Ulkomaat

Saksan liittopresidentti Steinmeier arvosteli Münchenin turvallisuus­konferenssissa Yhdysvaltoja, Kiinaa ja Venäjää itsekkyydestä

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier varoitti Eurooppaa siitä, ettei sen pidä elätellä harhaluuloja oman yhteiskuntamallinsa haluttavuudesta. Varsinkaan moraalisuudella ei nyt saada sitä, mitä halutaan, hän sanoi.

München

Suurvaltoja ei kiinnosta Euroopan yhtenäisyys, ja siksi Euroopan on oltava huomattavasti nykyistä realistisempi omasta asemastaan, sanoi Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier avatessaan tämän vuoden Münchenin turvallisuuskonferenssin Münchenissä.

Puheessaan Steinmeier varoitti maailmanpolitiikan yhä tuhoisammasta dynamiikasta ja arvosteli kovin sanoin Yhdysvaltoja sekä Kiinaa ja Venäjää vaarallisesta itsekkyydestä.

”Tarvitsemme henkistä sopeutumista uuteen todellisuuteen”, Steinmeier sanoi neuvoksi Euroopalle ja lisäsi, ettei realismi nykytodellisuudesta silti tarkoita kyynisyyttä.

Yhdysvaltain välinpitämättömyys Eurooppaa kohtaan ei johdu vain nykyhallinnosta, vaan Euroopan on Steinmeierin mukaan varauduttava siihen, että sama jatkuu myös presidentti Donald Trumpin kauden jälkeen.

”Toisin kuin aiemmin, vuonna 2020 ei voi enää olettaa, että Euroopan menestyksellinen yhtenäisyys olisi suurvaltojen intresseissä. Päinvastoin – jokainen suuri toimija pyrkii turvaamaan ja laajentamaan omaa etuaan jopa Euroopan yhtenäisyyden kustannuksella.”

Münchenin turvallisuuskonferenssi kerää myös tänä vuonna yhteen huomionarvoisen joukon valtionjohtajia, ulkoministereitä ja puolustusministereitä sekä turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita puimaan viikonvaihteen ajaksi sitä, miksi toiveiden vastaisesti globaalit jännitteet vain vuosi vuodelta kiristyvät ja luottamus keskeisten kumppanienkin välillä murentuu.

Suomi ei tänä vuonna näy turvallisuuskonferenssin julkisissa osuuksissa. Paikalla ovat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).

Tämän vuoden teema Münchenissä on Euroopan johtajien näkökulmasta varsin raadollisesti kysymys siitä, mikä enää pitää yhdessä niin sanottua länttä. Tunnussanaksi valittu westlesness eli lännettömyys on yksi muunnelma siitä huolesta ja syvästä luottamuspulasta, jonka Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän taistelu suurvalta-asemasta heittää Euroopan ylle.

Vaikka Steinmeier arvosteli kolmikkoa kovin sanoin, hän painotti kuitenkin, että hyvä suhde Yhdysvaltoihin on Euroopalle välttämätön. Sitä pitää vaalia. ”Vain Eurooppa, joka pystyy huolehtimaan itse itsestään pystyy pitämään Yhdysvallat kumppaninaan.”

Venäjästä puhuessaan Steinmeier nosti esiin Krimin miehityksestä alkaneen vaarallisen kehityksen Euroopan ja Venäjän suhteissa.

Kiinaa Steinmeier arvosteli siitä, että se sitoutuu kansainvälisiin sopimuksiin ja lakeihin vain kun se hyödyttää sitä itseään. Erikseen Steinmeier nosti esiin Kiinan aggressiivisuuden Etelä-Kiinanmerellä ja sen, miten Kiina polkee vähemmistöjen oikeuksia.

EU:n rooli kansainvälisen turvallisuuden tuottajana on viime vuodet ollut Münchenin turvallisuuskonferenssin vakioaiheita, ja niin on myös tänä vuonna. Konferenssin johtaja Wolfgang Ischinger arvosteli jälleen kerran Saksaa sen sotilaallisesta heikkoudesta.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron on useaan otteeseen vaatinut Saksalta aktiivisuutta, ja tätä viestiä Macronilta odotetaan lauantaina myös Münchenissä.

Steinmeier sanoi, että Saksan on osallistuttava entistä enemmän Euroopan turvallisuuteen, myös taloudellisesti, mikä tarkoittaa Naton puolustusmenovelvoitteiden täyttämistä.


Eurooppaa Steinmeier varoitti siitä, ettei sen pidä elätellä harhaluuloja oman yhteiskuntamallinsa haluttavuudesta. Varsinkaan moraalisuudella ei nyt saada sitä, mitä halutaan, hän sanoi.

”Saksa ja länsi eivät pysty muokkaamaan maailmaa haluamakseen.”

Euroopan uhkakuvat eivät kuitenkaan rajaudu globaaliin valtataistelun jalkoihin jäämiseen vaan kyse on myös siitä, miten Euroopan yhtenäisyys horjuu. Steinmeier on puhunut paljon nationalismin vaaroista, ja niin nytkin.

Myös se, miten Eurooppa on jakautunut niin taloudellisesti kuin poliittisesti, on Steinmeierin mukaan vaarallista. ”Kaikista niistä vaaroista, jotka voin nähdä Saksalle, vaarallisin on tulevaisuus ilman yhtenäistä Eurooppaa.”

Eurooppa tarvitsee nöyryyttä ja älykästä ulkopolitiikkaa, Steinmeier sanoi. Se ei tarkoita vastuun pakoilua vaan toimia kriisien ratkaisemiseksi ja sotien estämiseksi.

Münchenin turvallisuuskonferenssin isäntämaa Saksa on itse keskellä poliittista kriisiä, mikä lisää konferenssin jännitteitä. Saksan suurimman puolueen kristillisdemokraattisen CDU:n johtaja ja Saksan puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer ilmoitti maanantaina eroavansa puolueen johdosta.

Kramp-Karrenbauer osallistuu Münchenin turvallisuuskokoukseen, jonka aikana järjestetään myös lukuisia kahdenvälisiä tapaamisia. Perjantaina koolla olivat muun muassa terroristijärjestö Isisin vastaisen liittouman keskeisimmät kehysvaltiot Kramp-Karrenbauerin ja Yhdysvaltain puolustusministerin Mark Esperin johdolla.

Lauantaina turvallisuuskonferenssissa ääneen pääsee Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.

Euroopan johtajia huolestuttaa nyt erityisesti se, miten Yhdysvallat toimii Lähi-idässä. Iranilaiskenraali Qassem Suleimanin tappaminen Irakissa alkuvuodesta kiristi jälleen suhteet Iraniin. Myös Libyan kriisin rauhoittaminen on monin tavoin esillä Münchenin keskusteluissa.

Perjantaina Bayerischer Hof -luksushotellin koristeellisessa juhlasalissa läntisen liittouman kestävyyttä ja demokratiaa pohtivat myös muun muassa Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja Saksan liittopäivien puhemies Wolfgang Schäuble.


Pelosin puheenvuorot osoittivat, että Yhdysvaltojen huomio on Aasiassa ja etenkin Kiinassa, jonka kanssa on käynnissä näyttävä taistelu myös teknologian herruudesta. Pelosi nosti esiin kiinalaisyritys Huawein aseman, kun Eurooppa rakentaa 5g-verkkojaan. Yhdysvaltalaiset ovat vahvasti sitä mieltä, ettei Huaweita pidä ottaa mukaan.

Kun kiinalaispoliitikko esitti yleisöstä Pelosille kysymyksen siitä, kuinka hauras läntinen demokratia oikein on, jos Huawei pystyy sen vaarantamaan, Pelosi vastasi Huawein mukaan ottamisen avaavan reitin Kiinalle toimia omilla säännöillään maailmalla. Koko Huawei on Pelosin mukaan rakennettu amerikkalaisyhtiöiltä varastetun teknologian avulla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  2. 2

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  3. 3

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   Lääkärit avautuvat rajusti Apotti-järjestelmästä, kokemuksista raportoinut Twitter-tili suljettiin – HS kerää kommentteja Husin tietojärjestelmästä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  5. 5

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää