Suomalainen selviää hevillä ja meditaatiolla

Hongkongissa ja Manner-Kiinassa elävät suomalaiset kertovat, millaista on uuden koronaviruksen hiljentämä arki. HS:n tapaamat suomalaiset suhtautuvat asiaan tyynesti, ulkoministeriö kertoo erityisesti lapsiperheiden lähteneen alueelta. Verottajakin antaa joustoa viruspakolaisille.

Julkaistu: , Päivitetty:

Hongkong

Suomalaisista saa jälleen kerran olla ylpeä: koronaviruspaniikki ei ole tarttunut kansaamme, Suomen Pekingin-suurlähetystöstä sekä Hongkongin konsulaatista kerrotaan.

Ja samaa sanovat Hongkongissa tai Manner-Kiinan puolella asuvat llse Paakkinen, Niklas Länsiö, Satu Vuorio ja Lasse Liukkonen, jotka ovat tämän jutun kokemusasiantuntijoita. He kertovat myöhemmin, millaisin keinoin he selviävät uuden koronaviruksen muuttamasta arjesta.

Yksikään heistä ei sano, että uusi koronavirus varsinaisesti pelottaisi – mutta arki, se on aivan sekaisin.

Ennen heidän kuulumisiaan otetaan kuitenkin lyhyt ja virallisempi katsaus tilanteeseen.

Suomen Pekingin-suurlähettiläs Jarno Syrjälä toteaa Kiinan koronavirustilanteen olevan vakava ja nopeasti muuttuva.

Kiinassa tapahtumat ja vierailut on peruttu pitkälle kevääseen, samoin esimerkiksi liikenneyhteydet niin Kiinan sisällä kuin Kiinan ulkopuolellekin ovat edelleen rajoitusten kohteina, Syrjälä listaa.

Esimerkiksi Finnair ilmoitti perjantaina, että se jatkaa lentojen perumisia Manner-Kiinaan maaliskuun loppuun.

”Tilanteen normalisointi näiltäkin osin tulee kestämään jonkin aikaa sen jälkeen, kun itse tautiriski on pienentynyt”, Syrjälä sanoo.

Virus alkoi levitä kiinalaisen uudenvuoden aikana. Se on loma-aika Kiinassa, ja siksi monet Kiinassa asuvat suomalaisetkin olivat poissa maasta.

”Yritykset ovat tämän jälkeen tehneet omia ratkaisujaan matkustuspolitiikkansa osalta. Yleistä on, että ne, jotka olivat poissa Kiinasta, myös pysyvät poissa”, Syrjälä sanoo.

Erityisesti lapsiperheet ovat lähteneet karkuun hankalaa arkea. Koulut ovat kiinni, eikä ulkona liikkumista suositella.

Suomen Lähetysseura ilmoitti tällä viikolla kutsuvansa työtekijänsä pois Hongkongista koronavirusepidemian vuoksi. Kaksi työntekijää tuli Suomeen, yksi työskentelee Yhdysvalloista ja kaksi lähti Malesiaan. Ilse Paakkinen on toinen Malesian George Towniin menijöistä.


Paakkinen pakkasi laukkunsa keskiviikkona ja lensi pois Hongkongista. Takaisin hän tulee aikaisintaan maaliskuun puolivälissä.

”Kun virus alkoi levitä Hongkongissa muidenkin kuin Wuhanissa vierailleiden kautta, se oli meille se ratkaiseva tekijä. Emme voi tällä hetkellä esimerkiksi antaa opetusta, järjestää tapaamisia tai vierailla Manner-Kiinassa, joten lähteminen tuntuu hyvältä ratkaisulta.”

Ei Hongkongissa pelota, Paakkinen sanoo. Hän ei ole paniikkiin taipuvainen persoona muutenkaan mutta ajattelee, että järkeä kannattaa käyttää. Hongkongiin jäämistä ei puoltanut oikein mikään.

”Tuntuu hyvältä, kun on työnantaja, joka pitää huolta.”

Kiinassa työskentelystä saatu tulo voi olla Suomessa verovapaata, jos työntekijä oleskelee Suomessa keskimäärin enintään kuusi päivää kuukaudessa ja maksaa veronsa ulkomaille.

Verohallinnon ylitarkastaja Iisa Väänänen kertoo, että koronaviruksen tähden kuudesta päivästä voidaan joustaa ulkoministeriön matkustustiedotteen turvallisuusluokitusten mukaisesti.

”Ulkoministeriön matkustustiedotteessa kehotetaan 7.2.2020 alkaen välttämään matkustamista koko Manner-Kiinaan, joten Kiinan osalta voimme hyväksyä Suomessa oleskelun pakottavana ja odottamattomana syynä. Pakottavan syyn voidaan katsoa jatkuvan siihen saakka, kun matkustustiedotteeseen kirjatut rajoitukset ovat voimassa”, Väänänen sanoo.

Hongkongin suhteen koronavirusta koskevat poikkeukset eivät tällä hetkellä päde, sillä Suomen ulkoministeriö ei kehota välttämään sinne matkustamista.

Suomessa oleskelupäivistä pitää ilmoittaa veroilmoituksella ja antaa vapaamuotoinen selvitys ylimääräisten päivien pakottavasta ja odottamattomasta syystä sekä sen kestosta, Väänänen neuvoo.

Perjantaihin mennessä uuden koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin oli sairastunut noin 64 000 ihmistä ja kuolemia on vajaat 1 400.

Hongkongissa virus on tähän mennessä tappanut yhden ihmisen. Tampereelta kotoisin oleva Niklas Länsiö asuu puolentoista korttelin päästä koronauhrin kotoa mutta ei ole huolissaan omasta tilanteestaan. Toiset sen sijaan ovat.

 

”Esimies pyysi minua pysymään poissa toimistolta, kun kuuli tapauksesta. Se tuntui lievästi vainoharhaiselta, vaikka ymmärränkin syyt.”

Naapuriuhri teki koronaviruksen torjunnasta näkyvää Hung Homissa, Länsiö kertoo. Katuja desinfioitiin, hengityssuojaimien määrä lisääntyi. Iltaisin alue hiljenee nopeasti.

Länsiö asuu yhteisöasunnossa, jossa asukkailla on oma huone, mutta muut tilat ovat yhteisiä.

Muutama päivä sitten yhteiskeittiön roskiksesta löytyi kurkkukipua lievittävien Strepsils-imeskelytablettien tyhjä paketti, mutta kukaan asukkaista ei ole myöntänyt olevansa sairas.

”Nyt sitä jostain valvontakameroista selvitellään, että kuka sen on sinne heittänyt.”

Kun joku kysyy Suomesta, että miten elämä Hongkongissa sujuu, Länsiö vastaa, että kyllä Hongkongissa pärjää. On ruokaa, liikenneruuhkia ja välillä tietenkin vähän tylsää, kun tekee viikkokausia etätöitä.

Hongkongissa virustoimet on Länsiön mielestä vedetty vähän överiksi. Monet ihmiset ovat paniikissa ja hamstraavat, vaikka ruoka ei ole loppumassa. Myyjät ovat vakuuttaneet, että edes paljon kohuttu vessapaperipula ei toteudu.

Hengityssuojaimia myyviin apteekkeihin voi olla satojen metrien jono. Länsiötä mietityttää, riittääkö kasvomaskeja terveydenhuollon työntekijöille, kun tavalliset ihmiset ostavat hädissään varastot tyhjiksi.

”Itse laitan maskin, jos menen julkisilla. Yhtenä päivänä unohdin sen, ja ihmiset kyllä katsoivat pahasti.”

Hän uskoo, että maskit ovat psykologinen juttu koronaviruskriisin keskellä. Kun ihminen laittaa suojaimen kasvoilleen, hän tuntee tekevänsä jotain konkreettista virusta vastaan.

”Jos menen lähikauppaan, en laita maskia. Säästelen niitä, jos tilanne vaikka pahenee.”

Lasse Liukkonen perheineen asuu Kantonissa eli Guangzhoussa Manner-Kiinan puolella, on asunut jo vuosikymmenen. Kuinkas siellä sujuu nyt?

”Linnut laulaa, aurinko paistaa ja aivan helvetin tylsää on”, Liukkonen kertoo puhelimitse.

”Ihmiset pysyvät sisällä ja kurkkivat parvekkeilta.”


Hänen käsityksensä mukaan Kiinan isoissa kaupungeissa, kuten Pekingissä, Shanghaissa, Guangzhoussa ja Shenzhenissä, tunnelma on kaikissa melko samanlainen. Erityisesti paikalliset ovat valtavan huolissaan, ja kaikkialla on autiota.

Guangzhoussa ainakin yksi sairaala on suljettu kokonaan virusepäilyn takia. Tuorein määräys on, että ravintolat on pidettävä kiinni. Ne saavat myydä vain noutoruokaa.

Kun Liukkonen kävi toimistollaan, lyhyellä matkalla kuume mitattiin viidesti. Osaa mittauspisteistä miehitti poliisi. Asuinalueella vierailijat on kielletty. Vartijat tarkistavat autoista takakontitkin, ettei kukaan yritä livahtaa salaa kylään.

”Mielestäni ihmiset vähän liikaakin yrittävät analysoida tilannetta. Eihän tästä pöpöstä kukaan voi tietää varmaksi, joten miksi vaivata päätään sillä? Minun ratkaisuni on mennä lenkille ja kuunnella hevimetallia.”

Liukkonen puolisoineen tekee etätöitä kotoa. Neljävuotiaan tyttären päiväkoti on suljettu, joten vanhemmat jakavat työ- ja lastenhoitovuorot keskenään.

Lapset eivät leiki ulkona eivätkä tapaa kavereitaan. Ennen kotikadulla oli aina lapsia isovanhempineen, mutta nyt siellä ei vietä aikaa kukaan. Onneksi on Ipad, Liukkonen sanoo.

 

”Niin kauan kuin koulut ja päiväkodit ovat kiinni, arki ei ala rullata.”

”Yritä siinä nyt tehdä töitä, kun nelivuotias nykii hihasta, että leikitään. Tämä sama tilanne on kaikilla lapsiperheillä Kiinassa.”

Liukkosella on lippu Nightwishin keikalle huhtikuun puolivälissä Guangzhoussa. Hän toivoo, että josko tämä siihen mennessä olisi jo ohi.

Hongkong on kuin rikki mennyt ming-vaasi, Satu Vuorio sanoo olohuoneessaan Hongkongin saarella ja tarjoilee pikkukupeista teetä.

Vuorio on asunut Hongkongissa vuodesta 1992. Hän naurahtaa, että tauteja on tullut nähtyä: hän on kokenut sarsin ja sairastanut sikainfluenssan.

”Se oli kovin flunssa, mitä minulla on ikinä ollut. Lääkitys vaikutti päähän: en pystynyt puhumaan niitä asioita, joita ajattelin.”


Vuorion mukaan viimeisen puolen vuoden tapahtumat ovat rikkoneet Hongkongin. Ensin olivat demokratiamielenosoitukset ja niistä puhjenneet väkivaltaiset mellakat, sitten tuli koronavirukseen liittyvä hysteria.

Ihmiset uskovat valeuutisia, Vuorio sanoo. Älykkyys loistaa poissaolollaan.

”Erityisesti nuoremman polven hongkongilaisilta puuttuvat arvot. He ovat itsekeskeisiä eivätkä käytä järkeään.”

Vuorio sanoo, että hän yrittää olla kiivastumatta, mutta päivittäin niin silti käy. Siksi hän on alkanut meditoida joka päivä.

Kaupungissa lietsotaan vihaa ja paniikkia. Meditaatio auttaa ilmapiirissä selviämiseen.

”Tässä vaiheessa kaikkien pitäisi tehdä yhdessä työtä sen eteen, että tästä selvitään. Ihmisten pitäisi kysyä, että miten voin auttaa, eikä syytellä muita. Huoli on kaikkien yhteinen, ja haluaisin nähdä ihmisten tukevan toisiaan.”

Suunnittelijana työskentelevä Vuorio on intohimoinen historian harrastaja.

Hän ottaa pöydältä juuri luvussa olevan Villi Itä -kirjan ja siteeraa Hufvudstadsbladetin silloisen kirjeenvaihtajan Karl Tianderin sanoja vuoden 1918 tapahtumien jälkeen: ihmisten tulee tukahduttaa sotavimma ja irtisanoutua vihan uskonnosta.

”Se on Hongkongin ongelma juuri nyt: vihan uskonto. Vihaa käytetään poliittisesti hyväksi.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää