Pietarissa lisää ihmisiä yritti paeta koronaviruskaranteenista – Eristyshuoneensa sähkölukon avanneesta naisesta tuli Venäjällä julkkis - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Pietarissa lisää ihmisiä yritti paeta koronaviruskaranteenista – Eristyshuoneensa sähkölukon avanneesta naisesta tuli Venäjällä julkkis

Alla-nimisestä naisesta on tullut Venäjällä jo pieni julkkis, koska hän onnistui fysiikan opintojensa ansiosta avaamaan eristyshuoneensa sähkölukon.

Viranomaiset mittasivat Wuhanista evakuoitujen venäläismatkustajien lämpöjä kuljetuskoneessa 5. helmikuuta. Matkustajat tuotiin Tjumenin alueelle karanteeniin. Kuva: Venäjän puolustusministeriö / TASS

Julkaistu: 14.2. 14:43

Moskova

Pietarilaisen oikeusistuimen on määrä päättää maanantaina koronaviruskaranteenista paenneen naisen kohtalosta, pietarilainen uutissivusto Fontanka kertoo.

Alla-nimisestä naisesta on tullut Venäjällä jo pieni julkkis, koska hän onnistui fysiikan opintojensa ansiosta avaamaan eristyshuoneensa sähkölukon. Samassa sairaalassa eristyksissä olevat ovat tehneet hänen kunniakseen jo version Kuin Alla -laulusta, ja Fontanka on kutsunut häntä ”Venäjän Sarah Connoriksi” The Terminator -elokuvien hahmon mukaan.

Nainen joutui eristyksiin, koska muutama päivä Kiinasta palattuaan sai kurkkukivun. Hän sanoo, ettei hänellä viranomaisten testin mukaan ole koronavirusta, minkä vuoksi hän piti eristystä laittomana vapaudenriistona.

Viranomaiset vaativat hänen palauttamistaan sairaalaan vähintään ensi viikon keskiviikkoon asti. Viranomaisten mukaan häneltä pitää saada kaksi negatiivista testitulosta.

Samasta pietarilaisesta Botkinin sairaalasta on Allan jälkeen karannut kolme muutakin koronaviruskaranteenissa olevaa ihmistä, viranomaiset kertoivat perjantaina.

Uutistoimisto Ria Novostille puhunut Pietarin terveysviraston edustaja sanoi, että heistä kaksi saatiin ”suostuteltua pysymään” sairaalassa.

Fontanka puolestaan kertoo terveysviraston viestinnän sanoneen, että kaksi paenneista on ”palannut” sairaalaan.

Jo aiemmin kerrottiin, kuinka Samarassa raskaana oleva nainen pakeni karanteenista ikkunasta. Hän oli joutunut sinne pienen poikansa kanssa, kun pojalle oli noussut kuume.

Myös Samarassa paennut nainen oli lomaillut Kiinassa. Pako ehti synnyttää Samarassa paniikkia ennen kuin viranomaiset ilmoittivat, ettei äidillä ja pojalla ole virusta.

Terveysviranomaiset ovat paheksuneet pakenijoita. Osa karanteenissa olevista puolestaan on jakanut sosiaalisessa mediassa kuvia karuista oloista.

Paot ovat herättäneet Venäjällä keskustelua siitä, miten ihmisiä voidaan määrätä eristyksiin. Venäläismedian haastattelemat juristit eivät ole asiasta yksimielisiä, joten maanantain oikeudenkäynti kiinnostaa Pietarin lisäksi myös laajemmin.

Venäjän viranomaiset kertoivat alkuviikosta, että koronaviruksen vuoksi tarkkailussa on ollut jo noin 20 000 ihmistä. Heistä 6 000 on Venäjälle saapuneita Kiinan kansalaisia, lopuista huomattava osa on äskettäin Kiinassa käyneitä.

Viranomaisten mukaan sairaalaan on passitettu vajaat 800 ihmistä. Pietarissa heitä on ollut Fontankan mukaan noin 100.

Viranomaisten mukaan Venäjällä on tähän mennessä löytynyt kaksi koronavirustapausta. Molemmat olivat Kiinan kansalaisia. Molemmat pääsivät tällä viikolla sairaalasta.

Koronavirus on saanut Venäjällä paljon huomiota.

Venäjällä ja Kiinalla on yli 4 000 kilometriä yhteistä rajaa. Venäjä on kiinalaisten suosima matkakohde, samoin Kiina venäläisten.

Myös viruksen talousvaikutukset ovat huolestuttaneet. Koronavirus on jo laskenut Venäjälle tärkeää öljyn hintaa.

Yli 700 ihmistä määrätty Venäjällä sairaalaan koronavirus­epäilyn takia – Paostaan karanteenista Instagramissa kertonut nainen herätti laajaa huomiota