamond -nimisellä risteilyaluksella. Karanteeni alkoi tiistaina 4. helmikuuta.

Brittiläinen loistoristeilijä jäi seisomaan Jokohaman satamaan, kun selvisi, että laivan matkustajien joukosta oli löytynyt uudentyyppisen koronaviruksen kantajia.

Noin 3 700 matkustajalle unelmaloma loistoristeilijällä muuttui painajaismaiseksi karanteeniksi. Karanteenin pitäisi jatkua ensi viikon keskiviikkoon eli 19. helmikuuta asti.

Lauantaina Japanin terveysministeri kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että alukselta on vahvistettu 67 uutta koronatapausta. Näin ollen sairastuneiden määrä Princess Diamondilla on noussut jo 285:een. Heistä useat kymmenet ovat Yhdysvaltain kansalaisia.

Sairastuneita on siirretty pois laivalta ja viety sairaalahoitoon. Ainakin kymmenellä tila on vakava.

Lue lisää: Kiinalaisturisti kuoli koronavirukseen Ranskassa, ensimmäinen vahvistettu kuolemantapaus Euroopassa

Japanin viranomaiset hellittivät karanteenia hieman jo perjantaina ja alkoivat päästää laivan vanhimpia matkustajia maihin.

Japanin hallitus antoi luvan yli 80-vuotiaille tai muutoin heikossa terveydentilassa oleville matkustajille rantautua, jos he saavat virustestistä negatiivisen tuloksen. Aluksesta ulos pääsevienkin täytyy kuitenkin jatkaa karanteenia maissa, viranomaisten määräämässä paikassa.

Perjantaina iltapäivällä paikallista aikaa ainakin 11 ihmisen nähtiin poistuvan laivasta, kertoo uutistoimisto AFP. Heidät siirrettiin linja-autoon, jossa oli tummennetut ikkunat. Kuljettaja oli pukeutunut koko vartalon peittävään suoja-asuun, suojalaseihin ja kasvonaamioon.

Perjantaina vietettiin ystävänpäivää, ja Princess Diamondin henkilökunta yritti nostattaa henkeä.

”Meitä muistutettiin siitä, mikä päivä tänään on. Meille tarjottiin aamiainen, jota henkilökunta kutsui erikoisaamiaiseksi”, matkustaja Matt Smith, 57, kertoi AFP:lle.

”En tosin tiedä, mitä erikoista on kovaksi keitetyissä kananmunissa, makkarassa ja paistetuissa sienissä.”

Päivällismenussa sen sijaan luvattiin useita yllätyksiä, kuten ”ystävänpäivän katkarapu japanilaiseen tyyliin” sekä ”ystävänpäivän yllätysjälkiruoka”.

Monet matkustajista ovat ryhtyneet aikansa kuluksi lähettämään laivalta päivityksiä sosiaaliseen mediaan. ”Kristityksi yrittäjäksi” Twitterissä esittäytyvä Yardley Wong lähetti pikaviestipalveluun kuvan perheestään Princess Diamondin kannella.

Kaikkien kasvoilla oli hengityssuojain.

”Perhe on vahvempi ja läheisempi kuin koskaan”, Wong kirjoitti Twitterissä.

Matkustajat saavat liikkua laivan kannella, jos heillä on hengityssuojaimet. Matkustajien on laitettava maskit ylleen myös silloin, kun henkilökunta tuo hytteihin ruokaa.

Deborah Winkler lähetti kuvia muona-annoksista, joita laivan henkilökunta oli toimittanut hytteihin. Muonapaketista löytyi muun muassa paahdettuja manteleita ja pikakahvia.

Yksi karanteenilaivan sometähdistä on huumorintajuinen brittimies David Abel. 74-vuotiaan eläkeläismiehen pitkistä, jopa puolentoista tunnin videopäivityksistä Princess Diamond -risteilijältä on tullut nettisensaatio.

David ja Sally Abel, ruutukaappaus Youtube-videolta. Kuva: Youtube

HS kertoi Abelin suorista videolähetyksistä aiemmin viime viikon tiistaina.

Diabetesta sairastava Abel vietti laivalla Sally-vaimonsa kanssa perjantaina kymmenettä karanteenipäivää. Videolähetyksissä he vaikuttivat yhä tilanteeseen nähden leppoisilta.

Pariskunta on jo esiintynyt suorissa lähetyksissä Britannian tv-kanavilla, ja he ovat kertoneet kokemuksistaan kotimaansa yleisölle. Brittimedia on ristinyt heidät loistoristeilijän nimeä mukaillen ”Diamond Daveksi” ja ”Princess Sallyksi”.

TV-kanava ITV:n aamulähetyksessä Good Morning Britain torstaina esiintynyt pariskunta kertoi pelkäävänsä eniten sitä, että he joutuvat erilleen toisistaan.

”Olemme olleet yhdessä viisikymmentä vuotta. Jos toinen meistä sairastuu ja toinen ei, meidät erotetaan toisistamme”, Sally Abel sanoi. Hänen käsivartensa lepäsi puolison hartioilla.

”Se on suurin pelkomme”, David Abel komppasi. Joitakin heidän ikäisiään pariskuntia oli Abelin mukaan jo erotettu toisistaan. Myös kaksi häämatkalla ollutta tuoretta avioparia oli joutunut erilleen, kun toinen oli sairastunut.

Abel korosti, että laivan henkilökunta on toiminut tilanteeseen nähden moitteettomasti, eivätkä he aio syyttää laivayhtiötä mistään. Tämän vakuudeksi Abel totesi, että vaikka heille tarjoutuisi mahdollisuus viettää loppuaika karanteenista muualla kuin laivassa, he eivät lähtisi.

”Kielimuurin ja ruoan takia”, Sally Abel totesi.

Pariskunta odottaa nyt seuraavaa testiä siitä, kantavatko he virusta.

”Toivomme, että saamme molemmat joko positiivisen tuloksen tai molemmat negatiivisen. Emme halua, että meidät erotetaan”, David Abel sanoi.

Samaan aikaan kun Princess Diamondin matkustajien karanteeni jatkui, toinen koronaviruksen takia hankaluuksiin joutunut risteilijäalus sai viimein luvan rantautua Kambodžaan.

Alankomaalaisen Westerdam-aluksen oli tarkoitus lähteä 2 257 matkustajan kanssa Hongkongista Itä-Aasian risteilylle, jonka pääteasema olisi ollut Jokohama 15. helmikuuta.

Japani, Guam, Filippiinit, Taiwan ja Thaimaa kuitenkin kielsivät alusta rantautumasta.

Niinpä alus joutui risteilemään kaksi viikkoa epävarmuudessa, kunnes se perjantaina sai luvan rantautua Kambodžan Sihanoukvillen satamaan.

Kambodžan pääministeri Hun Sen toivotti aluksen ja sen matkustajat perjantaina tervetulleeksi.

”Kambodža kiinnittää enemmän huomiota ihmisoikeuksiin”, Hun Sen sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. ”Emme ole yhtä vauraita kuin rikkaat maat, mutta tunnemme myötätuntoa alukseen hylättyjä matkustajia kohtaan.”

Kambodža on Kiinan läheinen liittolaismaa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Hun Sen hallitsee maata kovaotteisesti ja hyökkää erityisesti poliittista oppositiota, kansalaisjärjestöjä ja riippumatonta mediaa vastaan.

Koronaviruksen spekuloidaan vievän Kiinan keskus­hallintoa kohti ”Tšernobyl-hetkeä”

Koronavirus on levinnyt potilaista hoitajiin ja lääkäreihin, Kiinan mukaan yli 1 700 terveyden­huollon työntekijää on saanut tartunnan

Finnair jatkaa lentojen perumisia Manner-Kiinaan maaliskuun loppuun

”USA, auta meitä” – Liki 4 000 ihmistä laitettiin koronakaranteeniin luksusristeilijälle, ja nyt brittimiehen nettilivet paljastavat karun arjen