Ulkomaat

Lähes kaksi viikkoa eristyksissä olleella risteily­aluksella jo lähes kolmesataa korona­tartuntaa, Yhdysvallat evakuoi kansalaisensa

Alus on joutunut odottamaan päiviä Jokohaman satamassa. 380 amerikkalaismatkustajaa haetaan sieltä pois viikonloppuna.

Yhdysvallat evakuoi kansalaisensa karanteeniin suljetulta risteilyalukselta Japanin edustalta, kertoo uutistoimisto AFP.

”Tiedostamme, että tämä on ollut stressaava kokemus”, matkustajille lähetetyssä Yhdysvaltain suurlähetystön sähköpostissa sanotaan.

Oireettomat amerikkalaismatkustajat haetaan pois Japanista tilauslennolla sunnuntaina. Heitä on yhteensä noin 380. Kun risteilyvieraat saapuvat Yhdysvaltoihin, heidät asetetaan vielä 14 päivän karanteeniin.

Tuhannet turistit ovat olleet lähes kahden viikon ajan suljettuna karanteeniin Princess Diamond -nimisellä risteilyaluksella. Karanteeni alkoi tiistaina 4. helmikuuta.

Brittiläinen loistoristeilijä jäi seisomaan Jokohaman satamaan, kun selvisi, että laivan matkustajien joukosta oli löytynyt uudentyyppisen koronaviruksen kantajia.

Noin 3 700 matkustajalle unelmaloma loistoristeilijällä muuttui painajaismaiseksi karanteeniksi. Karanteenin pitäisi jatkua ensi viikon keskiviikkoon eli 19. helmikuuta asti.

Lauantaina Japanin terveysministeri kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että alukselta on vahvistettu 67 uutta koronatapausta. Näin ollen sairastuneiden määrä Princess Diamondilla on noussut jo 285:een. Heistä useat kymmenet ovat Yhdysvaltain kansalaisia.

Sairastuneita on siirretty pois laivalta ja viety sairaalahoitoon. Ainakin kymmenellä tila on vakava.

Lue lisää: Kiinalaisturisti kuoli koronavirukseen Ranskassa, ensimmäinen vahvistettu kuolemantapaus Euroopassa

Japanin viranomaiset hellittivät karanteenia hieman jo perjantaina ja alkoivat päästää laivan vanhimpia matkustajia maihin.

Japanin hallitus antoi luvan yli 80-vuotiaille tai muutoin heikossa terveydentilassa oleville matkustajille rantautua, jos he saavat virustestistä negatiivisen tuloksen. Aluksesta ulos pääsevienkin täytyy kuitenkin jatkaa karanteenia maissa, viranomaisten määräämässä paikassa.

Perjantaina iltapäivällä paikallista aikaa ainakin 11 ihmisen nähtiin poistuvan laivasta, kertoo uutistoimisto AFP. Heidät siirrettiin linja-autoon, jossa oli tummennetut ikkunat. Kuljettaja oli pukeutunut koko vartalon peittävään suoja-asuun, suojalaseihin ja kasvonaamioon.

Perjantaina vietettiin ystävänpäivää, ja Princess Diamondin henkilökunta yritti nostattaa henkeä.

”Meitä muistutettiin siitä, mikä päivä tänään on. Meille tarjottiin aamiainen, jota henkilökunta kutsui erikoisaamiaiseksi”, matkustaja Matt Smith, 57, kertoi AFP:lle.

”En tosin tiedä, mitä erikoista on kovaksi keitetyissä kananmunissa, makkarassa ja paistetuissa sienissä.”

Päivällismenussa sen sijaan luvattiin useita yllätyksiä, kuten ”ystävänpäivän katkarapu japanilaiseen tyyliin” sekä ”ystävänpäivän yllätysjälkiruoka”.

Monet matkustajista ovat ryhtyneet aikansa kuluksi lähettämään laivalta päivityksiä sosiaaliseen mediaan. ”Kristityksi yrittäjäksi” Twitterissä esittäytyvä Yardley Wong lähetti pikaviestipalveluun kuvan perheestään Princess Diamondin kannella.

Kaikkien kasvoilla oli hengityssuojain.

”Perhe on vahvempi ja läheisempi kuin koskaan”, Wong kirjoitti Twitterissä.
Matkustajat saavat liikkua laivan kannella, jos heillä on hengityssuojaimet. Matkustajien on laitettava maskit ylleen myös silloin, kun henkilökunta tuo hytteihin ruokaa.

Deborah Winkler lähetti kuvia muona-annoksista, joita laivan henkilökunta oli toimittanut hytteihin. Muonapaketista löytyi muun muassa paahdettuja manteleita ja pikakahvia.
Yksi karanteenilaivan sometähdistä on huumorintajuinen brittimies David Abel. 74-vuotiaan eläkeläismiehen pitkistä, jopa puolentoista tunnin videopäivityksistä Princess Diamond -risteilijältä on tullut nettisensaatio.


HS kertoi Abelin suorista videolähetyksistä aiemmin viime viikon tiistaina.

Diabetesta sairastava Abel vietti laivalla Sally-vaimonsa kanssa perjantaina kymmenettä karanteenipäivää. Videolähetyksissä he vaikuttivat yhä tilanteeseen nähden leppoisilta.

Pariskunta on jo esiintynyt suorissa lähetyksissä Britannian tv-kanavilla, ja he ovat kertoneet kokemuksistaan kotimaansa yleisölle. Brittimedia on ristinyt heidät loistoristeilijän nimeä mukaillen ”Diamond Daveksi” ja ”Princess Sallyksi”.

TV-kanava ITV:n aamulähetyksessä Good Morning Britain torstaina esiintynyt pariskunta kertoi pelkäävänsä eniten sitä, että he joutuvat erilleen toisistaan.

”Olemme olleet yhdessä viisikymmentä vuotta. Jos toinen meistä sairastuu ja toinen ei, meidät erotetaan toisistamme”, Sally Abel sanoi. Hänen käsivartensa lepäsi puolison hartioilla.

”Se on suurin pelkomme”, David Abel komppasi. Joitakin heidän ikäisiään pariskuntia oli Abelin mukaan jo erotettu toisistaan. Myös kaksi häämatkalla ollutta tuoretta avioparia oli joutunut erilleen, kun toinen oli sairastunut.

Abel korosti, että laivan henkilökunta on toiminut tilanteeseen nähden moitteettomasti, eivätkä he aio syyttää laivayhtiötä mistään. Tämän vakuudeksi Abel totesi, että vaikka heille tarjoutuisi mahdollisuus viettää loppuaika karanteenista muualla kuin laivassa, he eivät lähtisi.

”Kielimuurin ja ruoan takia”, Sally Abel totesi.

Pariskunta odottaa nyt seuraavaa testiä siitä, kantavatko he virusta.

”Toivomme, että saamme molemmat joko positiivisen tuloksen tai molemmat negatiivisen. Emme halua, että meidät erotetaan”, David Abel sanoi.

Samaan aikaan kun Princess Diamondin matkustajien karanteeni jatkui, toinen koronaviruksen takia hankaluuksiin joutunut risteilijäalus sai viimein luvan rantautua Kambodžaan.

Alankomaalaisen Westerdam-aluksen oli tarkoitus lähteä 2 257 matkustajan kanssa Hongkongista Itä-Aasian risteilylle, jonka pääteasema olisi ollut Jokohama 15. helmikuuta.

Japani, Guam, Filippiinit, Taiwan ja Thaimaa kuitenkin kielsivät alusta rantautumasta.

Niinpä alus joutui risteilemään kaksi viikkoa epävarmuudessa, kunnes se perjantaina sai luvan rantautua Kambodžan Sihanoukvillen satamaan.

Kambodžan pääministeri Hun Sen toivotti aluksen ja sen matkustajat perjantaina tervetulleeksi.

”Kambodža kiinnittää enemmän huomiota ihmisoikeuksiin”, Hun Sen sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. ”Emme ole yhtä vauraita kuin rikkaat maat, mutta tunnemme myötätuntoa alukseen hylättyjä matkustajia kohtaan.”

Kambodža on Kiinan läheinen liittolaismaa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Hun Sen hallitsee maata kovaotteisesti ja hyökkää erityisesti poliittista oppositiota, kansalaisjärjestöjä ja riippumatonta mediaa vastaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  2. 2

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  3. 3

   Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

  5. 5

   ”Minulla ei ole hajuakaan, mitä Lauri Markkaselle tapahtui”, sanoo NBA:n entinen supertähti Charles Barkley

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  4. 4

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  5. 5

   Helsingin keskustakirjastossa Oodissa tapahtui välienselvittely, jossa käytettiin teräasetta – poliisi tutkii tapon yrityksenä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää