Kiinalaisturisti kuoli korona­virukseen Ranskassa, ensimmäinen Aasian ulko­puolella vahvistettu kuoleman­tapaus - Ulkomaat | HS.fi
Ulkomaat

Kiinalaisturisti kuoli korona­virukseen Ranskassa, ensimmäinen Aasian ulko­puolella vahvistettu kuoleman­tapaus

Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin palaavat ihmiset on maan viranomaisten mukaan määrätty 14 päivän karanteeniin.

Wuhanilaisessa sairaalassa desinfioitiin torstaina kirurgin työvälineitä. Kuva: CHINA DAILY

Julkaistu: 15.2. 5:30, Päivitetty 15.2. 13:07

Ranska kertoi lauantaina ensimmäisestä Euroopassa vahvistetusta koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta. Uutistoimistojen mukaan 80-vuotias kiinalainen turisti on kuollut Ranskassa viruksen aiheuttamaan tautiin. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan Ranskan terveysministeri Agnès Buzyn.

Kyse on samalla ensimmäisestä Aasian ulkopuolella vahvistetusta uudenlaisesta koronaviruksesta johtuvasta kuolemantapauksesta. Ennen tätä kuolemantapauksia oli havaittu Kiinan lisäksi Japanissa ja Filippiineillä.

Ranskalaislehti Le Monden mukaan kiinalaisturisti oli joutunut sairaalahoitoon tammikuun puolella. Tautiin sairastuneita on ollut maassa yhteensä yksitoista, ja heidän joukossaan on muun muassa viisi taudin Alpeilla saanutta brittiläistä. Kuusi sairastuneista on lehden mukaan edelleen sairaalahoidossa ja neljä on parantunut.

Kiinassa koronavirukseen on tähän mennessä kuollut ainakin 1 500 ihmistä, kertovat maan viranomaiset. Uusia viruskuolemia on ainakin 143.

Uusia tartuntoja on eilisen jälkeen todettu ainakin 2 600. Eilen uusia tartuntoja todettiin noin kaksinkertainen määrä.

Koko maassa yli 66 000 ihmistä on sairastunut virukseen. Tartunnoista suurin osa on todettu Hubeissa, jonka pääkaupungista Wuhanista viruksen uskotaan lähteneen leviämään joulukuun lopussa.

Työntekijä pukeutui suoja-asuun ennen astumistaan laboratorioon Shanxin maakunnan pääkaupungissa Taiyuanissa Kiinassa perjantaina 14. helmikuuta. Kuva: Reuters

Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin palaavat ihmiset on maan viranomaisten mukaan määrätty 14 päivän karanteeniin. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan muun muassa valtion tukema Beijing Daily -lehti. Karanteeni tulisi sen mukaan toteuttaa joko pysyttelemällä kotona tai hakeutumalla erityiseen tarkkailuun.

Karanteenista kieltäytyminen johtaa viranomaisten mukaan jonkinlaiseen rangaistukseen.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan määräys annettiin sen jälkeen, kun Egypti oli ilmoittanut Afrikan ensimmäisestä koronavirustapauksesta.

Myös Wuhanin eristystoimet kovenevat, sillä ihmisten liikkumista on rajoitettu yhä enemmän. Uutistoimisto Bloombergin mukaan kaupunkilaiset eivät saa poistua naapurustoistaan. Ainoa hyväksyttävä syy poistua on hoitoon hakeutuminen.

Epäselvää on, miten kaupungin asukkaat saavat esimerkiksi ruokaa. Muissa eristetyissä kaupungeissa ihmiset ovat silloin tällöin saaneet käydä ostamassa elintarvikkeita.

Koronaviruksen vuoksi eristettynä on ollut myös brittiläinen risteilijä, joka on ollut karanteenissa jo lähes kahden viikon ajan Jokohaman satamassa Japanissa.

Lue lisää: Lähes kaksi viikkoa eristyksissä olleella risteilyaluksella jo lähes kolmesataa koronatartuntaa, Yhdysvallat evakuoi kansalaisensa

Viranomaisten mukaan hoitohenkilökunnasta yli 1 700 on sairastunut virukseen. Kuusi on kuollut.

Lääkärien ja hoitajien riski saada tartunta on suuri etenkin siksi, että hengityssuojaimista ja muista suojavarusteista on pulaa. Esimerkiksi Wuhanissa monet lääkärit joutuvat kohtaamaan potilaat ilman suojamaskeja tai käyttämään uudelleen samoja suojavarusteita, vaikka niitä pitäisi vaihtaa uusiin säännöllisesti.

Kiina kertoi pari päivää sitten muuttaneensa tartuntojen määrittelytapaa, mikä nosti raportoitujen tartuntojen määrää merkittävästi. Torstaina tartuntojen määrän kerrottiin kasvaneen lähes 15 000:lla edeltävän päivän lukuun verrattuna.

Tuolloin tartuntoihin lisättiin kliinisesti vahvistetut tapaukset, jotka oli todettu esimerkiksi kuvantamalla. Aikaisemmin tartunta määriteltiin uutistoimisto AFP:n mukaan laboratoriotesteillä.

Kiinassa on myös alettu desinfioida ja varastoida käytettyjä seteleitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kiinan keskuspankin mukaan pankit käyttävät ultraviolettia valoa tai korkeita lämpötiloja setelien puhdistamiseksi. Käteisrahat pannaan sen jälkeen varastoon viikoksi tai kahdeksi, ennen kuin ne päästetään uudelleen kiertoon.

Keskuspankin varapääjohtaja Fan Yifei ilmoitti, että pankkeja on kehotettu antamaan asiakkailleen uusia seteleitä aina kun mahdollista.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan koronavirus saattaa levitä pisaratartunnan lisäksi myös esineiden kautta.

Epäselväksi kuitenkin jää, kuinka suuri vaikutus setelien puhdistamisella on, sillä kiinalaiset ovat pitkälti siirtyneet käyttämään mobiilimaksuja käteisen sijasta.

Kun Niklas Länsiön naapuri kuoli korona­virukseen, esimies pyysi pysymään poissa toimistolta – Hongkongissa ja Manner-Kiinassa elävät suomalaiset kertovat, millaista on viruksen hiljentämä arki

Muut lehdet|Koronaviruksesta voi tulla talouden musta joutsen

Koronavirus on levinnyt potilaista hoitajiin ja lääkäreihin, Kiinan mukaan yli 1 700 terveyden­huollon työntekijää on saanut tartunnan

Lähes kaksi viikkoa eristyksissä olleella risteily­aluksella jo lähes kolmesataa korona­tartuntaa, Yhdysvallat evakuoi kansalaisensa

Seuraa uutisia tästä aiheesta