Ulkomaat

Kiinalaisturisti kuoli korona­virukseen Ranskassa, ensimmäinen Aasian ulko­puolella vahvistettu kuoleman­tapaus

Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin palaavat ihmiset on maan viranomaisten mukaan määrätty 14 päivän karanteeniin.

Ranska kertoi lauantaina ensimmäisestä Euroopassa vahvistetusta koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta. Uutistoimistojen mukaan 80-vuotias kiinalainen turisti on kuollut Ranskassa viruksen aiheuttamaan tautiin. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan Ranskan terveysministeri Agnès Buzyn.

Kyse on samalla ensimmäisestä Aasian ulkopuolella vahvistetusta uudenlaisesta koronaviruksesta johtuvasta kuolemantapauksesta. Ennen tätä kuolemantapauksia oli havaittu Kiinan lisäksi Japanissa ja Filippiineillä.

Ranskalaislehti Le Monden mukaan kiinalaisturisti oli joutunut sairaalahoitoon tammikuun puolella. Tautiin sairastuneita on ollut maassa yhteensä yksitoista, ja heidän joukossaan on muun muassa viisi taudin Alpeilla saanutta brittiläistä. Kuusi sairastuneista on lehden mukaan edelleen sairaalahoidossa ja neljä on parantunut.

Kiinassa koronavirukseen on tähän mennessä kuollut ainakin 1 500 ihmistä, kertovat maan viranomaiset. Uusia viruskuolemia on ainakin 143.

Uusia tartuntoja on eilisen jälkeen todettu ainakin 2 600. Eilen uusia tartuntoja todettiin noin kaksinkertainen määrä.

Koko maassa yli 66 000 ihmistä on sairastunut virukseen. Tartunnoista suurin osa on todettu Hubeissa, jonka pääkaupungista Wuhanista viruksen uskotaan lähteneen leviämään joulukuun lopussa.


Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin palaavat ihmiset on maan viranomaisten mukaan määrätty 14 päivän karanteeniin. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan muun muassa valtion tukema Beijing Daily -lehti. Karanteeni tulisi sen mukaan toteuttaa joko pysyttelemällä kotona tai hakeutumalla erityiseen tarkkailuun.

Karanteenista kieltäytyminen johtaa viranomaisten mukaan jonkinlaiseen rangaistukseen.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan määräys annettiin sen jälkeen, kun Egypti oli ilmoittanut Afrikan ensimmäisestä koronavirustapauksesta.

Myös Wuhanin eristystoimet kovenevat, sillä ihmisten liikkumista on rajoitettu yhä enemmän. Uutistoimisto Bloombergin mukaan kaupunkilaiset eivät saa poistua naapurustoistaan. Ainoa hyväksyttävä syy poistua on hoitoon hakeutuminen.

Epäselvää on, miten kaupungin asukkaat saavat esimerkiksi ruokaa. Muissa eristetyissä kaupungeissa ihmiset ovat silloin tällöin saaneet käydä ostamassa elintarvikkeita.

Koronaviruksen vuoksi eristettynä on ollut myös brittiläinen risteilijä, joka on ollut karanteenissa jo lähes kahden viikon ajan Jokohaman satamassa Japanissa.

Lue lisää: Lähes kaksi viikkoa eristyksissä olleella risteilyaluksella jo lähes kolmesataa koronatartuntaa, Yhdysvallat evakuoi kansalaisensa

Viranomaisten mukaan hoitohenkilökunnasta yli 1 700 on sairastunut virukseen. Kuusi on kuollut.

Lääkärien ja hoitajien riski saada tartunta on suuri etenkin siksi, että hengityssuojaimista ja muista suojavarusteista on pulaa. Esimerkiksi Wuhanissa monet lääkärit joutuvat kohtaamaan potilaat ilman suojamaskeja tai käyttämään uudelleen samoja suojavarusteita, vaikka niitä pitäisi vaihtaa uusiin säännöllisesti.

Kiina kertoi pari päivää sitten muuttaneensa tartuntojen määrittelytapaa, mikä nosti raportoitujen tartuntojen määrää merkittävästi. Torstaina tartuntojen määrän kerrottiin kasvaneen lähes 15 000:lla edeltävän päivän lukuun verrattuna.

Tuolloin tartuntoihin lisättiin kliinisesti vahvistetut tapaukset, jotka oli todettu esimerkiksi kuvantamalla. Aikaisemmin tartunta määriteltiin uutistoimisto AFP:n mukaan laboratoriotesteillä.

Kiinassa on myös alettu desinfioida ja varastoida käytettyjä seteleitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kiinan keskuspankin mukaan pankit käyttävät ultraviolettia valoa tai korkeita lämpötiloja setelien puhdistamiseksi. Käteisrahat pannaan sen jälkeen varastoon viikoksi tai kahdeksi, ennen kuin ne päästetään uudelleen kiertoon.

Keskuspankin varapääjohtaja Fan Yifei ilmoitti, että pankkeja on kehotettu antamaan asiakkailleen uusia seteleitä aina kun mahdollista.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan koronavirus saattaa levitä pisaratartunnan lisäksi myös esineiden kautta.

Epäselväksi kuitenkin jää, kuinka suuri vaikutus setelien puhdistamisella on, sillä kiinalaiset ovat pitkälti siirtyneet käyttämään mobiilimaksuja käteisen sijasta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen ei näyttänyt ajokorttiaan poliisille ja joutui aiheetta putkaan, sai tuomion niskoittelusta

  2. 2

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  3. 3

   Geneven autonäyttely ollaan perumassa, koronapaniikki pyyhkinyt jo yli 4,5 biljoonaa maailman osakkeiden arvosta – HS seuraa markkinoita hetki hetkeltä

  4. 4

   Stylisti Teuvo Lomanille ehdollista vankeutta 13-vuotiaan pojan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

  5. 5

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  4. 4

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä varten te olette siellä, kysyi Terttu Paavola pihalleen putkahtaneelta ihmisjoukolta – Mobiilipeli ajoi asukkaat raivon partaalle Vantaalla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää